Gayrimenkullerin kiralanması ile ilgili olarak ortaya çıkmış bir işlem olan hava parası, hem pozitif hukuku, hem de İslam hukukunu ilgilendiren bir kavramdır. İslam hukukunda meşruiyeti tartışılan bu işlem, günümüz hukukunda ise, yasaklanmıştır.
Yaşanan enflasyon öncesi iş yeri kiralarının devrinde, iş portföyü de devredildiğinden hava parası alınmaktaydı. Uzun bir süre Türk Hukukunda Hava parası – peştemaliye almak suç teşkil ederken günümüzde buna dair cezai bir hüküm bulunmamaktadır. Yani günümüzde hava parasının yasal dayanağı olmasa da yasak da değildir.
Hava parası, eski kiracının kira sözleşmesini devreden yeni kiracıdan aldığı paradır. Aslında işyeri kira devri bedelidir.
Bir borç EFT veya havâle gibi para transfer yollarıyla ödenir ve bu işlemden dolayı masraf oluşursa verilen hizmetin karşılığı olarak makul bir ücretin alınması caizdir. Zira havâle işlemi esnasında verilen hizmet, vekâlet akdi kapsamında değerlendirilebileceği gibi hizmet alım akdi olarak da değerlendirilebilir.
Haram olan promosyon parası sadaka olarak verilince karşı tarafa haram olmaz. KART PUANI İLE ALIŞVERİŞ Alışveriş yapılan kurum, kendi kâr payından hediye olarak puan verebilir. -Bankanın kazandığı faizden, kişinin kartına hediye diye verdiği puan kullanılamaz.
İlgili 19 soru bulundu
Müşteri alışveriş akdini tamamlayıp anlaşma sağlanan ürün veya hizmetten faydalandığı takdirde verdiği kapora toplam bedele mahsup edilir. Alıcının alışverişi tamamlamaması durumunda ise ödediği kaporanın tamamı geri verilir. İslam hukukçuları arasında ittifakla caiz olarak görülen kapora geri ödemeli kaporadır.
Sonuç olarak, hava parası, bir gayrimenkule ilişkin kiracılık hakkının elde edilebilmesi amacıyla, mevcut kullanıcının gayrimenkulü boşaltması veya kiracının kiracılık hakkını devretmesi mukabilinde ödenen paradır.
[1] (hukuk, ticaret) Bir yeri kira ile tutabilmek için sahibine veya içindeki kiracıya açıktan verilen para.
"Memduh Şevket Esendal - Bütün Eserleri" dizisinin 9. kitabı olan Hava Parası, içindeki 25 hikâyesiyle, karakterinde taşıdığı ve Türk edebiyatına yansıttığı sevginin, bilginin ve o yaman görgünün en iyi örneklerinden biridir.
2011'de yürürlükten kalkan 6570 Sayılı Gayrimenkul Kiraları Hakkında Kanun uyarınca hava parası istemek hapis cezasını gerektiren bir suçtu. Ancak artık kiraladığı işyerini ve kira sözleşmesini devretmek isteyen bir kiracının makul miktarlarda hava parası istemesinin önünde herhangi bir engel bulunmamaktadır.
TAZMİNAT olarak belirlenmiştir. Hava parası gelir vergisine tabi bir gelir unsurudur. Kurumlar vergisi mükellefleri tarafından elde edilen hava paraları kurumlar vergisine tabidir. Ticaret şirketleri, özvarlıklarının büyümesine yol açacak her türlü kazanımlarını şirket hasılatı olarak kayıtlarına almak durumundadırlar.
iş yapan bir dükkanın müşteri potansiyeline istinaden kiralamak isteyen insandan istenen, geri ödenmeyecek para. kaparo, serefiye gibi seylerle alakasi yoktur. zor bulunan ev, is, dükkan vb. seyleri elde edebilmek için o andaki sahibine verilen paradir. geri ödenmez.
(Key money) Ticaret yeri veya konut olarak kiraya verilen taşınmazlarda, kiracının belirlenmiş kiradan ve depozitodan ayrı olarak, taşınmazın sahibine veya eski kiracıya vermek durumunda kaldığı para tutarıdır.
Türk Borçlar Kanunu'nun 323. maddesine göre, kira sözleşmesinin devredilebilmesi için en önemli şart, mal sahibinin yazılı onayının alınmasıdır. Buna göre mal sahibi onay vermedikçe kira sözleşmesinin devredilmesi mümkün değildir.
Kira sözleşmesinin devri, sözleşme ilişkisinden çıkmak isteyen kiracıya tanınmış bir haktır. Buna göre kiracı, kiraya verenin yazılı onayı ile kira sözleşmesini üçüncü kişiye devredebilir. Her türlü kira sözleşmesinin devri mümkündür.
Yeni dükkan aldım kiracıyı nasıl çıkarabilirim? Kiracı, yeni malikin kendisi, eşi, altsoyu, üstsoyu veya bakmakla yükümlü olduğu diğer kişiler için konut veya işyeri gereksinimi sebebiyle kullanma zorunluluğu varsa çıkarılabilir. Bu ihtiyacı gerçek ve samimi olması gerekmektedir.
Kira ilişkisinin devri, TBK'nın 323.maddesinde düzenlenmektedir. Söz konusu hükme göre, “Kiracı, kiraya verenin yazılı rızasını almadıkça, kira ilişkisini başkasına devredemez. Kiraya veren, işyeri kiralarında haklı sebep olmadıkça bu rızayı vermekten kaçınamaz.
Yani, konut satın alımında ödenmesi gereken komisyon; yukarıda da bahsettiğimiz gibi artık hem ev sahibi hem de alıcı için zorunluluk teşkil etmeye başlamıştır. Kiralanan konut işlemlerinde ise aksi bir anlaşma yoksa komisyon, yalnızca kiracı tarafından sağlanmaktadır.
Bu yüzdendir ki evi satan eski ev sahibiyle yapılan kira sözleşmesi, şartları ne olursa olsun yeni ev sahibi ile de satıştan sonra da TBK Madde 310'a göre “kira sözleşmesinin kurulmasından sonra kiralanan herhangi bir sebeple el değiştirirse, yeni malik kira sözleşmesinin tarafı olur.” devam etmektedir.
DEVİR SENEDİ (Noterden – Asıl Suret)Yönetmelik gereği noterde ruhsat devir işlemiyapıldıktan sonra 3 (Üç) ay içerisinde ruhsat işlemlerinin sonuçlandırılması gerekmektedir.
Değerli kardeşimiz, Emlakçılık ve komisyonculuk yapmak ve satılan maldan komisyon alması caizdir. Komisyonculuk meşru bir meslektir. Alanla satanı buluşturup anlaştırmak için çaba ve gayret gösterme hizmetidir yaptığı.
Aracın toplam bedelinin bir kısmı yasal olarak kapora adı altında alınabilmektedir. Alıcı kaporayı yatırdıktan sonra aracı almaktan vazgeçerse ödenen bu tutar satıcının yaklaşımına göre iade edilir veya satıcının olur.
Ortada bir sözleşme varsa; ev sahibi kapora almasına rağmen evi kiralamaktan vazgeçerse, kiracı ödediği tutarı geri alabilir. Ayrıca, yine bir belge olması durumunda, evin belirtilen özelliklere sahip olmaması halinde kiracı sözleşmeden cayabilir ve verdiği kaporayı geri alabilir.
Hava parası nedir ve kim kime verir sorusuna cevap vermek için sözleşmenin içeriğine bakılır: Kiralanan veya satın alınan taşınmaz bir iş yeri ise eski kiracı yeni kiracıdan hava parası alır. Kiralanan veya satın alınan taşınmaz gelir sağlamıyorsa burada hava parası mal sahibine verilir.
Hava parası Türkiye'de ticari faaliyet alanında kullanılan taşınmazların kiralanması sırasında alınmaktadır. Taşınmazın alınması halinde ise kiranın bir cüzü olarak verilmektedir. Hava parası malın korunması, malın zarar uğramaması veya uğraması halinde zararın karşılanması için verilen bir paradır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri