Evcil hayvanlar, ancak havayollunun tarif etmiş olduğu ölçülerdeki ve mutlak surette evcil hayvan sahibi yolcu tarafından temin edilen kafeslerde taşınabilir. Kafesin üzerinde, yolcunun ve hayvanın ismini belirten bir etiket olmalıdır. Evcil hayvanın sağlıklı, zararsız, temiz ve kokusuz olması gerekmektedir.
Havaalanlarına giden Havaş, Belkoair gibi firmalar ile evcil hayvanlarınızı ücret vermeden ve kafeste yanınızda taşıyabiliyorsunuz.
Uçaklarımızda, hem yolcu kabinlerinde hem de kargo bölümünde sadece kedi, köpek ve küçük ötücü kuşlar (muhabbet kuşu, kanarya) evcil hayvan olarak taşınabilmektedir. Yolcu kabininde taşınabilen evcil hayvan kontenjanı sınırlı olup, uçak tipine göre farklılık göstermektedir.
Kafes boyutu en fazla 32*32*50 ölçülerinde olabilir. Toplamda ağırlık 8 kiloyu geçmeyecek şekilde tek bir kafes veya uygun kutuda, yavru veya anne-yavrusu veya birlikte yaşamaya alışkın olmak kaydıyla aynı cinsten ikişer hayvan taşınabilir. Bu durumda aynı kafes/kutuda taşınan canlı hayvanlar 1 PETC kabul edilir.
Evcil hayvanınız kafesiyle birlikte ağırlığı 8 kg'ı geçmiyorsa ve kafes ebatları 23 cm yükseklik, 30 cm genişlik ve 40 cm uzunluk boyutlarını aşmıyorsa; evcil hayvanınızı uçağın kabin bölümünde taşıyabiliyoruz.
İlgili 26 soru bulundu
Ne yapmalıyım? Evet, taşıyabilirsiniz. Öncelikle 0888 228 12 12 numaralı Pegasus Çağrı Merkezi'ni arayarak beraberinizde taşımayı planladığınız evcil hayvan için rezervasyon yaptırmalısınız. Uçuşlarımızda sadece kedi, köpek ve kuş (sadece iç hatlarda) taşımacılığı yapılabilmektedir.
Seyahatim sırasında köpeğimi / kedimi vs. yanımda taşıyabilir miyim? Karayolları Taşıma Yönetmeliğinin 40/6 maddesine göre; ? Taşıtın bagaj taşınmasına mahsus bölümleri dışında eşya taşınamaz. Özel kafeslerinde kedi, köpek ve kuş gibi evcil hayvanlar bagaj taşımaya mahsus bölümlerde taşınabilir.
Hayvan taşıma belgesi alabilmek için kişinin kayıtlı olduğu ile başvuru yapması zorunludur. Belgenin verilmesi için gerekli şartlar da bulunmaktadır. Alınan eğitim sonucunda belirli sınavlar yapılmaktadır. Sınavlarda başarı durumu ölçülerek hayvan taşıma belgesi verilmektedir.
Uçak kargo yöntemiyle taşımak istediğiniz hayvanınızın, evcil hayvan statüsünde yer alması gerekmektedir. Evcil hayvan statüsünde yer alan hayvanlar ise; kedi, köpek ve ötücü kuşlardır. Bunların yanı sıra ise hava yolu firmalarının evcil hayvanlar için istedikleri uygulamaları yaptırmaları gerekmektedir.
Veteriner Kontrol Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü tarafından belirlenen pet pasaportu ücreti 2.389,66 TL'dir (2023).
Avrupa Birliği yasalarıyla uyum amacıyla evcil hayvan pasaportu çıkarılabilmesi için pasaportun çıkarılacağı evcil hayvana mikroçip takılmalıdır. Bu işlemi özel veteriner kliniklerinde ya da il ve ilçe tarım müdürlüklerinde gerçekleştirebilirsiniz.
Hayvan, ISO mikroçip (15 haneli) ile tanımlanmalıdır. Mikroçip kuduz aşısından önce implante edilmelidir. Hayvanın mevcut bir kuduz aşısı olması gerekir. Eğer önce kuduza karşı aşılanır ve ardından mikroçip uygulanırsa, hayvanın kimliği güvence altına alınmadığından kuduz asısı ülke'ye girişte tanınamaz.
Kamil Koç, yolcuların ve diğer hayvanların güvenliğini tehlikeye atma riski olan evcil hayvanları kabul etmeme hakkına sahiptir. Evcil hayvan, ancak yolcunun evcil hayvanın sağlık raporu ve aşı kağıdı gibi gerekli belgelere sahip olması halinde taşınabilir.
Marmaray'da evcil hayvanların kafessiz ve ağızlıksız olarak seyahati yasak olduğu için, yolcumuzun bu şekilde evcil hayvanıyla birlikte seyahatine izin verilmemiştir. Taşıma kuralları istasyon panolarımızda ilan edilmiş durumdadır.
Evcil hayvanıyla RS aracı ile seyahat etmek isteyen yolcularımızın evcil hayvanlarının kafesleri veya taşıma çantaları içerisinde olması suretiyle istasyonlara ve tramvaylara giriş yapmalarına izin verilir.
Karayolları Taşıma Yönetmeliği'ne göre; "Aşı karneli kedi, köpek (tehlike arz edenler hariç) ve kuş (saka, muhabbet kuşu veya kanarya) gibi evcil hayvanlar, özel kafesleri kilitli olmak şartıyla bagaj taşımaya mahsus bölümün dışında, hayvan sahibi yolcunun kucağında veya oturduğu koltuğun önünde de taşınabilir.
(2) Nakil beyannamesi söz konusu hayvan veya hayvansal ürünlerin menşei hakkında bilgi verir. (3) Nakil beyannamesinin geçerlilik süresi tanzim tarihinden itibaren beş gündür.
Şap hastalığından kaynaklı Türkiye geneli pazarlar ve hayvan hareketleri yasağı aşağıdaki şartlarda serbest olacak. Tarım bakanlığı hayvan sağlığı personelinin izin yasağı sona erdi. 28.04.2023 tarihi itibariyle kaldırılmıştır.
Orta Boy ve Büyük köpekler, Refakatçi ve küçük boy olarak tanımlananlar dışındaki köpekler, 50 cm. uzunluğu geçmeyen tasması ve ağızlığı yolculuk boyunca kesinlikle çıkartılmamak şartı ile 07.00-10.00 ve 16.00-20.00 saatleri dışındaki saatlerde seyahat edebilirler.
Küçük köpekler (5 kg'dan küçük), orta boy ve büyük köpekler (5 kg'dan ağır), tasma ve ağızlıkları takılı olmak şartı ile günün her saati seyahat edebilirler.
Eğer bir köpek ile seyahat edecekseniz, ne şekilde seyahat edeceği aslında onun karakterine göre değişiklik gösterebilir. Eğer küçük ve çok hareketli bir köpeğiniz varsa onu taşıma çantası ile seyahat ettirebilirsiniz. Sakin bir yapısı varsa arka koltukta, köpek emniyet kemerleri ile seyahat edebilir.
Pet pasaportunu çıkarma süresi değişiklik göstermektedir. Veteriner hekimler tarafından hazırlanan hayvan pasaportu ortalama 2 hafta içerisinde tamamlanmakta ve teslim edilmektedir. Hayvan pasaportu çıkartmak için gerekli olan unsurlardan birisi de evcil hayvanlara mikro çip takılmasıdır.
Köpeğinizin veya Kedinizin aşılarını yaptırdığınız veteriner klinik kedinizin veya köpeğinizin kimliğini yani aşı karnesini sizin için hazırlar. Bu belge için yapılan aşılara ek olarak bir ücret talep edilmez. Yani Kedi ve Köpeğinize kimlik çıkartmak için ekstra bir ücret ödemenize gerek yoktur.
Hayvanlar, “Kedi, Köpek ve Gelinciklerin Kimliklendirilmesi ve Kayıt Altına Alınmasına Dair Yönetmelik” hükümlerine göre kimliklendirilmiş, içerisinde hayvana ve sahibine ait bilgileri içeren ev hayvanı pasaportuna sahip olmalı, mikroçip ile kimliklendirilmiş ve PETVET sisteminde kayıt altına alınmış olmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri