Büyük bir şok dalgası veya patlama sonucunda yanıcı maddeler dağılacağından ve patlama sırasında havanın oksijeni bir anda %16 seviyesinin altına düşeceğinden, yanmanın devamını sağlayan kimyasal zincir reaksiyonu kırılır ve yangın söner. (Havada bulunan oksijen seviyesi %16 nın altına düşerse yanma gerçekleşmez.)
Bu oran yanmanın başlaması için yeterlidir. Yanmanın devam edebilmesi için ortamda, gaz yangınlarında %12, katı ve sıvı yangınlarında ise % 16 oranında oksijen olması gerekir. ulaşması gerekir.
A.2-b )Boğma: Oluşan yangının oksijenle ilgisini önlemek veya yanma için gerekli oksijen oranını azaltmak amacıyla yapılan işlemdir. Bu tür söndürmeler özellikle kapalı yerlerdeki yangınlarda kullanılır.
Yararlanmak amacı ile ateş dışında oluşan ve kontrolden çıkmış yanma olayına “YANGIN” denir. Bir cismin yanabilmesi için, en az ortamda % 14- 18 oranında OKSİJEN bulunması gereklidir. (Normal şartlar altında, havada bulunan OKSİJEN oranı % 21'dir.)
B Sınıfı Yangınlar: Yanabilen sıvılar (Benzin, benzol, yağlar, yağlı boyalar, katran vs.) bu sınıfa girer. Soğutma (sis halinde su), boğma (karbondioksit, köpük, kuru kimyevi toz) ile petrol türevleri, alkol, yağlı boya, tiner yangınları söndürülebilir.
İlgili 36 soru bulundu
A sınıfı yangınlar normal olarak kor şeklinde yanan genellikle organik yapıdaki katı madde yangınlarıdır. (Örnek; odun, kömür, kağıt, ot, kumaş vb.) temel özellikleri kor oluşturmalarıdır.
A-Sınıfı yangınları söndürmek için; Genellikle tazyikli veya jet halinde su kullanılmakla birlikte kuru kimyasal yangın söndürme tozlu cihazlar da kullanılmaktadır. B-Sınıfı yangınları söndürmek için; Su sisi, köpük, CO2 veya kimyasal tozlu yangın söndürme cihazı kullanılmaktadır.
Yanma olayının gerçekleşmesi için yanıcı madde, yakıcı madde (Oksijen gazı) ve tutuşma sıcaklığı gereklidir.
bir anda tüm maddeler tutuşuyor
Korlaşma Safhası da denilen bu safhada Isı yüksek, İlerleyen yangın oksijeni azalttığından oksijen yetersiz, yarım yanma yani sıcak tütme devam ediyor. Odayı basınçlı bir şekilde bu yarım yanmış gazlar dolduruyor.
2. Yakıcı Madde (oksijen): Normal olarak havada % 21 oranında bulunan oksijen yanma olayının temel unsurudur ve yanmanın sürmesi için en az %16 oranında oksijene ihtiyaç vardır.
Oksijen oranı yükseldikçe cisimlerin yanıcılığı artar. Oksijen oranının azalması yanıcılığı da azaltır. Cisimlerin sıcaklığının artmasına neden olan fiziksel bir etkidir.
Oksijen Yanıcı mı, Yoksa Yanıcı Bir Madde mi? Oksijen ise yakıcı bir maddedir.
Atmosferde bulunan gazları iki grupta incelemek mümkündür. Atmosferde bulunan ve oranı değişmeyenler; %78 ile azot ilk sırada, %21 ile oksijen ikinci sırada bulunmaktadır. Geriye kalan %1'lik kısımda ise asal yani serbest halde dolaşan gazlar (helyum, hidrojen, kripton, argon, neon, ksenon) dır.
Yanma, maddenin ısı ve oksijenle birleşmesi sonucu oluşan kimyasal bir olaydır. Yanma olayının oluşabilmesi için yanıcı madde, ısı ve oksijenin bir arada olması gerekir. Bu üç unsur bir arada olmadığında, yanma olayı meydana gelmez.
yanıcı maddelerin ve elektrik sistemleri, prizler, makine ve hassas cihazların yanmasıdır. Söndürmek için boğma (köpük, kimyevi toz), yanıcı maddeyi yok etme, tekniği kullanılır. Elektrikten kaynaklı yangınlarda kontak noktalarına oksijenin ulaşması engellenmelidir.
Oksijen miktarları ve etkileri : % 23 ve yukarısı Yangın tehlikesi açısından çok tehlikeli. % 21 Normal yoğunluk (olması gereken) % 19.5 Tehlike sınırı (alt nokta)
Oksijen Olmayan Yerde Ateş Yanmaz.
Yavaş yanma, yanıcı maddenin yetersiz oksijen nedeniyle, yeteri miktarda ısı, buhar veya gaz üretemediği durumlarda meydana gelir.
YANGIN ANINDA YAPILMASI GEREKENLER. Telaşa kapılmadan çevrede yangın ihbar düğmesi varsa ona basılmalıdır, 112 nolu telefondan yangın itfaiyeye bildirilmelidir. Yangının adresi en kısa ve doğru şekilde mümkünse yangının cinsi ile birlikte (bina, benzin, ahşap, araç vb)bildirilmelidir.
Tutuşma Sıcaklığı : Yeterli orandaki yakıt ve hava karışımın yanması veya patlaması için gerekli olan en küçük sıcaklık değeridir.
Akaryakıt yangınlarında başlangıç halinde söndürme cihazı ile müdahale edilir büyümüş durumdaki yangınlara köpük ile söndürme gerçekleştirilir. Gaz yangınları söndürme cihazları ve su kullanılarak söndürülebilir yangın söndürme işleminden sonra her türlü gaz kaçağı engellenmelidir.
Bu nedenle elektrik iletkenliğini tetiklemektedir. Elektrik yangını söndürme işlemi sırasında kesinlikle suların tercih edilmemesi gerekmektedir. Elektrik yangını söndürmek için su sistemleri yerine kuru kimyevi toz sistemi ile beraber karbondioksit gaz söndürücülerin kullanılması yeterlidir.
Pişirme aletleri üzerinde kullanılmakta olan yağların fazla kızarması sonucu meydana gelen yangın türü F türü yangınlardır. Otel mutfaklarında, restoran ve evlerin mutfaklarında meydana gelen bu yangınların söndürülmesi için kesinlikle su kullanılmamalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri