Köksap kavramı botanik biliminden gelmektedir ve yer altında yatay biçimde dallanıp budaklanan patates, zencefil, kuşkonmaz gibi bitkilerin ortak özelliklerini ifade eder. Köksapsal oluşumlar, herhangi bir başlangıç noktası ve sonu olmayan ağımsı bir modele benzer.
Rizomatik düşünce ve eleştirinin temel düsturunu belirleyen şeyin bir metne girmek için bir ana neden, bir başlangıç ya da kök aramak gerekmediği denilen nokta tam da bu göçebe bilinçle hareket etme durumudur.
Deleuze felsefesi tekillik ve fark üzerine kurulu bir felsefedir. Farklı tekilliklerin bir köksap (rhizome) oluşturarak birbiriyle etkileşime geçmesi düşüncesine dayanır. Deleuze'e göre felsefe yaratma etkinliğidir.
Yeraltında görünmeyen bağlantılar üzerinden yatay olarak ilerleyen ve üretkenliğe açılan noktalarda yeryüzüne çıkan kök yapısına ait biyolojik bir kavram olan rizom (köksap), edebi metin incelemelerinde çok farklı paydaşın birbirine bağlantılandığı düzenlemelerin somut bir modeli olarak kullanılır.
İlgili 44 soru bulundu
Köksap veya rizom, genellikle toprak altında bulunan ve yukarı doğru filizler, aşağıya doğru kökler veren kalın, yatay gövde.
Rizom: Toprak altında büyüyen, silindirik, yatay bir gövdedir. Daima farklı aralıklarda boğum ve boğum aralarına sahiptirler. Rizom tipik olarak bitkinin ana ekseni olup, alt yüzünden kök, toprağın üst kısmına doğru ise sürgünleri meydana getirmektedir. Yeni bitki, ana bitkiden ayrılarak kullanılır.
Potansiyel boş bir “genelleme”, virtüel ise edimselde “özelleşen” bir hareket. Bu anlamda virtüel, varlığın sanallığının içkinleştirilmesi girişimini ifade eder. “Ne olacağı belli” hiçbir şey yok, her şey –buna en iyi örnek “evrim”dir belki– ölçülemez bir zamanın, aion'un halesiyle kaplı hâlde değişime, dönüşüme tabi.
Düalist kozmoloji veya Düalizm, genellikle birbirine karşı çıkan iki temel kavramın var olduğuna dair ahlaki veya ruhsal inançtır. Hem geleneksel dinler hem de kutsal kitap dinleri dahil olmak üzere çeşitli dinlerden çeşitli görüşleri kapsayan şemsiye bir terimdir.
Hegel, Evren'in, insanlığın toplumsal gelişimiyle manevi potansiyelini (spiritual potential) gerçekleştirdiğini ileri süren, bir tür tarihsel-akıl olarak Mutlak İdealizm'i savundu: Bu çerçeveye göre akıl ve doğa, tek bir bölünmez bütün olan Ruh (Geist/Tin)'un iki soyutlaması olarak görülebilir.
Deleuze'de, duygulanımsal[affective] değişimi açıklayan aygıt “rizom”dur. Deleuze, dünyadaki her bir işleyişi, bedenleri, sistemleri, ekonomileri, makineleri ve düşünceleri yaratan, rizomatik olarak üretilmiş yoğunlukların duygulanımsal değiş tokuşu [exchance] olarak görmüştür.
Descartes'a göre felsefe, “kökleri metafizik, gövdesi fizik, dalları tıp, mekanik ve etikten oluşan bir ağaç”tır. Felsefe ağacı olarak da adlandırılan bu tasnif genel anlamda Kartezyen geleneğin ve dolayısıyla modern felsefenin bilim paradigmasını sembolize eder.
Felsefi düşünce, evrenin, insanın, bilginin, gerçekliğin, değerlerin ve varoluşun temellerine ilişkin soruları, eleştirel ve mantıksal bir şekilde inceleyen düşünce disiplinidir.
Deleuze, kişinin yalnızca belli bir disiplinde ve o disiplinin yaratıcı şartları çerçevesinde fikir üretebileceğini ifade ediyor. Diğer bir deyişle, bir romancının romanda fikir sahibi olması ile bir sinemacının sinemada fikir sahibi olması, yani bir fikirlerinin olması, tam olarak aynı şey değildir.
Birçok disiplinin gelişiminde “göçebeliğin” gözde bir başlık haline gelmekle kalmayıp bir tür avangardizme dönüştüğü bir zamanda, nomadolojinin [göçebebilim] değişik biçimlerini geliştirmeye çalışan kuramlar öne sürmek daha da tartışmalı.
Deleuze, anlamı, “önermenin ifade-edilenidir, şey- lerin yüzeyindeki o cisimsizlik, indirgenemez karmaşık bir olma, önermede içten- içe-olan ya da alttan-alta-olan saf olaydır” biçiminde tanımlar (Deleuze, 2015: 36).
Monizm ya da bircilik, her şeyin bir tek zorunluluğun, ilkenin, madde ve enerjiden olduğunu iddia eden veya tek bir tözden kaynaklandığını savunan felsefi görüş.
Bu görüşlerden olan düalist görüş, bu hukuk sistemlerinin birbirinden ayrı iki farklı hukuk düzenleri olduğunu savunurken; monist görüş ise iki hukuk sisteminin aslında tek bir hukuk düzeninin bir parçası olduğu esasını benimsemektedir.
Düalizmin en ünlü temsilcisi Descartes olmaktadır. Descartes 1596 yılı ile 1650 yılı arasında yer almaktadır. Descartes'e göre, özleri bakımından birbirinden ayrı olan iki töz bulunmaktadır. Bunlar, düşünce yani ruh ve madde yani beden olarak nitelenmektedir.
aslen, evden çıkmamayı tercih etmekle başlayan ve evden çıkmaktan çekinmeye ve hatta korkmaya kadar uzanan hastalığın adıdır. yaşlı kedili teyzelerde, çöp ev sahibi amcalarda, evden çalışanlarda ve hayattan korkanlarda sıklıkla görülür. evden çıkmama/çıkamama hali devam ederken dış dünyadan korkmaya başlanır.
"Bütün" kapalı bir küme değildir, kapalı kümelerin kümesi değildir, "bütün" açıktır, durmadan değişir, süredir. Öyleyse, "hareket-imge" olarak tanımlanan plan da, mekânda yayılan bir kümenin parçalarının yer değiştirmesi ve sürede dönüşen bir bütün'ün değişimidir.
Felsefe; varlık, bilgi, değerler, gerçek, doğruluk, zihin ve dil gibi konularla ilgili soyut, genel ve temel problemlere ilişkin yapılan sistematik çalışmalardır. Felsefe ile uğraşan kişilere filozof denir.
Korm (Corm=Sert Soğan, Soğanımsı yumru)
Gerçek soğanların aksine soğanımsı yumrularda başlıca depo organı bazal plakadır. Küçük soğanımsı yumrular, kormlet veya kormel olarak adlandırılır.
Kollardan fide elde edilmesi, bir çilek bitkisinin boğaz kısmındaki yaprak koltuklarından çıkan kollardan (stolon) elde edilir. Bu kollar toprak yüzüne yatık olarak büyüyen ve boğumlarının her birinde yeni bir bitki meydana getiren özelleşmiş bir gövdedir.
Yer elması ve patates gibi bazı bitkilerin gövdeleri yer altında bulunur. Yeni bitkiler ise gövdedeki nodlardan bitkiler oluşturur. Buna da yumru gövde ile üreme denilmektedir. Besin depolayan yumru şeklinde gövdeye sahip olan bazı bitkiler yumru gövde ile ürerler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri