Havlu kumaşların yüksek hidrofilitesi, yüksek yaş mukavemeti, affinite değeri, yüksek renk haslığı, yıkanabilirlik, yumuşak tutum, antialerjik gibi özelliklere sahip olması gerekmektedir.
Havlu kumaşlar, yumuşak dokusu ile bilinen, kabarık ve pofuduk bir görünüme sahiptir. %100 pamuktan üretilmekte olup doğal içeriği ile son derece sağlıklıdır.
Havlunun etiketinde %100 pamuklu ürün olması doğru adreste olduğunuzu gösterir. Pamuklu havlularda bulunan pamuk lifleri hem ağırlığının 25 katı suyu bünyesinde tutar ve suyu mükemmel düzeyde çeker.
Evimiz için havlu seçerken en başta yumuşak olmasına ve su emiciliğine dikkat ederiz. Bu iki husus var oldukça bizim için gerisinin çok da bir önemi yoktur. Sık dokunmuş, tüyleri (hav) uzun, yüzde yüz pamuktan mamül herhangi bir havlu ev ortamında işimizi rahatlıkla görecektir.
Bambu havlu mu pamuk havlu mu diye düşünüyor olabilirsiniz. Geniş kullanım alanına sahip ürün çeşitlerinin doğal, dayanıklı ve çevre dostu olmaları onları popüler bir seçim hâline getirir. Bambu elyafı pamuktan daha yumuşak bir dokuya sahiptir. Bambu havlular yumuşak ve hoş dokusuyla kullananlara konfor sunar.
İlgili 27 soru bulundu
Bornozları çamaşır makinesinde 30 derecede yıkamak doğru bir tercih olacaktır. Genelde temizliği ve suyu emmesinden dolayı pamuklu bornoz veya banyo havlusu tercih edilmektedir.
Mikrofiber havlular genellikle pamuktan daha incedir, ancak ince dokunmuş yapıları nedeniyle şaşırtıcı miktarda sıvı emerler. Aynı şekilde hızla kururlar ve küflenmeye daha az eğilimlidirler. Genel kullanımdaki mikrofiber havlular oldukça ince ve hafif olduklarından çok az yer kaplarlar.
Kaliteli koton havluları içerisinde Brezilya ve Mısır pamuklarının olması gerekmektedir. Yüksek su emiciliği olan bir diğer ürün, keten havlulardır. Banyo havlusu olarak da kullanılan bu ürünler, doğru tercih olacaktır. Sık dokumalı olan bu ürünler, yumuşaktır.
Pamuk doğal bir yapıdan yapılır, M.fiber gibi su emici özelliği bulunur. Pamuk ve mikrofiber yorgan arasındaki fark pamukların yıkama sonrası buruşmaya daha yatkın olmasıdır. Pamuk yorganlar kırışır ve renk atabilirken, mikrofiber örtüde bu yoktur. Kimyasalsız liflerden yapılan pamuk normaline göre daha iyidir.
Yüksek derecede su ve rutubeti emme gücü vardır. Bambu kumaş vücut terini pamuktan daha hızlı emmektedir. Bambudan üretilen kumaşlar teri çektiği için sıcak havalarda tercih edilebilir. Pamuklu kumaşlar, nemi iyi emer ve ısıyı vücudun dışına taşıyarak serin tutar.
Bunları göz önünde bulundurarak havluları yıkamadan önce çamaşır makinesinin deterjan gözündeki ürünüleri boşaltın. Yerine ise sadece yumuşatıcı bölümüne yarım bardak beyaz sirke dökün. Havluları yıkarken kullanılacak su, soğuk ile ılık arasında olmalı.
Marketlerde satılan çamaşır yumuşatıcısı havlu ve bornozlarınızını daha yumuşak olmasını sağlayacaktır. Beyaz sirke suyun ph değerini dengede tutarken havlularınızı daha yumuşak ve daha hijyenik olmasını sağlayacaktır. Yüksek ısıda ve bol buharla havlu ütülemek bornoz ve havlularınızın yumuşamasını sağlayacaktır.
Havlu yapımında kullanılan hammadde olarak pamuk kullanılıyor. Çünkü pamuk, havlunun standardını arttırmada ve havlunun su emme gücünün arttırılmasında oldukca önemli bir rol oynuyor. Pamuğun yanında az bir miktarda keten, mısır, modal, lyocell ve deniz yosunu da kullanılıyor.
Türkçe diline koton kumaş olarak geçen kumaş türü aslında pamuklu kumaşlara verilen genel isimdir. Pamuk liflerinden oluşturulan pamuklu kumaş türleri günümüzde pek çok alanda kullanılmaktadır. Pamuklu kumaş türleri kullanılarak hazırlanan giyim ürünleriyle sıklıkla karşılaşılabilmektedir.
Fransız Terry polar kumaş, bir tarafta ilmekler ve yumuşak iplik yığınları (genellikle bir giysinin içi) ve diğer tarafta pürüzsüz, yumuşak bir yüzeye sahip örme bir havlu kumaştır. Sonuç, yılın herhangi bir gününde giymek için süper rahat olan emici, hafif, nem emici bir malzemedir.
Peki, bornoz ve havlu yıkanma sıklığı ne olmalı? Bornoz ve vücut havlularını 3-4 kullanımdan sonra, el ve yüz havlularını ise mümkünse her gün ya da 2 günde bir yıkamalısınız. Eğer söz konusu mutfak havluları ise onları da haftada 2 kez yıkayabilirsiniz.
Havlu neden sararır diye düşünüyorsanız kullandığınız deterjanı ve tercih ettiğiniz sıcaklığı gözden geçirmeniz gerekir. Bu ürünler, uygun temizleyiciler kullanılmadan temizlenirse sarararak deforme olabilir. Bundan dolayı eşyalarınızın uzun ömürlü ve temiz olması için uygun deterjanları kullanmanız önemlidir.
Peştamal havlulara göre daha yüksek emiciliğe sahiptir. Bu da hızlı kurulanma sağlar. Ayrıca yüksek emicilik, geleneksel havluların daha geç kurumalarına neden olabilmektedir. Peştamal havlular ise daha hızlı kuruma sağlar.
Ancak bu materyalin birtakım dezavantajları vardır. Polyester nefes almayan sentetik bir iplik olduğu için terletme ihtimali oldukça yüksektir. Sıcak havalarda tercih etmemeniz gereken bu malzeme hava geçirgenliği sağlamaz. Bundan dolayı %100 bu iplikten üretilen ürünler terletir ve teri emmez.
Mikrofiber sentetik bir malzemeden oluşur ve poliamid ve polyester liflerinin birleşiminden meydana gelir. Mikrofiber, daha çok mobilya, temizlik bezi, giysi ve çarşaflarda kullanılan naylon ve polyester gibi ultra ince sentetik ipliklerden yapılan kumaşlara verilen isimdir.
Boyutlarına, dokusuna ve üretim malzemesine bağlı olarak kullanılan bu çeşitler el havlusu, yüz havlusu, banyo havlusu, plaj havlusu ve spor havlusudur. Kaliteli havlu çeşitleri genel olarak bazı ortak özelliklere sahiptir. Havlularda genel olarak pamuk, polyester, keten ve mikrofiber malzemeler tercih edilir.
Makinenizin deterjan gözüne deterjan ile birlikte bir kaşık kadar çamaşır sodası koyun, bütün beyazlarla birlikte havlular da yumuşacık oluyor.
Pamuklu programlar daha yüksek sıcaklıklarda yıkama yaparken, sentetikler 40 derece civarında yıkanıyor. Bu da sentetik malzemelerin daha hassas olmalarından kaynaklanıyor. Sentetik programda çamaşırların daha az zarar görmesi için sıkma işlemi de daha düşük seviyede tutuluyor.
Bunu önlemek için yapmamız gereken; İlk yöntem tabiki yumuşatıcı kullanmak. Bunları önlememiz için yapmamız gereken havluları uygun sıcaklıkta ve uygun ısıda yıkamamız gerekiyor, aynı zamanda havluları kıyafetlerle atmamamız gerekiyor yoksa sertleşe biliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri