Bozulma durumunda direksiyonda titreme meydana gelir. Bu, aks kafasında sorun olduğunu göstermektedir. Sonuç olarak aracın sürüş performansını etkiler ve aksa işlem gerekebilir.
Aks Bozuk Olunca Ne Olur? Bir araçta aks kırılması, aracın kontrolünü kaybetmesine, kontrolden çıkmasına ve hatta tamamen durmasına neden olabilir. Aks kırıldığında araç olması gerektiği gibi sola veya sağa dönmeyecektir. Bunu önlemek için araçlarda aks arızasının nasıl analiz edileceğini bilmek önemlidir.
Aks kafası bozulursa ne olur? Aks kafası aracınızın hareket sistemi içerisinde önemli bir göreve sahiptir. Bozulmasının ileri seviyesi olarak kırılma veya kopma gibi eylemlere dönüşmesi aracınızın hareketsiz kalmasına sebep olacaktır.
Aracın ilerlemesi esnasındaki titremeler de aks arızasına işaret eden bir başka örnektir. Direksiyonda sarsıntılar veya tam tersi şekilde sert direksiyon, hidrolik direksiyon kaybı ve hafif direksiyon da aks arızasının göstergesi olabilir.
Aks kafası zaman içinde yoğun kullanımdan sebep yıpranabilmektedir. Bu yıpranmalar vuruntu sesine neden olabilmektedir.
İlgili 31 soru bulundu
Arabanızdan bir gıcırdama sesi geliyorsa veya bir tümseğe çarptığınızda bir gümbürtü duyuyorsanız, bunlar AKS arızasının belirtilerinden bazılarıdır. AKS arızasının diğer belirtileri arasında sarsıntılı veya sert direksiyon, hidrolik direksiyon kaybı veya çok hafif direksiyon sayılabilir.
Aks sistemi bir bütün halinde çalışır. Herhangi bir bozulma, kopma ya da kırılma durumunda şanzıman bağlantısına mutlaka zarar verir.
Aks rulmanı, başı ya da gövdesi zarar gördüğünde mutlaka değiştirilmelidir. Parçanın değişimi için mutlaka oto servisine gidilmelidir. Bu parça, gerekli ekipman olmadan değiştirilemez. Bu işlem yapıldıktan sonra rot ayarı ve balans ayarı da yapılmalıdır.
Aks körüğünü yırtık bir vaziyette kullanmak ise yapılacak en büyük hatalardan biridir. Aks mafsalları ise yağsız kaldığı takdirde toz, çamur ve su yüzünden kirlenebileceği için aşınıp bozulma ihtimali vardır.
Aks değişimi fiyatı ortalama olarak 250 – 750 TL arasındadır. Ancak bu fiyat aksın değişmesini gerektiren duruma göre farklılık gösterebilmektedir. Aksın değişimi başka aksamlarda oluşan sorunlardan kaynaklı ise sadece aksı değiştirmek yeterli olmaz, ön takım parçaların da kontrolünün yapılması gerekir.
Aşınmış veya bozulmuş bir aks lalesi sürüş sırasında titreme yapar. Aks lalesi boş konumdayken titreme yapmaz, araç hızlanma ivmesine girdiğinde titreşimi hissedersiniz. Ayağınızı gaz pedalından çektiğinizde titreşim kaybolur. Tekrar gaz pedalına dokunduğunuzda titreşim tekrar gelir.
Aks körüğünün bozuk olduğunu belli eden bazı belirtiler vardır; Ön tekerleklerinizden gelen hissedilir aşırı titreşimler. Düşük hızlarda yapılan dönüşlerde tıkırtı ve metalin metale değme sesi. Çekiş problemleri yaşayabilirsiniz.
Aks arızası ses yapar mı, sorusunun en net cevabını rulman bozulmasında almak mümkündür. Çünkü eğer böyle bir hasar oluşmuşsa araçtan normalin dışında, uğultu şeklinde sesler duyulmaya başlanır. Her aracın yük taşıma kapasitesi bellidir. Bilgiler ruhsatlarda da yer alır.
Fakat özellikle viraj dönüşleri sırasında ortaya çıkan tıkırtı sesleri aks kırılması problemine işaret edecektir. Araçlarda yolculuk esnasında istenmeyen şekilde titremeler yaşanıyorsa ve bu titremeler her an daha fazla kendini hissettiriyorsa, bir aks kesmesi arızası ile karşılaşmış olabilirsiniz.
Aks kafası değişim maliyeti araçtan araca yani yapılacak işçiliğe göre değişiklik gösterebilir. ancak ortalama olarak 200₺ – 300₺ arası bir maliyetle aracınızın aks kafası değişimini gerçekleştirebilirsiniz.
Aracınızın ruhsat bilgileri içinde yer alan yük kapasitesini aşmanız halinde aks taşıyabileceğinden fazla yük kapasitesi sonucu arızalanabilir. Rulmana dışarıdan gelebilecek herhangi yabancı madde ya da darbe sonucunda rulman bozulabilir bu da aks arızasını oluşturur.
Ama, iç aks körüğünü değiştirmek için, Aksı şanzımandan sökmek gerekiyor. Sökünce, şanzıman yağı dışarı akar.
Binek otomobillerde genellikle arka ve ön olmak üzere iki aks bulunuyor. Esasında çubuk şeklinde olan dingillerin her biri iki aks milinden oluşuyor. Aks millerinin bir ucu tekerleklere bağlıyken diğer uçları çok sayıda dişlinin bulunduğu diferansiyel sisteminde buluşuyor.
eskiyen aks keçeleri zamanla şanzıman yağ kaçağına sebep olur. Özellikle önden çekişli araçlarda, şanzımanla birleşik halde bulunan diferansiyele aksın girdiği yerde bulunan bu keçeler zamansal eskime ile birlikte şanzıman yağ kaçaklarına sebep olurlar.
Aks mili yağ kaçakları olması halinde şanzıman içerisinde yağ tamamen bitebilir. Bu durumda şanzıman yağlanmanın durması halinde sürtünmeye başlar ve aşınmalar meydana gelir. Şanzıman hareket eylemini akslara aktarırken iç alanda dişli sistemleri sürekli bir hareket izler.
Aks değiştirme işlemi orta zorlukta bir işlemdir. El beceriniz ve daha önceden yağ bakımı yapma, fren balatası değiştirme gibi işlemler yaptıysanız aracınızın aksını değiştirebilirsiniz.
Aks degistirirken neden şanzıman yağı değişiyor.yok öyle bişey hocam.evet akslar şanzımana giriyor ama o girdiği yerin şanzıman yağının geçtiği çalıştığı biter değilki.aks lalesinin zaten çalışması için kendi özel Gres benzeri yağ oluyor.bu yağ eksilmesin toz pislik olmasın diye korukle korunuyoe.bunun dışında iç ...
Yüksek hızlarda Direksiyonda Titreme Oluşabilir. Araç Esnediğinde ses gelecektir. Kısacası; En bilindik belirtisi titreme ve ses sorunlarıdır.
Sıkıntı çıkarmaz. Zaten servis en ufak hasari olan parçayı parasını kaskodan alacağı icin değiştirir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri