İslâm felsefesinde, dinin itikad, amel ve diğer sahalarıyla ilgili tâlimatını taklit yoluyla benimseyen, naslarla bildirilen mâlûmatı akıl süzgecinden geçirmeden kabul eden müslümanlara avam, bilgi ve inanç konularını aklî delillere dayandıranlara da havas denilmiştir.
Sözlükte “bir nesneyi diğerlerinden farklı ve üstün kılan nitelik” anlamına gelen hâssa kelimesinin çoğulu olup genellikle avam karşıtı olarak “seçkin kişiler” mânasında kullanılır.
Öz. Avâm, havâs ve havâsu'l-havâs, genellikle İslâm âlimleri tarafından dile getirilen ve insanların bilgi ve algılama seviyelerine göre belli bir hiyerarşi ile ele alınması gerektiğini konu edinen bir sınıflandırmadır.
Avam, kelime manası olarak "alt tabaka" demektir. Havas ise "üst tabaka" anlamına geliyor. Bu genel terimler, kullanıldığı ilim dalına göre farklı manalar içerirler. Mesela, iktisadi açıdan avam fakir demek iken, havas zengin manasına geliyor.
Meselâ Câhiz, Gazzâlî, Demîrî, Zekeriyyâ b. Muhammed el-Kazvînî, Ebü'l-Ferec Abdurrahman b. Ebû Bekir b. Dâvûd, Hârûn Şah es-Simâvî gibi âlimler, tabiattaki canlı ve cansız varlıkların sahip oldukları özellikleri keşfetmek üzere gayret göstermiş, araştırmalarını kitap ve risâleler şeklinde ortaya koymuşlardır.
İlgili 38 soru bulundu
Havas kelimesi de zaten bilinmeyen, farklı olan ilimle uğraşmak demektir. Havas ilmi İslam alimleri tarafından keşfedilmiştir. Havas ilminin çalışmaları Allah tarafından yaratılan varlıkların bir hikmeti olduğu üzerinedir.
🌟 Havas ilmine ilgi duyan, merak ederek araştıran ve öğrenmek isteyen herkes katılabilir.
[1] halkın alt tabakasına mensup, ayak takımından kişi, havas karşıtı.
Avam kelimesi, sıradan halkı ya da basit bir insanı belirtmek için kullanılan genelde sıfat olarak yer alan kelimelerden biridir. Kelime kökeni olarak Osmanlıcaya kadar dayanan bu kelime, halkın o dönemde ayrımlara uğradığı zamandan çıkmıştır. Avam ve havas şeklinde ayrılan halkı belirtmede kullanılmıştır.
Yani avam müminler; kâmil müminin sergiledikleri bir takım davranışlarına akıl erdiremezler, demektir. Akıl erdiremedikleri için de; kâmil mümini delilik ve mecnunlukla ittiham ederler. Bu kâmil müminler; her asırda olduğu gibi bu asırda da fazlasıyla mevcuttur.
Meselâ Hz. İbrahim (as)'in gördüğü yıldız his, ay akıl, güneş Hak nuru şeklinde yorumlanmış; bundan da avamın his, havassın akıl, hâssatü'l-havâssın Hak nuru ile irşad edildiği sonucuna varılmıştır.
Halk, sıradan insanlar ve halkın aşağı tabakasını ifade etmek üzere kullanılan 'avâm, taklide dayalı bir yaşam ve inanç sistemini benimsemiş olan, hayatın hakikatine vakıf olamayan bilgisiz toplumu niteleyici bir terimdir.
Avam, Arapça kökenli bir kelimedir. Özellikle televizyon kültürünün etkisiyle günümüzde daha yaygın olarak kullanılmaya başlanmıştır.
Havas ilmi nesnelerin gizli özelliklerini tanıma ve bu özelliklerden faydalanmayı amaçlayan bilgi dalıdır. Eğer nesnelerin gerçek özelliklerine nüfuz edip onlardan istifade yoluna gidilebilirse bunda dinî açıdan bir sakınca yoktur; aksine özendirilmesi dahi söz konusudur.
Harf, rakam, kelime, esmâ-i hüsnâ, âyet ve sûrelerin belli bir düzene göre kareler içine yazılarak bunda bâtınî mânalar arayan bir tılsım türü. Yıldızların insanları ve olayları etkilediği inancına dayanan sözde ilim dalı, astroloji, yıldız falcılığı, müneccimlik.
İslam dinini kutsal kitabı olan Kuran-Kerim'de her sure ve ayette görevli bir cin bulunulduğuna inanılması söz konusudur. İslam dinine göre Hüddam ilmi bu cinleri kapsamaktadır.
Allah dostu anlamında bir tasavvuf terimi. Gizli hakikatleri konu alan ve bu yolla insanı mânevî kurtuluşa ulaştırdığına inanılan ilim. Bir âlimin görüşünü delilsiz kabul etmek anlamında fıkıh usulü terimi.
Avam Giyinmek Ne Demek? Avam kelimesi moda tanımı olarak da karşımıza çıkabiliyor. Yine avam kelimesinin sözlük anlamından yola çıkarak kullanılan avam giyinmek tamlaması, güncel modayı takip etmeyen ve daha alt kesimin sıklıkla giydiği ürünleri tercih eden insanlar için kullanılabiliyor.
Avan kelimesi, “yardımcılar, yardım edenler” anlamına gelmektedir. Mimari tasarımın ilk ve kesin olmayan hali olan avan proje yürürlükteki imar mevzuatı ve imar planına uygun olarak hazırlanmalıdır.
Arapça ˁawāmm عوامّ "sıradan halk, umum" sözcüğünden alıntıdır. Arapça sözcük Arapça ˁmm kökünden gelen ˁammat عمّة sözcüğünün çoğuludur.
Muhatabında 'insan' olmak dışında, mümin olmak gibi müslüman olmak gibi herhangi bir vasıf aramamaktır. Herhangi bir bilimsel terminolojiyi kullanmadan yeryüzünün herhangi bir yerindeki bir insanın içinde bulunduğu var oluş gerçekliğini, onun günlük diliyle ifade edebilmeyi avam lisanı olarak anlayabiliriz.
Kelime asıl itibariyle Sakson'dur. “Folk”, halk ve avam demektir. “Lehre, lore”, hikmet, kanun, töre yani âdet manasına gelir. Binaenaleyh, lafzen tercüme edilirse “hikmet-i avam” tamamıyla folklor mukabili olur.
Adından da anlaşılacağı üzere kendine has, özellik ve nitelik bakımından başkasın da olmayan özellikleri içermek anlamına gelen bir ilim dalıdır. Havas İlmi Ne Demek? Havas pek bilinmeyen, herkesten farklı olan demekken bu ilimle uğraşan kişilere ise seçkin ve sıra dışı kişiler denmektedir.
Ledün ilmi Allah'ın dilediği kullarına verdiği, olayların arkasındaki sırları ve gayb bilgilerini bilme yetisi olarak tabir edilebilir. Kehf Suresi 65. ayette Hz. Hızır'a Allah katından rahmet olarak ledün ilmi verildiğinden bahsedilir.
Ali el-Bûnî'ye (ö. 622/1225) nisbet edilen havas ilimlerine dair bir eserdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri