Rivayete göre; Tam Musa Ağacı'nın bulunduğu noktaya geldiklerinde Hz. Musa elindeki asayı toprağa saplar ve eğilip su içer, tekrar dönüp baktığında asanın yeşerip fidana dönüştüğünü görür. Halk arasında Ab-ı Hayat suyundan can bulan fidanın binlerce yılda gelişerek bugünkü halini aldığına inanılmaktadır.
Hatay iline ait efsaneler: Lokman Hekim Efsanesi, Hıdır İlyas Efsanesi, Şehrin Kuruluşuna Dair Efsane. Tüm bitkilerin dilinden anlayan Lokman hekimde her derde deva bir ilaçları anlatan bir kitap vardır. “Hikmet-ül Lokman” adlı bu kitap la Davut Peygamber hastaları iyileştirmiştir.
“Musa Ağacı”na gelince, bu ağaç, Samandağ ilçesine 6 km. uzaklıktaki Hıdırbey köyünde bir dere kenarında bulunmaktadır. Musa Ağacı ile ilgili mitolojik hikâye ise şöyledir; Hz Hızır ile Hz. Musa'nın Samandağ buluşmasından sonra Hz. Musa, Musa Dağı'na çıkmak üzere yola çıkar.
Ejderha da yerleri korkunç pençeleriyle yararak kaçar. Gide gide Lübnan'daki sert kayalara çarpar ve çarptığı yerden bir su fışkırır. Ortaya çıkan su o kadar çok ki, o su hemen bir ırmak olur ve ırmak ejderhanın açtığı yoldan Antakya'ya ulaşır. Günümüzde Asi Irmağı'nın bu ırmak olduğu söylenir.
Hatay'ın Samandağ İlçesi'nde, Hz. Musa'nın toprağa diktiği asasının ölümsüzlük suyu sayesinde yeşermesiyle büyüdüğüne ve 3 bin yıllık geçmişinin olduğuna inanılan Hıdırbey Musa Ağacı doğal güzelliği ve heybetiyle ülkenin dört bir yanından gelen ziyaretçilerin ilgisini çekmektedir.
İlgili 36 soru bulundu
Rivayete göre;
Tam Musa Ağacı'nın bulunduğu noktaya geldiklerinde Hz. Musa elindeki asayı toprağa saplar ve eğilip su içer, tekrar dönüp baktığında asanın yeşerip fidana dönüştüğünü görür. Halk arasında Ab-ı Hayat suyundan can bulan fidanın binlerce yılda gelişerek bugünkü halini aldığına inanılmaktadır.
Çınar ağacının, Hz. Musa'nın asasının ab-ı hayat (ölümsüzlük suyu) sayesinde filizlenip kök salmasıyla meydana geldiğine dair çeşitli efsaneler anlatılmaktadır.
Ters akması
Türkiye'de ters akan nehir olarak kabul edilmesinin nedeni de hemen hemen aynıdır. Nehrin geldiği yer olan Amik Ovası alçak bir sahayken akım yönü (Samandağ Yönü) yüksektir. Ancak nehir yüksek arazi içinde açılmış bir boğazdan yani aslında aşağıdan akar.
Hatay ilinin en önemli akarsuyu, kaynağını Lübnan'daki Bekaa Vadisi'nden alan Asi Nehri'dir.
Bunun nedeni endüstriyel atık suların arıtılmadan nehre boşaltılması, tarımsal faaliyetler ve kontrolü sağlanamamış kanalizasyon atıklarıdır. Yıllardır evsel, tıbbi ve sanayi atıkların direkt içine atıldığı Asi Nehri, geçtiği güzergâhları ve dolayısıyla döküldüğü Akdeniz'i büyük oranda kirletmektedir.
Hıdır Türbesi. Samandağı çevlik sahilinde yol ortasinda hz.hızır a.s.hz.Musa a.s.bulustugu yerdeolan türbedir.
Hızır Aleyhisselam'ın türbesi, Hatay ili, Samandağ ilçe sınırında bulunur. Hz. Hıdır Türbesi; Hz. Musa ile Hz.Hızır'ın buluştuğu yer ve aynı zamanda Hızır Aleyhisselam'ın mezarı bulunduğu yerdir.
Vakıflı Mahallesi'ne 3 kilometre uzaklıkta olan Hıdırbey Mahallesi'nde bulunan 'Musa Ağacı' ve çevresindeki yapılar da depremlerden hasar almadı. Musa Dağı eteklerindeki mahallede bulunan 21 metrelik bir alana yayılmış Musa Ağacı'nın 3 bin 600 yaşında olduğu biliniyor.
Hatay, 1930'larda ortaya atılmış bir yer adıdır. Osmanlı döneminde bugünkü Hatay'ın kapsadığı topraklar İskenderun ve / veya Antakya olarak adlandırılıyordu.
Hatay, insanlığın ilk yerleşim yerlerinden biri, geçmişten günümüze farklı kültürlerin ve farklı inançların bir arada yaşadığı, birçok uygarlığa ev sahipliği yapmış barış, kardeşlik ve hoşgörü kenti, Türkiye'nin Ortadoğu'ya, Ortadoğu'nun da Anadolu'ya, Akdeniz'e ve Avrupa'ya açılan kapısıdır.
Dünya Savaşı´ndan sonra Fransızlar tarafından işgal edilen bölge, 18 yıl Fransızların egemenliğinde kalmıştır. Yayladağı, 1938'de kurulan Hatay Devleti sınırları içine kaldı. Hatay Devleti´nin de 7 Temmuz 1939'da Anavatana katılmasıyla, Türkiye sınırlarına dâhil oldu.
Bölge için bu isim, o dönemde kullanılan “Hattena” adından esinlendiği söylenerek, bizzat Mustafa Kemal tarafından konulmuştur. Yani Ortaylı'nın belirttiği gibi, şehir “Hatay” ismini edilgen bir şekilde “almamış”, bu isim şehre “verilmiş”tir.
Coğrafya. Antakya ilçesinin yüzölçümü 703 km²'dir. Antakya, coğrafi konum ve yüzölçümü bakımından Hatay'ın 2. büyük ilçesidir. Akdeniz iklim bölgesinin doğu ucunda, kıyıdan 22 km kadar içeride olar kentin denizden yüksekliği yaklaşık 80 m'dir.
Ortadoğu'ya sınır ilidir. Uluslararası bir havaalanına sahiptir. Bölgede önemli HES, RES ve TES yatırımları yapılmaktadır. Günlük ortalama güneşlenme süresinde Türkiye'de en yüksek potansiyele sahip illerden biridir.
Tersine akan nehir isimli kitap 2007 yılında Jean-Claude Mourlevat tarafından kaleme alınmış ve çocukların gelişimi için yazılan bir kitaptır. Jean-Claude Mourlevat 1952 yılında doğmuştur. Bir roman yazarıdır ve özellikle Yetişme çağındaki tüm çocukların gelişimi için kitaplar yazmış ve çevirmenlik yapmıştır.
Arapçada ters anlamına gelen Asi isminin verilme nedeni bu nehrin Lübnan'da bulunan diğer nehirlere göre ters yönde akmasıdır. Lübnan'da diğer nehirlerin bulunduğu yer orta kesimde bulunurken Asi nehri alçakta yer aldığı için Asi nehri diğer nehirlere göre ters yönde akmaktadır.
Asi Nehri'nin mecrası ise, Orta Bekaa Bölgesi ile Antakya Şehri'ni bağlayan tarihi bir yol teşkil etmiştir. Arapçada “muhalif, ters" anlamına gelen “Asi” isminin nehre verilmesinin nedeni ise, Lübnan'ın diğer nehirlerine göre ters yönde akmasıdır (1).
Buna göre Hz. Mûsâ'nın elindeki asâ önce yılana dönüşür, sonra da eski haline gelir (Çıkış, 4/1-5).
Musa'nın hem de büyücülerin taşıdığı ve Kur'an'da geçen sultânin mubîn ifadesiyle kastedilen bu asadır. Firavunun huzurunda gerçekleşen karşılaşmada büyücülerin asa ve ipleri de yılana dönüşmüş ve Hz. Musa'nın asası büyücülerin asalarını yutmuştur.
Musa'nın asasının yılana dönüşmesi kıssasıdır. Hz. Musa'nın asasının yılana dönüşümü, Kur'an 'da iki farklı za- manda ve mekânda gerçekleşmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri