* Havale geçiren çocuğun eline, yüzüne ve gözüne kolonua benzeri şeyler dökülmemelidir. * Ateşi varsa mutlaka ateşi düşürmek üzere soğuk kompres yapılıp, kıyafetleri inceltilmelidir. Eğer havale 3 dakikadan daha uzun sürüyorsa mutlaka doktora gidilmelidir.
Havaleler genellikle birkaç dakika içinde kendiliğinden durur ancak 10 dakikadan fazla sürdüyse ya da tekrarlandıysa çocuğu muhakkak doktora götürmek gerekir. 15 dakikanın üzerinde süren havalelerin geçmesi için doktor ilaç tedavisine başvurabilir.
Önemli olan havalenin kendisi değil, havaleye neden olan hastalıktır. Ateşin nedeni olan hastalık iyi tedavi edilmediği takdirde üst üste tekrarlayan nöbetler hasar bırakabilir. Ateşli havale çoğu kez kısa sürdüğünden beyin hasarına ve gelişim geriliğine neden olmaz.
Gözlerin aşırı hareket etmesi veya göz kırpmaları havale sırasında görülebilen belirtilerdir. Hızlı göz hareketleri aynı zamanda uykuda havale belirtileri içerisinde de görülebilir. Havale geçirme belirtileri diğerlerine göre daha nadir olsa da ağızdan köpük gelmesi ile de kendini gösterebilir.
Çocuğun güvenliğini sağlamak için onu yere yatırın, etraftaki sert veya kesici nesnelerden uzaklaştırın, başını korumak için bir yastık veya giysi koyun ve mümkün olduğunca sakin ve rahatlatıcı bir şekilde onunla iletişim kurun. Nöbet sona erdiğinde, çocuğu bir sağlık uzmanına götürmek her zaman önemlidir.
İlgili 27 soru bulundu
* Havale geçiren çocuğun eline, yüzüne ve gözüne kolonua benzeri şeyler dökülmemelidir. * Ateşi varsa mutlaka ateşi düşürmek üzere soğuk kompres yapılıp, kıyafetleri inceltilmelidir. Eğer havale 3 dakikadan daha uzun sürüyorsa mutlaka doktora gidilmelidir.
Hastalığın başında ateş hızla yükselince, havale nöbeti başlar. Çocuk birden bilincini kaybeder, bedeni kasılır ya da gevşer, kaslarda ani kasılmalar görülebilir. Gözler kayar, çene kilitlenir, ağızdan salya akar. 1 dk içinde kasılmalar kesilir ve çocuk bitkin bir şekilde uykuya dalar.
Ateşli havale genellikle 6 ay ile 6 yaş arasında gerçekleşiyor. Nöbet esnasında nöbeti durdurmaya çalışmak, çocuğun elini ayağını tutmak yarardan çok zarar getiriyor. Tek yapmanız gereken, çocuğun düşmemesi için onu güvenli bir yer almak, 5 dakikadan uzun süren nöbetlerde de doktora başvurmak...
Yüksek ateş nedeniyle oluşan havale ise 6 ay-6 yaş arası çocuklarda kasılmalarla görülen bir nöbet durumudur; herhangi bir ateşli hastalık sonucu vücut sıcaklığının 38 derecenin üstüne çıkmasıyla meydana gelir. Özellikle ateşi çıkmaya duyarlı ve ailesel yatkınlığı olan çocuklarda meydana gelir.
Genellikle kısa üç ila beş dakika sürebilir. Nöbetler genellikle 15 dk dan daha uzun sürmez. Havalenin ardından çocuklar uyur. Ve genellikle hasta hastaneye ulaştığında havale bitmiştir.
Ateşli havale sırasında çocuğun görüntüsü aileler için endişe verici olsa da günümüzdeki bilgiler kısa süren, komplike olmayan ateşli havalelerin beyinde kalıcı hasar bırakmadığı yönünde. Ateşli havale geçiren çocukların uzun dönem takibinde okul başarılarının geçirmeyen çocuklar ile benzer olduğu görülmüş.
Havale kaç dk sürer sorusunun net bir cevabı yoktur; ama basit durumlarda birkaç dakikada sakinleşme olurken daha karmaşık olan bazı durumlarda nöbet süresi 15 dakikaya dek uzayabilir.
EFT, havale ve virman işlemleri azami 1 gün içinde, (Hafta içi 16:00 sonrası, hafta sonu veya resmi tatil günlerinde verilen EFT talimatları ise işlemi izleyen ilk iş gününde gerçekleştirilecektir.)
Bu tür nöbetler, ateşli bir hastalığın bir belirtisi olarak gelişir ve genellikle 6 aylıktan 5 yaşa kadar olan çocuklarda görülür.
Hastanın eklem yerlerine özellikle nabız bölgelerine ıslak bezler konur. Ateş bu yöntemle düşmüyorsa oda sıcaklığında bir küvete sokulur, su ılık olmalıdır. Hasta Yaralı (H/Y)' ya sirkeli, ispirtolu, kolanyalı sularla müdahele edilmez. Buzlu su kullanılmaz.
İç ateş hakkında, bireyler sıklıkla vücutlarının içinden gelen sıcaklık, ısı veya ateş gibi hislerden bahsederler. Bu deneyim, genellikle ciltte kızarma, huzursuzluk ve genel bir rahatsızlık hissi ile birlikte olabilir. İlginçtir ki, bu hisler hafiften daha belirgin ısı hissine kadar farklı yoğunluklarda yaşanabilir.
Sanılanın aksine ateşin derecesi ile havale riski arasında doğru orantılı bir ilişki yoktur. 37,8 gibi düşük derecede ateşte de havale geçirilebilir. Ateşin 39-40 derece olması gerekmez.
Soğuk havalenin belirtileri nelerdir? Soğuk havale/ateşsiz havalenin belirtileri arasında bilinç değişikliği veya bilinç kaybı, bayılma, boş bakma, yüz -kol ve bacaklarda kasılma, ağız kitlenmesi, ağızda köpürme, idrar kaçırma ve göz kayması bulunur.
Çocuklarla ateş genellikle elleri-ayakları soğuk başı sıcak olarak hissedilir. Böyle durumlarda üşümesin diye kalı giysiler giydirmek doğru olmaz, ancak ellerini ellerimizle ısıtıp, ayaklarına çorap giydirebilirsiniz. Ancak üstünü ince giysisiyle bırakmanız gerekir.
Atesli Havale Nedir? Bebeklerde ve küçük çocuklarda ateslenme ile birlikte ortaya çikan nöbetlerdir. Nöbet sirasinda çocuk genellikle etrafta olanlara ve söylenenlere cevapsiz hale gelir. Kol ve bacaklarinda kasilmalar ya da tamamen gevsek bir hal olabilir.
Soğuk havale, bir enfeksiyonun, normal olarak vücudun sıcaklığının düzenlediği bir bölgeden başka bir bölgeye yayılması sonucunda oluşmaktadır. Soğuk havale genellikle ayaklarda veya ellere görülmektedir. Bu bölgedelerde bulunan doku, normal sıcaklıkta kızarır, şişer ve ağrıya yol açmaktadır.
Ateşi önlemeye yönelik bütün tedbirlere rağmen vücut ısısı 38 C'yi geçiyorsa havale önleyici ilaç “rektal diazepam”ı (popodan uygulanan fitil) uygulayın. Bu havale geçirmesini önleyecektir. Aynı ilaç havale geçirme esnasında meydana gelmiş olan havaleyi durdurmak için de kullanılabilir.
Ateş 39-40 derecenin üzerine çıktığında vücut aşırı enerji harcamaya başlar, kalp ve solunum sistemi daha hızlı çalışır. Vücut, kol ve bacaklardaki damarları büzüp bu bölgelere daha az kan gönderirken; beyin, kalp, karaciğer gibi organlara daha fazla kan gönderir.
Odada serin bir ortam oluşturun. Nefes alma egzersizleri: Bebeğinizin rahat nefes almasını sağlamak için nemlendirici kullanabilirsiniz. İçecekler: Bebeğinizi sık sık emzirin veya biberonla besleyin. Sıvı alımını artırmak, vücut sıcaklığını düşürmeye yardımcı olabilir.
Ağzından hiçbir şey (su veya ilaç) verilmemelidir, çocuğun boğulmasına neden olabilir. Kol ve bacaklarını hareket etmesin diye tutulmamalıdır, kaz yırtıkları ve kemik kırılmalarına neden olabilir. Kendisine zarar vermeyecek şekilde yan yatırın, salyasının akmasına izin verin, ateşi olduğu için üzerdekileri inceltin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri