Dünyada birçok yerde yapılan mezelerden bir tanesidir. Ancak Türkiye'de en mükemmeli Hatay'da hazırlanmaktadır. Fellah köftesi, Türkiye'nin her yerinde farklı şekillerde yapılan ve Hatay'ın en meşhur yemeklerinden bir tanesidir. İçerisine Hatay'ın popüler biber salçası eklenerek yapılmaktadır.
Ünü tüm yurda yayılmış Hatay usulü yemeklerden fellah köftesi, kaytaz böreği, et ve sebzeler eşliğinde fırınlanan belen tava, Hatay tava, güney illerimizin meşhur tatlarından katıklı ekmek, Hatay'da oruk adıyla bilinen içli köfte, tahinin en nefis tariflere eklendiği humus, mütebbel gibi mezeleri ve listede sizi ...
Hatay'ın birçok çeşit lezzetinden başlıcaları: Nar Ekşisi, Biber salçası, Domates salçası, Kırma yeşil zeytin, Tuzlu yoğurt, Antakya peynirleri ( dil peyniri, örgü peyniri, Antakya çökeleği ), Hatay Kekiği Humus, Künefe, Cevizli Biber, Kağıt Kebabı, Kömbe, Semirsek, Aşşur, Ceviz Reçeli, Kırma Zeytin, Sakal Kaldıran, ...
Ekşi aşı, Oruk, Ispanaklı Ekmek, Turunç Reçeli, Tepsi Kebabı, Kepse Pilavı, Kaytaz Böreği, Mamul, Ekmek Köftesi, Humus, Mahluta Çorbası, Zahter Salatası, Şam Tatlısı, ve tabi ki Künefe Antakya mutfağındaki lezzetlerden sadece birkaçı.
Hal böyle olunca bu zenginlik Hatay mutfağını çok leziz tatlarla buluşturmuş. Kaytaz böreği, aşur(dövme), oruk, muhammara(cevizli biber), katıklı(biberli)ekmek, belen tava, tepsi kebabı, döner, kabak tatlısı, abugannuş, kabak borani, şiş berek gibi daha sayamadığımız onlarca yemeğiyle meşhur.
İlgili 43 soru bulundu
Hoşgörü kentimizin simgesi olarak gösterilen cami, kilise, havra üçgeni arasında kalan önemli bir merkezdir. Uzun Çarşı'nın geçmişi kent kadar eski olup geleneksel el işçiliğinden, yemeklerine, giyimden, teneke işçiliğine kadar her türlü mesleğin icrasını burada görebilirsiniz.
Hataydan alınacak hediyelik eşyalar nelerdir diye gezerken araştırma yaptığınızda karşınıza; Hatay temalı çeşitli tasarımlarda magnet hediyelikler, Hatay çayı, peştemal, keşan, çay kolonyası, fındık, anzer balı, hasır iskemle gibi hediyelikler çıkacaktır.
"Hurma" Farsça khurmalu, yani erik hurması adından gelmedir. Türkiye'ye ilk defa 1920 yıllarında Fransızlar tarafından getirilip Hatay bölgesinde yetiştirilmiştir, bu nedenle meyvenin ismi tini frence (Fransız inciri) veya Frenk elması olarak da bilinir.
Hatay'ın En Meşhur Tatlısı
Hatay şehri denildiğinde aklımıza ilk gelen tatlı künefedir. Onlarca çeşidi olan künefenin ana vatanıdır Hatay. Ancak yöresel başka başka tatlıları da vardır Hatay'ın. Antakya kömbesi, kerebiç ve kireçte kabak tatlıları da Hatay yöresine has tatlılardır.
10.Hatay Lepeç
Lepeç, Hatay ziyaretiniz sırasında mutlaka deneyimlemeniz gereken bir lezzet olarak biliniyor. Pilavlık bulgur, soğan, patates, domates, biber, zeytinyağı, salça, tavuk veya et suyu ile hazırlanan bu lezzet oldukça doyurucu.
Hatay'ın meşhur lezzetlerinden olan menengiç kahvesinin yanı sıra, orta ve çifte kavrulmuş Türk kahvesi seçenekleri kategoride karşınıza çıkıyor. Kahve deneyimlerinde farklı tatlar arayanların tercihi olan menengiç kahvesi, çeşitli tat notaları sizlere alışık olmadığınız bir lezzet sunuyor.
Bu lezzetlerin yanı sıra ev yapımı zahter, havuç reçeli, çökelek, tuzlu yoğurt, kırma zeytin, güveçte peynir, katıklı ekmek de kahvaltıda yiyebileceğiniz Hatay usulü lezzetlerdir.
Hatay, peynir yapımı dendiğinde akla gelen pek çok ilden biridir. Hatay'ın yöresel peynirleri olan Sokma Peynir, Carra Peyniri, Sürk Peyniri, Çörekotlu Yaprak Peyniri, Testi Peyniri, Sünme Peyniri ve Tuzlu Künefe Peyniri, sevdiklerinize alabileceğiniz hediyelerdir.
GÖMEÇ YEMEĞİ
Çünkü gömeç yemeğinin lezzeti ve damak tadı olarak herkes beğenirdi.
Hatay, insanlığın ilk yerleşim yerlerinden biri, geçmişten günümüze farklı kültürlerin ve farklı inançların bir arada yaşadığı, birçok uygarlığa ev sahipliği yapmış barış, kardeşlik ve hoşgörü kenti, Türkiye'nin Ortadoğu'ya, Ortadoğu'nun da Anadolu'ya, Akdeniz'e ve Avrupa'ya açılan kapısıdır.
Antakya, coğrafi konum ve yüzölçümü bakımından Hatay'ın 2. büyük ilçesidir.
2018 TÜİK rakamlarına göre Hatay İli; * Pazı, Maydanoz, Dereotu ve Mandalina üretiminde Türkiye 1.si, * Pamuk, Narenciye, Havuç, Muz ve Yenidünya üretiminde Türkiye 3.südür.
Batıdan Akdeniz, güney ve doğudan Suriye, kuzeybatıdan Adana, kuzeyden Osmaniye ve kuzeydoğudan Gaziantep ile çevrilidir. Hatay; Antakya, Altınözü, Arsuz, Belen, Defne, Dörtyol, Erzin, Hassa, İskenderun, Kırıkhan, Kumlu, Payas Reyhanlı, Samandağ ve Yayladağı ilçelerinden oluşur.
Ö. 1200'le başlayan Genç Hitit prenslikleri dönemine tarihlenmektedir. Bu dönemde, Amik Ovası´ndaki Hitit Prenslikleri'nin birleşerek Hattena Krallığı adını aldıkları bilinmekte, Hatay adının da buradan geldiği sanılmaktadır. Yöreye bu adı 1936'da Atatürk vermiştir.
Hatay ilinde 15 tane ilçe vardır. Merkez ilçeler: Antakya.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri