Resimli ve pratik yemek tarifleri
Resimli ve pratik yemek tarifleri | Sitemize Hoşgeldiniz

Hatim dağıtmak nedir?

Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Hatim dağıtmak nedir?

Hatim, Kur'an-ı Kerim'in baştan sona okunmasıdır. Bunu bir kişi tek başına yapabileceği gibi, birkaç kişi kendi aralarında cüz paylaşıp da Kur'an-ı Kerim'i hatmedebilirler ve vefat edenlerin ruhlarına hediye edebilirler. Bunun aksini söylemek doğru değildir. Müslümanların bu özelliği şirket-i maneviyeden gelmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sorularlaislamiyet.com

Cüz dağıtmak sevap mı?

Cüz dağıtma usulü ile yapılan hatimde herkes tek başına hatim yapmış olmayıp (Şeyhü'l-İslâm Yenişehirli Abdullah Efendi, Behcetü'l-fetâvâ, 571) okuyanlardan her biri okuduğu kadar sevap alır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kurul.diyanet.gov.tr

Hatim nasıl dağıtılır?

Örneğin hatim etmiş bir kişi okuduğu hatmi bir başkasına dil ile ve kalp ile verdiğini beyan eder ise o hatim sevabını diğer kişi de alabilmektedir. Bu yöntem ile kendisi hatim ibadeti yapamayan kişiler için yakınları veya sevdikleri tarafından yapılan hatim ibadeti alınarak duası yapılabilmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: milliyet.com.tr

Hatim kimlere hediye edilir?

Değerli kardeşimiz, Hatim sevabı başta Peygamberimiz (asm) olmak üzere diğer tüm peygamberlere ve müminlerin ruhlarına bağışlanabilir ve bu şekilde niyet edilebilir. Okunan Kur'an ve Kur'an hatmi nurani olduğu için bir lamba gibidir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sorularlaislamiyet.com

Hatim sağ kişiye bağışlanır mı?

Yapılan ibadetin ve hayırların sevaplarının başkasına bağışlanması caizdir. Kişi, okuduğu Kur'an-ı Kerim'in, yaptığı hatmin ve işlediği bir hayrın sevabını başkasına bağışlayabilir. İster sağ, ister ölmüş olsun, kendisine sevap bağışlanan kimsenin, bundan yararlanacağı umulur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kurul.diyanet.gov.tr

Cüz Dağıtarak Hatim Yapmak Bidat midir? - Abdülhamid Türkeri Hoca Efendi

İlgili 30 soru bulundu

Soru cevap kısmı

Hatim dağıtmak caiz mı?

Değerli kardeşimiz, Evet, cüz dağıtarak Kur'an-ı Kerim hatmi yapılabilir. Hatim, Kur'an-ı Kerim'in baştan sona okunmasıdır. Bunu bir kişi tek başına yapabileceği gibi, birkaç kişi kendi aralarında cüz paylaşıp da Kur'an-ı Kerim'i hatmedebilirler ve vefat edenlerin ruhlarına hediye edebilirler.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sorularlaislamiyet.com

Yaşayan birine hatim nasıl bağışlanır?

Okunulan hatmin sevabını istediğiniz kadar kişiye bağışlayabilirsiniz. Hatim duası okunduktan sonra arkasından da Fatiha suresi okunarak yapılan hatim bitirilmiş olur. Yapılan ibadetlerin başkasına gönderilmesinin de sevabı olduğu ifade edilebilir. Siz de yaptığınız hatimleri hediye edebilirsiniz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: milliyet.com.tr

Hatim tek kişiye bağışlanır mı?

Dinleyenler de, hatim sevabına kavuşamaz. (

Bir hatmi, yalnız bir kişinin okuması ve sevabını, bunun bağışlaması gerekir. Duasını yaptırmak üzere başkasına hediye etmesi de caizdir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: m.dinimizislam.com

Hatim parayla alinir mi?

Kur'ân-ı Kerîm okumak bir ibadettir. İbadet, dünyevî bir menfaat için değil, sadece Allah rızası için yapılır. Bu sebeple, Kur'ân-ı Kerîm'in para karşılığında okunması ve okunan Kur'ân karşılığında para verilmesi dinen caiz değildir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kurul.diyanet.gov.tr

Hatim sevabı ne kadar?

Hadislerden aktarılan bilgilere göre Hatim okuyan bir kişinin istediği dileği kabul edilir. Hatim indiren bir kişiye altmış bin tane melek de şahit olur. Büyük sevabı olduğu hadislerde ve ayetlerde belirtilmiştir. Hatim etmenin bir diğer fazileti ise cihad kavramıdır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: milliyet.com.tr

1 hatim birden fazla kişiye bağışlanır mı?

Bir hatim bir kişi için mi olur, yoksa bu okuduğum hatimi birkaç kişiye verebilir miyim? Değerli kardeşimiz, Okuduğunuz hatimin sevabını, bahsettiğiniz kişilerin hepsine bağışlayabilirsiniz ve istediğiniz kişiye hediye edebilirsiniz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sorularlaislamiyet.com

Kaç tane okursan hatim olur?

En iyisini Allah cc bilir. Bilindiği üzere İhlas-ı Şerifin hatmi, onu 1.000 kere okumaktır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: m.facebook.com

Hatim yapan kişi ne yapmalı?

Hatim etmiş bir kişi okuduğu hatmi bir başkasına dil ile ve kalp ile verdiğini beyan eder ise o hatim sevabını diğer kişi de alabilmektedir. Bu yöntem ile kendisi hatim ibadeti yapamayan kişiler için yakınları veya sevdikleri tarafından yapılan hatim ibadeti alınarak duası yapılabilmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ensonhaber.com

Hatim Duası yarım kalırsa ne olur?

Yarım kalan hatime devam edilmesinde dinen hiçbir sakınca yoktur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: denizfeneri.org.tr

Abdestsiz cüz takip edilir mi?

Zaten Kur'an okurken abdestli olmak doğru olsa da abdestsiz okunmasında da bir problem yoktur."

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: diyanet.tv

Kuran hatmi nasıl niyet edilir?

Hatime başlarken niyet etmek uygundur. Bu niyetin şekli ve nasıl yapılacağı ile ilgili dini kaynaklarda herhangi bir bilgi yoktur. Fakat "niyet ettim Allah rızası için Kuran'ı hatmetmeye" gibi bir niyetle Kuran hatmine başlanabilir. Niyetten sonra hatim öncesi dua etmeyi de düşünebilirsiniz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sabah.com.tr

1 hatim kaç saat sürer?

Kuran'ın sayfasını hatasız okumak için en az bir dakikanızı alır. Dolayısıyla hatim etmek en azından 10 saat sürer - ki 10 saat ayni hızla okumanız gerekiyor.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: fetvameclisi.com

Telefonla hatim olur mu?

Kur'ân hatmi, Kur'ân'ın başından sonuna kadar Arapça olarak okunmasıdır. Dolayısıyla bir kimsenin hatim yapmış olması için Kur'ân'ı bizzat tilavet etmesi gerekir. Televizyon, radyo veya başka bir cihazdan okunan mukâbeleyi takip etmek veya dinlemek de sevaptır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kurul.diyanet.gov.tr

Kaç günde hatim indirilir?

Ancak bazı alimlerin görüşüne göre bir hatim için kırk günden fazla zaman harcanmamalıdır. Bu durumda her gün en az on beş sayfa okumak gerekir. Eğer herhangi bir sebepten dolayı bir gün okunamazsa ertesi gün kaza edilmelidir. İstenilen şey kırk gün içinde bir defa Kur'an-ı Kerim'i tamamlamaktır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: mevlanatakvimi.com

Hatim eden kişiye ne denir?

Kur'an'ı ezberleyen kişiye hafız denir. Ramazan ayında hatim indirmek, camide imamı takip ederek hatim indirilir. Buna mukabele adı verilir. Hafızların hatiminden sonra camide hatim duası okunur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tr.wikipedia.org

Hatim duası okumak şart mıdır?

Sual: Kur'an-ı kerimi hatmettim. Evde okumam için örnek bir hatim duası bildirir misiniz? Hatimden sonra, okunması şart olan belli dua yoktur. Herkes ihtiyacına göre dua eder.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: m.dinimizislam.com

Kuran hatim edince dua kabul olur mu?

"Beş vakit zamandan sonra yapılan dua gibi hatimden sonra yapılan dua da kabul olur." "Ramazan-ı şerifte Kuran-ı Kerim'i hatmetmek önemli bir sünnettir." "Kuran-ı Kerim'in hatmedildiği yere rahmet yağar." "Kuran-ı Kerim'i hatmedenin kabul edilen bir dua hakkı olduğu gibi kendisine cennette bir ağaç da verilir."

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: mynet.com

Ölülere Kuran hediye edilir mi?

Cevap: Yapılan ibadetin sevabını, ölü veya diri başkasına hediye etmek caizdir. Hac, namaz, oruç, sadaka, Kur'ân-ı kerim, mevlid okumak, zikir ve dua okumak sevaplarını başkasına hediye etmek, Hanefi mezhebinde caizdir. Bu ibadetleri ücret karşılığı, pazarlık ederek yapmak caiz değildir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: m.dinimizislam.com

Kuranı kerim hatim ettikten sonra nasıl teslim edilir?

Hatim duasının Türkçe okunuşu şu şekilde olmaktadır: "Sadekallâhü'l-'azîm ve belleğa Rasûlühü'l-Kerîm. Ve nahnü 'alâ zâlike mineş-şâhidîn. Rabbenâ âmennâ bimâ enzelte vet-teba'ner-Rasûle fektübnâ meaş-şâhidîn” ya da kısa bir şekilde “Sübhâne Rabbiyel-'aliyyil-â'lel-vehhâb." şeklinde okunmaktadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: cnnturk.com

Hatim etmek ne anlama gelir?

Kur'ân-ı Kerîm'i başından sonuna kadar yüzünden veya ezbere okuyarak bitirmeye, ayrıca Ṣaḥîḥ-i Buḫârî başta olmak üzere tanınmış hadis kitaplarını okuyup sona erdirmeye hatim (hatim indirmek, hatmetmek) denilmiştir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: islamansiklopedisi.org.tr

DuyuruReklam alanı

© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri

MENÜYÜ KAPAT
MENÜYÜ KAPAT