Medeni Kanun hükümlerine göre, ortaklığın giderilmesi davalarında açık artırmanın (satışın) sadece hissedarlar arasında yapılması mümkündür.
2. Satış Suretiyle İzale-i Şuyu (Ortaklığın Giderilmesi) Taşınmazın aynen taksimi mümkün değilse ortaklığın satış suretiyle giderilmesine karar verilir. Taşınmaz malın satışı, mahkeme vasıtasıyla değil satış memurluğu veya icra dairesi marifetiyle yapılır.
Miras Hukuku Ortaklığın Giderilmesi Davası (Satış Yoluyla), Ortaklığın satış yoluyla giderilmesinde ihale herkese açıktır. Gayrimenkulün kıymet takdiri bedelinin %20″sini yatıran herkes ihaleye girebilir ve ihalede pey sürebilir.
Ortaklığın giderilmesi davasında, hissedarların malların aynen taksim veya satılarak bedellerinin hissedarlar arasında paylarının paylaştırılmasıdır. Malın aynen taksimi söz konusu değil ise satışına karar verilecek, satış açık artırma yoluyla gerçekleştirilecektir.
Bu sorunun cevabı, ortaklığın giderilmesi (izale-i şüyu) davası devam ederken paydaşların, hisselerini satabilecekleri yönündedir. Yargıtay kararlarında, ortaklığın giderilmesi (izale-i şüyu) davası devam ederken paydaşların, hisselerini satabilecekleri vurgulanmaktadır.
İlgili 36 soru bulundu
İzale-i Şuyu ( Ortaklığın Giderilmesi ) Davasında Davaya Konu Taşınmaz İçin Alıcı Çıkmazsa Ne Olur? Birinci ihalede alıcı çıkmaz yahut belirlenen miktara ulaşılamazsa satış geri bırakılır. İkinci ihalede da alıcı çıkmazsa satış düşürülür.
Yargıtay 13. Hukuk Dairesi'nin 14.11.2017 gün ve E. 2015/32045, K. 2017/11096 sayılı kararı; “…Somut olaya bakıldığında, taraflar arasında imzalanan ücret sözleşmesinin 2. maddesinde davacı avukata dava konusunun değerinin % 6'sı oranında ücret ödeneceği kararlaştırılmıştır.
Dava masrafını davayı açan ortak yani davacı ödeyecektir.
Ancak dava sonucunda söz konusu masraflar tüm ortaklara payları oranında yükletilecektir. Davacı da kendisine düşen payın üzerinde yaptığı masrafları geri alabilecektir. Ortaklığın giderilmesi sonucunda kazanan veya kaybeden olmaz.
Paylı veyahut elbirliği mülkiyet ile hakimiyet kurulan taşınır ya da taşınmaz mal üzerindeki paydaşlığın sona ermesini sağlamaktadır. Ortaklığın giderilmesi davasında, taraflar paydaşların tamamıdır. Davanın sonucu, paydaşların tamamı bakımından aynı sonuçları doğurur.
Eğer davalı satış olmazsa aynen taksim yolu ile ortaklığın giderilmesi talep etmişse bu durumda dava terditli davaya dönüşecektir. Yani davacının talebi hakimi bağlamayacak davalının talebi de dikkate alınarak aynen taksim mümkün olmasa satış yolu ile ortaklığın giderilmesine karar verebilecektir.
İzale-i şuyu davalarında önalım hakkı kullanımı söz konusu olmamaktadır. Esasen paydaşlar arasında önalım hakkı kullanımı mümkün olmamaktadır zira paydaşların tereke üzerinde hakları miras payı oranındadır. Dolayısıyla izale-i şuyu davada hissedarın alış önceliği bulunmamaktadır.
Ortaklığın giderilmesini isteyen kişiler herhangi bir avukata başvurmadan ve avukattan danışmanlık almadan da ortaklığın giderilmesi için dava açabilirler. Ancak ortaklığın giderilmesi davalarında alanında uzman bir avukat olmadan davayı kazanabilmek veya davayı takip edebilmek mümkün değildir.
ORTAKLIĞIN GİDERİLMESİ(Izale-i Şuyu) DAVASINDA DAVALI SATIŞ İSTEYEBİLİR Mİ? Bu hususta satış başlığı altında da belirttiğimiz üzere, davacı taraf aynen taksim istemiş olsa dahi davalılardan herhangi birisi satış istemesi durumunda aynen taksim mümkün olamamaktadır.
Mahkeme, mal için 'Şayet Satılamaz Şerhi' koymamış sadece 'Davalıdır Şerhi' koymuş ise paydaşlar arası hisse devri gerçekleştirilebilmektedir. Aynı zamanda ortak mal için izale-i şuyu davası açılmış olması şerh konulmasa bile paydaşlar arası alış ve satış işlemlerini engellememektedir.
Davanın kesinleşmemiş olması durumunda herhangi bir işlem yapılamaz. Mahkemece ortaklığının aynen taksim yoluyla veya satış yoluyla giderilmesine karar verilebilir. Ancak taraflardan birisi ortaklığın aynen taksim suretiyle giderilmesini talep ederse mahkeme aynen taksimin mümkün olup olmadığını araştırmak zorundadır.
Dava masrafları avukat ve mahkeme harç bedelleri üzerinden hesaplanarak düzenlenmektedir. 2022 yılındaki ortaklığın giderilmesi davası masrafları, peşin harç bedel, dosya giderleri, tebligat gideri ve bilirkişi ile birlikte dava değerinin 100.000 TL olması sonucunda 3. 500 TL civarında masraf çıkacaktır.
İzale-İ Şüyu Davasında Satış Sonrası Para Paylaşımı
Gayrimenkul, mahkeme kararıyla icra müdürlüğü tarafından sattırıldığından para icra müdürlüğünün hesabına yatar.
Dolayısıyla kesin bir süre söylenemeyeceği gibi ortaklığın giderilmesi davaları süresi yargıda belrilenen hedef süre 300 gün ile 360 gün olarak belirlenmiştir. Bu süreye satış aşaması ve icra müdürlüğündeki işlemler bu süreye dahil değildir.
Davaya cevap verilmemesi hak kaybının yaşanmasına sebebiyet verebilecektir. Bu nedenle biz de bu yazımızda Mersin Avukat olarak İzaleyi Şuyu Dava Dilekçesi, İzaleyi Şuyu Cevap Dilekçesi Örneği, ortaklığın giderilmesi Cevap Dilekçesi Örneği, Ortaklığın Giderilmesi Dava Dilekçesi Örneği vereceğiz.
Çünkü satış yoluyla ortaklığın giderilmesi usul ve esaslarına göre ortaklığın giderilmesine konu olan taşınmazın satışının satış memurluğu ya da icra dairesi aracılığıyla yapılması gerekmektedir. Satış açık arttırma yoluyla yapılır.
Mahkeme eliyle miras kalan evin satışı birkaç ay içinde olabileceği gibi birkaç yıl kadar da sürebilmektedir. Hatta bazı durumlarda dava sürecinde doğru ilerlenmemesi halinde satış olamadan davanın düşmesiyle evin satışı gerçekleşememekte, boş yere zaman kaybedilebilmektedir.
Ortaklığın Giderilmesi Davasında Taşınmazın Değerinin Ne Kadarının Arza Na Kadarının Muhtesata İsabet Ettiği Yüzdelik Oran Kurulmak Suretiyle Belirlenir.
Sonuç olarak bu davaların niteliği gereği davanın başındaki özel avukatlık ücretini davayı açanlar; Davanın sonunda mahkemece takdir edilen avukatlık ücretini ise bütün paydaşlar birlikte öder.
Davada tuttuğunuz özel avukatın ücreti size aittir. Bu durum sizinle avukatınız arasındaki özel borç ilişkisidir ancak her davada mahkeme davası kabul edilen avukat lehine mahkeme vekalet ücretini takdir eder ve bu ücreti davayı kaybeden taraf, kazanan tarafa öder.
Genel ortalamalara bakıldığı zaman izale-i şuyu davalarında mirasçı sayısının çok olması, yurt dışında ikamet eden mirasçıların bulunması, dava sırasında bazı mirasçıların vefat etmesi süreleri uzatabilmektedir. İzale-i şuyu davalarının ortalama olarak 18 ila 24 ay arasında sonuçlandığı söylenebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri