Atmosfer veya havaküre, Dünya'nın kütleçekimi ile gezegenin çevresini sarmalayan gaz tabakası. Yaklaşık %78'i azot, %21'i oksijen, %0,93 argon, %1 su buharı ve kalan kısmı diğer bazı gazların karışımından oluşmuştur.
oluşur. ✓ Soluduğumuz hava normalde % 21 oksijen, % 78 azot, % 1 oranında diğer gazları içermektedir. ✓ Biz soluduğumuz havada bulunan % 21 oranındaki oksijenin sadece % 5-6 sını kullanırız.
"Atmosferdeki oksijen dengesi de dikkat çekicidir. Atmosferde %21 oksijen, %77 azot ve %2 oranında da diğer gazlar bulunur. Eğer oksijen biraz daha fazla oranda olsaydı bir kibrit çakıldığında dünya yanabilirdi.
suyu içerisindeki çözünmüş oksijen miktarı litrede 0-10 ml arasında değişmektedir.
İlgili 21 soru bulundu
ABD Havacılık ve Uzay Ajansı (NASA) araştırma ekibi, artan Güneş radyasyonu nedeniyle Dünya'nın yaşam kaynağı oksijenin 1 milyar yıl sonra biteceği öngörüsünde bulundu.
Molekül ağırlığını soruyorsan Azotun molekül ağırlığı yaklaşık 14 g/mol, Oksijenin molekül ağırlığı yaklaşık 16 g/mol'dür. Yani Oksijen daha ağırdır. Atmosferdeki oranları ise Azot yaklaşık %78, Oksijen yaklaşık %21'dir.
Hava, %21'i Oksijen, %78'i Azot, %1'i Argon ve çok az miktarda diğer gazlardan oluşan bir gaz karışımıdır.
Kabaca oksijenin deniz düzeyinde 160 mmHg olan basıncı, 2000 metrede 125 mmHg'ye, 3000 metrede 110 mmHg'ye ve 4000 metrede ise 100 mmHg'nin altına kadar düşmektedir. Yükseklerde ortalama her 150 metrede ısı 1o C derece düşmektedir. Kabaca 5500 metredeki oksijen basıncı, deniz düzeyinin yarısı kadardır.
Sağlıklı bir insan kaç saniye nefesini tutar? Sağlıklı bir kişi 40-49 saniye arasında nefesini tutabilir.
Bir insan günde en az 28 bin litre hava, 500 litre oksijen tüketir.
Bilinenin aksine dünyada oksijenin ana kaynağını ormanlar değil okyanuslar oluşturuyor. Dünya yüzeyinin üçte ikisini kaplayan okyanus ve denizlerde yaşayan su yosunları, dünyadaki oksijenin yaklaşık yüzde 80'ini üretiyor.
Buna rağmen, örneğin bir habere göre, “Balıkesir'in Edremit ilçesine bağlı Altınoluk beldesi, oksijen yoğunluğu açısından dünyanın ikinci, Türkiye'nin ise 'en doğal oksijen çadırı' olarak biliniyor.” Bir reklama göre ise “Dünya Sağlık Örgütü ölçümlerine göre insan organizması için en iyi hava (Oksijen Oranı: 0.021) ...
İğne yapraklı ağaçlar
Bir hektar iğne yapraklı orman yılda 30 ton oksijen üretmektedir. İğne yapraklı en çok oksijen üreten ve karbondioksit emen ağaçlar Ardıç, Çam, Köknar, Ladin, Mazı, Sedir ve Servi ağacıdır.
Balıkesir. Doğal kaynaklarıyla ünlü Balıkesir, insanlara adeta oksijen ziyafeti sunuyor. Bu kaynakların başındaysa dünyanın en temiz ikinci yüksek oksijen oranına sahip alanı olan Kaz Dağları geliyor. Aynı zamanda Kaz Dağları ile aynı isme sahip muhteşem bir milli park da var.
Standart sıcaklık ve basınçta oksijen çok soluk mavi renkte ve kokusuz bir gazdır.
Atmosferi oluşturan azot (%78), oksijen (%21) ve karbondioksit vb. gibi temel gazlara göre oldukça düşük oranda bulunan ozon, hem iklimi etkilemekte hem de yer yüzeyindeki canlıların korunmasında önemli rol oynamaktadır.
Aldığımız havada oksijen oranı yüksek iken dışarıya verdiğimiz havadaki oksijen miktarı düşük, karbondioksit oranı yüksektir.
Renksiz, kokusuz, zehirsiz, parlayıcı olmayan soğutularak sıvılaştırılmış gazdır. Oksitleyicidir. Yanmayı destekler. Normal olarak hava ile yanmayan bir çok madde ile şiddetle yanar. %75'den yüksek konsantrasyonlarda devamlı solunması mide bulantısı, baş dönmesi, solunum zorluğu ve çarpıntıya neden olabilir.
Atmosferin yeryüzüne yakın katmanlarının yüzde 78'i azot, yüzde 21'i de oksijenden oluşur. Yüzde 1'i ise su buharı, argon, karbondioksit, neon, helyum, metan, kripton, hidrojen, ozon ve ksenon elementlerinden oluşur.
1 ağaç yılda 114 kg oksijen üretir. Yani 2 olgun ağaç, 4 kişilik bir ailenin yıllık oksijen ihtiyacını karşılar.
Raporda en temiz havaya Avustralya, Barbados, Ürdün ve Kanada'nın sahip olduğu ifade edildi.
Su yok olacaktı. Dünya'nın kabuğu tamamen parçalanacaktı. Her şeyden öte bizler de yok olacaktık. Atmosferimizin yüzde 21'ini oluşturan oksijen, 5 saniyeliğine ortadan kaybolduğunda sadece 5 saniye boyunca nefessiz kalmış olurduk.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri