Turbonun periyodik bakımı sırasında hava filtreleri önemli bir yer kaplar. Çünkü hava filtresi borusundan turbo içerisine toz ve toprak gibi partiküller girebilir. Yüksek hızda çalışan turboya kaçan tanecikler, kanatçıklara zarar verir ve turboya arıza yaptırabilir.
Genel olarak araç üzerinde %4'e kadar güç artışı sağlar ve araçların çekişini arttırır. Açık hava filtreleri performansı etkilediği kadar bakım rutinlerinin de ihmal edilmemesi gerekir.
aynı mevzuyu bende çok düşündüm.açık filtrenin veya yaglı filtrelerin üzerindeki yag tabasının turbo pervanesine zarar verebilecegi.aynı şekilde daha geçirgen bir filitrenin karton filtreye göre havayı tam olarak süzemiceginden gene turbo için sorun olabilir dendiginden bende bu işten kaçındım.
Kirli bir hava filtresi motora hava beslemesini kısıtlayarak buji çevresinde kurum birikmesine neden olur. Bu, yanmayı engeller ve motorun çalıştırılmasında zorluğa neden olarak sarsılmaya veya teklemeye neden olabilir. Aracın motoru daha gürültülü çalışır.
Motorun performansında yaşanan düşüşün farklı nedenleri olabilir. Hava filtresinin tıkanması ya da arızalanması da bu durumlar arasında yer alır. Motor yeterli havayı alamazsa yakıtı olması gereken verimlilikte işleyemez. Bu da yokuşta çekiş sorunu, araç sollarken yaşanan çekiş sorunu gibi durumlara yol açabilir.
İlgili 37 soru bulundu
Hava filtresi aracın çekişini doğrudan etkilemezken, bakımının ihmal edilmesi genel motor performansını dolaylı olarak etkileyebilir. Tıkalı veya kirli bir hava filtresi motor gücünün ve veriminin düşmesine neden olarak aracın hızlanma ve hızı koruma becerisini etkileyebilir.
Tıkalı Hava Filtresi Belirtileri
Yakıt tüketiminin normalin üstünde olması Motor sesinde oluşan değişiklik. Motor arıza lambasının sürekli yanması Motor performansının fark edilecek boyutta azalması
Hava filtresi tam oturmazsa ne olur: Hava filtresinin tam oturmaması durumunda motor performansı düşer, yakıt tüketimi artar ve aracın emisyon seviyeleri artabilir.
Diğer yandan hava filtresinin tıkanması motorun aşırı ısınmasına neden olabilir. Hararet olarak adlandırılan bu aşırı ısınma hali, motorun etkin çalışmasını engelleyecektir.
Aracınızın hava filtresi kirlenirse veya tıkanırsa, motora alınan havanın filtreden geçişi zorlaşır. Bu durumda aracınızın yakıt kullanımı artar ve motor çekişi düşer. Gaz pedalı tepki süresi uzar ve egzoz emisyonları artar.
Yağ kanallarının kurum tutması, karbonlaşması artar. Bu durumda turbo yağ giriş kanalları tıkanır ise, yağ ulaşmaz ve turbo hasar görür. Aynı şekilde turbo yağ dönüş yolu tıkandı ise daha önceki maddelerde de belirttiğimiz gibi yağ turbodan (emiş veya egzoz bölümlerinden) dışarı çıkar ve diğer parçalara zarar verir.
DPF Filtre boş olduğunda, turbo basıncınız fabrikasyon değerde olmayacak ve ileride turbo şarz problemleri yaşayabileceksiniz. Egr Valfi çalışmadığında veya iptal bypass olduğunda aracınızın çekişi performansı değişecek ve siyah duman atma, stop etme , motorda tekleme gibi problemleri yaşayabileceksiniz.
Dizel Partikül Filtresi Tıkandığında, aracınızda basınç ve ısı dengesi bozulur. Başlıca zarar gören parçalar, turbo egr valfi, enjektörler ve sırasıyla motor aksamı zarar görür. Start Stop problemlerine varana kadar nüfus eder.
Ancak, açık hava filtresinin büyük gözenekleri yalnızca emilen havayı değil; filtreden geçen partikül büyüklüğünü de arttırır ve araç bakımı dikkate alınmadığında, motora ciddi zararlar verebilir.
Hava filtresini değiştirmek motorun ömrünü uzatır, kirlenmiş filtre nedeniyle yanma odasına yabancı partiküller gitmez ve arabanın yakıtı yüzde 7'ye kadar azalır.
Hava filtreleri sayesinde motorun emdiği hava kirlerden arındırılır ve bu şekilde motorun gücü ve tork değeri korunur, ayrıca yakıt tüketimi daha düşük olur. Bu filtre kullanılmazsa, polen ve toz ile kirlenmiş hava doğrudan motor yanma odasına sızabilir.
Araç motorunu çalıştırmada zorluk çekersiniz. Kirli bir hava filtresi motora hava beslemesini kısıtlayarak buji çevresinde kurum birikmesine neden olur. Bu, yanmayı engeller ve motorun çalıştırılmasında zorluğa neden olarak sarsılmaya veya teklemeye neden olabilir.
-Motorun aşırı ısınması, aşırı hava; yakıtın normalden daha yüksek bir ısıda yanmasına sebep olur ve motoru gereğinden fazla ısıtır. (Artan yanma ısısı; subapların, contanın yanmasına, silindir gömleklerinde, segman ve pistonlarda aşınmaya neden olur.) -NOx emisyonunu arttırır.
o şekilde tabiki araç çalışır fakat bu şekilde kullanılmamalıdır. ( hava ile birlikte toz pislik, uzun yolda sinek böcek burdan motora girebilir buda ilerde sıkıntılara sebep olur.
Kirli veya hasarlı bir hava filtresi, aracınızın motoruna akan hava miktarını sınırlayarak daha fazla çalışmasına neden oluyor ve bu da daha fazla yakıt kullanımını beraberinde getiriyor.
Fakat hava filtresi tıkanmaya başladıysa motora ulaşan hava azalır. Bu yüzden performans düşer ve çiğ yakıt yakılmasından kaynaklı olarak yakıt tüketimi de artar. Ayrıca tek sorun bu değildir, motorda kurum birikmesine de neden olur.
İlk olarak aracın yüksek performansla çalışması için bu filtrenin yıllık bakım sırasında değiştirilmesi gerekir. Filtrenin yılda bir kere değiştirilmesi birçok durumda yeterli olmaktadır. Ancak yoğun toz ve polenin olduğu bir ortamda kullanılan araçlarda hava filtresi değiştirme yılda iki kere yapılabilir.
Yağ filtresi değişmezse motorda biriken kurum ve artık parçalar motorun içerisinde sürekli olarak dönmeye devam eder. Zaman içerisinde bu parçalar motor sistemine hasar verebilir. İyi süzülmeyen motor yağı içerisindeki parçacıklar motor bloğunu ve hareketli motor parçalarını çizebilir.
Bir hava filtresinin içinde çok kir bağlanmışsa, hava debisi ve böylece motorun performansı düşer. Bu nedenden dolayı hava filtreleri düzenli olarak yenilenmelidir. Ancak pratikte bu değiştirme aralıkları, temizleme yaparak uzatılmaya çalışılır.
Hava filtresi değiştirilmek istenmiyorsa temizlenebilir. Ancak bu genellikle önerilmemektedir. Çünkü filtre; toz, toprak ya da farklı maddelerin partikülleri ile dolduktan sonra yıpranır ve temizlense bile yeterince verimli çalışmaz. Ayrıca kağıt olarak tabir edilen filtrelerin temizlenmesi mümkün değildir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri