Hatmi çiçeği, öksürük, grip, soğuk algınlığı gibi hastalıklara karşı kullanılan, halk arasında ise hire, silindir çiçeği, deve gülü, gülhatmi isimleriyle bilinen ebegümecigiller ailesine ait bir bitkidir.
Hatmi çiçeği, ebegümecigiller familyasında yer alan ve halk arasında ebegümeci ya da gül hatmi olarak da bilinen çiçekli bir bitkidir.
Hatmi çiçeği genellikle kurutularak kullanılıyor. Bütün aktarlarda kurutulmuş haliyle satılıyor. Bitki çaylarındaki demleme yöntemiyle çay olarak tüketebilirsiniz. Hatmi çiçeğinin kuru öksürüğü kesme, nezle, grip, soğuk algınlığına iyi gelme, hazımsızlık, gaz sancısını giderme gibi faydaları bulunuyor.
Kurutulmuş hali ile çay yapılarak tüketilen hatmi çiçeği faydaları İbrahim Saraçoğlu tarafından da incelenerek onaylanmıştır. İşte hatmi çayının bilinmeyenleri. Hatmi çiçeğinin bilinen en önemli özelliği öksürüğü kesmeye yardımcı olmasıdır. Kış aylarında soğuk algınlığı, grip ve nezle gibi sorunlara iyi gelir.
Vücutta biriken suyu çok rahat şekilde atar. Ödem sorunlarınızı hatmi çiçeği çayı içerek giderebilirsiniz. Solunum yollarında yaşadığınız rahatsızlıkları bu şifalı bitki sayesinde giderebilirsiniz. Üstelik hatmi çiçeği öksürük kesici özelliği sayesinde kış çaylarının vazgeçilmezi haline gelecektir.
İlgili 27 soru bulundu
Ebegümecigiller (Malvaceae) ailesine ait olan hibiskus bitkisi iyi miktarda C vitamini barındırır ve sağlık açısından birçok fayda sağlar. Yaklaşık üç yüz türü bulunan ve hatmi çiçeği olarak da bilinen hibiskus bitkisi, hoş kokulu yapısıyla da bilinir.
Belli başlı bir zarar bulunmayan Hatmi çiçeği; her şeyde olduğu gibi aşırı tüketilmesi ile sorun oluşturabilir. Günlük olarak 2 bardağı geçmeyecek şekilde çayı içilebilir. Ama sürekli olması idrar söktürücü özelliği nedeniyle aşırı su kaybına neden yaratabilir. Hamile kadınlarda tüketilmemesi gereklidir.
Kurutulmuş Hatmi Çiçeği 1 kg Fiyatı 279,30 TL.
Hatmi çiçeğinin akciğerleri temizlediği bilinir.
Koah etkilerini azaltmak için hatmi çiçeği çayını gün içinde 1 fincan içebilirsiniz. Düzenli ve ölçülü içtiğinizde, öksürük ve nefes darlığı şikayetlerini sona erdirebilirsiniz.
Hatmi çiçeğinin bilinen ciddi bir zararı, bir yan etkisi bulunmuyor.
Hatmi çiçeği, düzenli bir şekilde her gün tüketilirse 3 ya da 4 gün içinde etkisini gösterebilir. Her bitki türünde olduğu gibi uzun süreli tüketilmesi tavsiye edilmemektedir. Gün içerisinde 1 ya da 2 defa hatmi çiçeği çayı içilebilir.
Tıbbi Hatmi olarak da bilinen Hatmi Çiçeği'nin anavatanı Batı Asya'dır. Zamanla Avrupa ve Doğu Asya'ya kadar yayılmıştır. Ülkemizde doğal olarak hemen her bölgede rahatlıkla yetişir. Hatmi Çiçeği, sulak yerleri ve dere kenarlarını seven çokyıllık, otsu bir bitkidir.
Manisa'nın Demirci ilçesinde doğada yetişen çitlembik, hatmi çiçeği ve papatya gibi tıbbi aromatik bitkiler, yöre halkına kazanç kapısı oldu. Ege'yi İç Anadolu'ya bağlayan geçiş güzergahında bulunan Demirci, ormanları, tabiatı, bitki örtüsü ve yaylalarıyla dikkati çekiyor.
Kaynamış 1 su bardağı sıcak sütün (ya da su) içerisine 1 tutam (4-5 g) Althea officinalis (Hatmi Çiçeği) bitkisinden ilave edilir ve karıştırılır. Günde 2 defa öğle ve akşam yemeklerinden yarım saat yudum yudum içilir.
Profesör Saraçoğlu akciğerleri temizlemek için tere bitkisini önerir. Beş gün boyunca yapılacak kürün çok etkili olduğunu da vurgular. 5 gün boyunca uygulanacak olan kür etkili bir yöntemdir. Balgam söktürücü özelliği ile akciğerleri temizler.
Hastanın daha rahat nefes almasını sağlamak ve varsa öksürüğünün azalması için bol su tüketmesini sağlamak gerekir. C vitamini almak, bol sıvı tüketmek, sağlıklı beslenmek, dinlenmek ve ıhlamur içmek de akciğer enfeksiyonuna iyi gelir. Eğer enfeksiyon ilerlemişse doktor kontrolü ve ilaçlı tedavi mecburidir.
'Hatmi çiçeği sütle kaynatılır mı' sorusunu merak edenler için etkili bir tarif verebiliriz. Yarım bardak kaynar sütün içerisine 6-7 tane hatmi çiçeği tomurcuğu ekleyerek demlenmesini ve ılımasını bekleyip içebilirsiniz. Günde 2 kere yaptığınız bu karışımla öksürük şikayetlerini önlemiş olursunuz.
Hatmi çiçeğinin Manisa'nın Demirci ilçesinde yaz aylarında yol kenarlarında ve tarlalarda kendiliğinden yetişen ve halk arasında Fatmagül çiçeği olarak bilinen hatmi çiçeğini toplayıp güneşte kurutan kadınlar, kilogramını 25 liradan satışa sunuyor.
Ilık halde bebeklere verilir. Bu da kısa zamanda öksürüğü geçirir. 3 yaşından büyük olan bebekler için 5 adet hatmi çiçeği yarım bardak suda kaynatılır. Ilıdıktan sonra bu karışım içirilir. Bu sayede öksürük de kesilir.
Bir tutam hatmi çiçeği bir fincan fincan kaynamış suya atılır ve kapağı kapatılarak demlenmesi için 5 dakika beklenir ardından süzülerek içilir. Demlendikten sonra sıcak olarak içilir ve her seferinde taze olarak hazırlanması gerekir. Hatmi çiçeği çayı günde iki defa içilebilir.
Hatmi çiçeği kaynatılıp içildiği taktirde vücut direncini artırarak hastalıklara karşı korunmanızı sağlar. Böbrek iltihabı yaşayan kişiler hatmi çiçeği çayı tüketebilirler. Aynı zamanda idrar sökücü özelliği de bulunmaktadır. Mide hastalıkları olan kişiler hatmi çayı çiçeği tüketerek şifa bulabilirler.
Sakinleştirici etkisi de olan hatmi çiçeği, bünyesinde barındırdığı uçucu yağlar sayesinde çay olarak tüketildiğinde uyku problemi yaşayanlarda faydalı olur. Hatmi çiçeği sağlıklı kalmak için yardımcı olmakta ve hastalıklara karşı bağışıklık sistemini güçlendirerek vücut direncini yükseltmektedir.
Tadı biraz acı olduğu için bal ile tatlandırılarak tüketilebilir. Günde en fazla iki defa tüketilmesi gereken hatmi çiçeği çayı gün boyu soğuk suda bekletilerek de tüketilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri