"Anadolu'da kurulan ilk uygarlık" özelliğine sahip Hitit medeniyetine 450 yıl başkentlik yapan Hattuşa, Hititlerin kültür-sanat merkezi olan Alacahöyük ve Anadolu'daki ilk idari-askeri merkezi Şapinuva'dan bugüne uzanan kalıntılar, Çorum sınırları içinde yer alıyor.
Boğazkale İlçesi'ndeki Hattuşa ile Alaca İlçesi'ndeki Alacahöyük kalıntılarını kapsayan 2634 hektarlık alan, 1988 yılında Milli Park ilan edilerek bölgemizin turizm dinamiği haline getirilmiştir.
Tarihin en önemli kültürel ögelerini içinde barındıran ve yerli yabancı birçok kişinin ziyaret ettiği yerlerden olan Çorum Hattuşaş Alacahöyük hem kültürel hem de tarihi birçok alanda dikkatleri üzerine çekmektedir.
Hititler'in başkenti Hattuşa Çorum'un güneybatısında, Boğazkale İlçesi'nde yer almaktadır. 1986 yılında UNESCO Dünya Miras Listesi'ne alınan Hattuşa (Çorum, Boğazköy), Hitit İmparatorluğunun başkenti olarak Anadolu'da yüzyıllar boyu çok önemli bir merkez olmuştur.
Alacahöyük, Çorum'un Alaca ilçesinin 15 km kuzeybatısındaki Alacahüyük köyündeki bir höyüktür. Bu höyükte dört ayrı kültür evresinden kalma 15 yerleşim ya da yapı katı saptanmıştır.
İlgili 36 soru bulundu
Alacahöyük Ören Yeri Çorum'un Alaca İlçesi, Alacahöyük Beldesi'nde yer alır.
Bugünkü Konya şehrinin 52 km güneydoğusunda, Hasandağı'nın yaklaşık olarak 136 kilometre uzağında, Çumra ilçesinin 11 km kuzeyinde, Konya Ovası'na hakim buğdaylık arazide bulunmaktadır.
Hattuşaş, 1986 yılında UNESCO Dünya Mirasları listesine dahil edilmiştir. Hattuşaş Çorum'un Sungurlu ilçesinin güneydoğusunda Boğazkale ilçesinin 4 km doğusundadır.
“Hitit Uygarlığının Başkenti Hattuşa”
Sümerliler ve Elamlar gibi Hititler de Türk dilli olmuş ve bugünkü Anadolu'nun birinci saknleri Yunanlılar veya başka Hint-Avrupa dilli halklar olmamış, Türklerin ulu dedeleri olmuş ve ilk uygarlık ve devleti burada onlar yaratmışlardır.
Bu görkemli ve çok iyi korunmuş tapınak, MÖ 13. yüzyıla tarihlenir. İki kült odası olan bu tapınağın, Hitit imparatorluğu tanrılarının en büyükleri olan Fırtına Tanrısı Teşup ile Güneş Tanrıçası Arinna'ya adanmış olduğu kabul edilir.
İki kült odası olduğu için bu tapınağın, imparatorluğun tanrılarının en büyükleri olan Fırtına Tanrısı Teşup ile Arinna şehrinin Güneş Tanrıçası'na adanmış olduğu kabul edilir.
Çatalhöyük Neolitik Antik Kenti, Konya'nın Çumra İlçesi sınırlarında olup, ilçenin 10 km. doğusunda yer almaktadır. Höyük, farklı yükseklikte iki tepe düzü olan bir tepe şeklindedir.
Hattuşaş sözcüğü Hatti insanlarının verdiği orijinal ad olan Hattus'tan gelmiştir. Hitit İmparatoru I. Hattuşili'nin ismi devletin başkentinden gelmektedir ve anlamı “Hattuşaş'lı Adam”dır. Hattuşaş antik kentini ilk olarak Fransız Arkeolog Charles Texier bulmuş ve 1893 yılında araştırmalar başlamıştır.
"Bu taş aslında çok özel bir taş değil. Taşın cinsi serpentinit ya da nefrit (yeşim taşı). Bölgede bulunan bir taş. Yekpare şekilde korunmuş olması dikkat çekiyor.
Sardis, Manisa'nın Salihli ilçesine bağlı Sart kasabası yakınlarında bulunan ve Lidya (Lydia) devletine başkentlik yapmış antik kent. MÖ 1300'de kurulup MS 1200'de yıkılmıştır. Salihli merkezine 9 km, İzmir'e 82 km uzaklıkta olup, İzmir-Ankara karayolunun iki yanına yayılmıştır.
İki antik mekan da geniş çevreleriyle birlikte Boğazköy-Alacahöyük Tarihi Milli Parkı içindedir. Hattuşa'nın keşif tarihi 1834 yılında Fransız araştırmacı gezgin Charles Texier'in başkent Hattuşa'nın kalıntılarını bulmasıyla başlar; ancak Texier bulduğu kalıntıları tam olarak sınıflandıramaz.
Hattuşaş Antik Kenti Hakkında Genel Bilgiler
1650-1200 yılları arasında 180 hektarlık sert ve kayalık bir alana yayılan 450 yıl boyunca Hitit İmparatorluğu'nun başkenti olarak hizmet vermiştir.
Aslan Kapısı ya da Aslanlı Kapı, antik Miken şehrinin ana kapısıdır. Surlarla çevirili olan kalenin kuzeybatı yönünde bulunur. Aslan Kapısı'nın MÖ 13. yüzyılda yapıldığı düşünülmektedir. Bununla birlikte kapıya adını veren aslan figürleri Yunan anakarasında bulunan ilk abidevi heykellerdir.
Şehir surunun en güney ucunda ve kentin en yüksek noktasında bastion ile sfenksli kapı yer almaktadır. Diğer dört kapıdan güney surunun doğu ve batı ucunda karşılıklı Kral Kapısı ve Aslanlı Kapı yer almaktadır.
Hititlerin ilk başkenti, aynı zamanda ilk şehride olan Neşa yada Kaniş'dir (Kültepe). Hititlerin daha sonraki başkenti ise bizim Boğazköy olarak bildiğimiz bu günkü Çorum ilinin sınırları içerisinde yer alan Hattuşaş'dır.
15.000'den kalma mağara resimleri ile Anadolu'daki Neolitik arkeolojik alanlardan yaklaşık M.Ö.10.000 yılına tarihlene Göbekli Tepe ve yaklaşık M.Ö. 7000'lere tarihlenen Çatalhöyük'teki çizimler incelendi.
En sonunda toplum üzerindeki baskılar, yaklaşık MÖ 6.000'lerde Doğu Çatalhöyük'ün terk edilmesiyle sonuçlanmıştır. Batı Höyüğünde ise 500 yıl boyunca yaşam devam etmiştir.
Çayönü, Ergani'de yer alan, Türkiye ve Güneydoğu Avrupa'nın ilk köy yerleşkesidir. Tarih öncesinden kalma bu höyük, M.Ö 8500'de başlayan yerleşimine ait evrelerin izlerini barındırmaktadır. Çayönü Höyüğü aynı zamanda madencilik tarihinin başladığı ilk yer olarak kabul edilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri