Otomatik vites l harfi İngilizce “Low” kelimesini simgelemektedir. Bu da düşük ya da ağır devir anlamına gelmektedir. “L vites nedir?” sorusunun cevabı en basit haliyle birinci vites olarak verilebilir. Otomatik vitesli araçlarda aracın vitesi motor devrine göre otomatik olarak değişmektedir.
Kar modu yoksa da, kalkış sırasında buz ve kar üzerindeyseniz patinajı önlemek için şanzımanınızda bulunan L modunu ya da yazan en düşük vitesi kullanmalısınız. Gaza basmadan ayağınızı fren pedalından hafifçe bırakmanız yeterli olur.
Otomatik şanzımandaki son ortak harf “L” dir ve şanzımanın düşük vitesli bir viteste olduğunu gösterir. Bazen “L” harfi M harfiyle değiştirilir, bu da şanzımanın manuel kaydırmalı bir seçenek olduğu anlamına gelir.
D: "drive" yani ileri sürüş modudur. Araç bu modda ileri doğru hareket eder. L: Aracın manuel sürüş modudur. Vites bu konuma getirildiğinde direksiyondaki vites değiştirme kolu kullanılarak vites değiştirilebilir.
Vites sisteminizin de kendi içinde özel bir bakımı vardır. Tel gerginliği, H (High) ve L (Low) vidalarının doğru ayarlanması, zincirinizin kondisyon, tansiyon ve yağ durumu, aktarıcı makarasının durumu ve aktarıcıların temizliği vites bakımında dikkat edilmesi gereken noktalardır.
İlgili 44 soru bulundu
1 vitesinin özelliği L harfine karşılık gelmektedir. Yani “otomatik viteste l nedir?” derseniz birinci vites demek yeterlidir. Bu nedenle otomatik araç viteslerinde ya L harfi ya da 1 sayısı olmaktadır. Bu viteste araç ortalama 30 km hıza kadar çıkmaktadır.
Bazı araçlarda bulundan S veya O harfleri ile gösterilen vites konumu ise hızlı sürüşler içindir. Vites kolu bu konumdayken aracın vites değiştirme hızı normalden fazla olur ve devir aralığı yükselir. Bu da aracın çok daha fazla yakıt harcayacağı anlamına gelir.
2.8. Otomatik Vites L Harfi (Low)
Bu dişli ayarı, hızı 1'inci vitese sabitlemek için kullanılır. Bu ayara sahip otomatik araç çeşitlerinin bazılarında 2 ve 3 vitesleri de bulunur. Triptonik-yarı otomatik vitesli araçlarda mevcuttur.
Otomatik vitesli arabaların en konforlu yönlerinden biri yokuş çıkmaktır diyebiliriz. Manuel vitesli araçlardaki gibi sürekli olarak aracınızın devir sayacına bakmanıza gerek kalmadan, sadece gaz pedalına basarak otomatik vitesli arabalarla yokuş çıkabilirsiniz.
- direksiyon simidi kolları olmayan araçlarda: 50 km/sa.in altındaki düşük hızlarda, düşük yol tutuşlu yüzeylerde (kar, çamur vb.), yokuşta tırmanış veya yokuştan iniş sırasında motor frenini etkinleştirmek için “Low” modunu kullanınız. Bunun için, vites kolunu L konumuna getiriniz.
Otomatik Arabayı Park Etme
Araç park aşamasını tamamlamanın ardından fren yardımı ile araç durdurulmalıdır. Hemen ardından vites P konumuna getirilmeli ve ardından el freni çekilmelidir.
Otomatik Vitesli Arabalarda El Freni Çekilmeli Mi? Pek çok kullanıcı otomatik vitesli arabalarda el frenini çekmek yerine vitesi “P” yani park moduna almanın yeterli olacağını düşünür ancak bu yanlış bir yaklaşımdır. El freni, araç park edildiğinde ve durdurulduğunda mutlaka çekilmelidir.
Yokuşta duraklama esnasında aracın frenine tam basılı halde tutulmalıdır. Kalkış anında ise vites D konumuna getirilmeli ve gaza basılmalıdır. Bu yöntem kullanılarak aracın yokuşta geri kayması önlenir ve kavrama sisteminin sorunsuz bir şekilde çalışması sağlanır.
Kar ve buz üzerinde ilk hareket yapılırken aracımızda yukarıda belirttiğimiz önleyici destek sistemler yoksa dikkat etmemiz gereken konu, vites otomatik değil manuel moda alınmalı. 1 vitese alındıktan sonra çok hafif gaz vermek sureti ile vakit kaybetmeden, lastikler patinaja tutulmadan vites arttırarak 2. vitese ...
Otomatik Şanzıman Neden Vites Atmaz? Öncelikle otomatik şanzımanlı bir araçta frene basmadan vites değiştirilmez. Yani park modundan hareket moduna, ileri hareket modundan geri moduna geçmek için frene basmanız gerekir.
N (Neutral): Aracı boşa almak için kullanılan vites modudur. Örneğin kırmızı ışıkta ya da farklı bir durumda hareketsiz beklerken alabileceğiniz vites modudur. P (Park): Aracı tamamen durdurduktan sonra P moduna alarak hareketsiz kalmasını sağlarsınız.
Otomatik vites araçla rampa çıkarken 1 ve 2'yi kullanmalısınız. Rampa çıkarken veya rampa üzerinde dur kalk yaparken 1 v2 iki konumlarını tercih etmek avantaj sağlar. bu noktada D modunu kullanmak sıkça yapılan hatalardan biridir. Yokuşta bir aracı geçmeniz gereken durumlar ile karşılaşabilirsiniz.
Kimi araç frene basmadan marş almayabilir, bu nedenle aracı çalıştırmak için ilk olarak frene basılmalıdır. Gaz pedalları ön alt kısımda, fren solda, gaz ise sağda bulunur. Ayağınız frende kontak anahtarını saat yönünde çevirerek aracınızı çalıştırabilirsiniz.
Artı (+) ve eksi (-) ile vites değiştirme
Genel olarak sağ taraftaki +, yani vites artırma; sol taraftaki ise - vites düşürme anlamına gelir. Bazı vites kulakçıkları direksiyonun arkasına, bazıları ise direkt olarak direksiyon kolonuna monte edilir.
S - Speed/Sport (hız/spor) veya O - Overdrive (aşırı hız): Vites kolu bu konumlardayken arabanın normal vites değiştirme, devir aralığı yükselir. Bu konum yakıt tüketiminin arttığı konumdur. D - Drive: Aracın hareket etmesini sağlayan konumdur. 1-2-3 rakamları ise aracın sabit viteslerini gösterir.
Otomatik Viteste N Ne Demek? Manuel viteski boş ne demekse otomatik vitesteki N de o demektir ve "Nötr" kelimesinin baş harfini ifade eder. Yani araç kısa süreliğine durmuşsa vites N konumuna getirilmelidir.
Yolculuğunuza başlamak ve sürdürmek için bu vites konumunu tercih etmeniz gerekiyor. R – İngilizcede “Reverse” kelimesini temsil ediyor. Aracınızın geri gitmesini sağlıyor. N – İngilizcede “Neutral” kelimesini temsil ediyor.
“B” konumu, İngilizce fren anlamına gelen “Brake” ifadesinin kısaltılması olarak kullanılmıştır. Otomatik şanzımanın manuel kullanım imkanı olmadığı için, manuel kullanımda, vites düşürerek yapılan “motor freni” işlevini görür (örneğin dik rampalarda iniş). Araç yavaşlama haricinde “B” konumunda kullanılmamalıdır.
M nedemek? farklari nedir? E Elektronik gecisin otomatikman olusu, M Manuel yani kulaklardan vites atisi. E Elektronik gecisin otomatikman olusu, M Manuel yani kulaklardan vites atisi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri