Ters dubleks; genellikle giriş kat ve -1. katta bulunan 2 katlı evleri ifade eden bir terimdir. Dubleks evler çoğunlukla binalardaki en üst 2 katı kapsar, ancak ters dubleks yapılar bunun tam tersi olarak karşımıza çıkar. Yani dubleks yapılardaki kat planı, ters dubleks yapılarda yer değiştirmiştir.
Ters dublekslerin evlerin avantaları mevcuttur. Yatak odasının özellikle kışın mutlaka ısınması gerekmektedir. Bu tarz dubleksler de, yatak odası alt katta yer aldığı için diğer odalara oranla daha fazla ısınacaktır. Dubleks evlerin bir diğer avantajı ise fiyatlarının diğer evlere oranla daha ekonomik olmasıdır.
-Ara Kat Dubleks: Bina içerisinde, genellikle en üst kat ile en alttaki zemin kat arasında kalan dairelere ara kat daire denir. Ara kat dubleks daireler ise bu dairelere göre daha geniş ve büyüklükteki yerler olarak geçmektedir.
İkinci kata merdivenle bağlanan bu dubleks tiplerinde alt katlarda salon ve mutfak üst katlarda ise yatak ve çocuk odaları bulunur. Apartmanlarda genellikle en üst katlar dubleks olarak kullanılır.
Yarı çift yönlü iletişimde cihazlar çift yönlü veri gönderip alabilirler; fakat bunu eş zamanlı olarak yapamazlar. Birden fazla istasyon aynı anda veri göndermeye çalıştığı zaman Ethernet protokolü devreye girerek çakışmayı önler. Walkie-talkie (Bas-konuş) cihazlar yarı çift yönlü iletişime iyi birer örnektir.
İlgili 37 soru bulundu
Ters dubleks evlerde merdivenle evin içerisinden inip çıkılabilir, ancak ters dubleksler normal dublekslerden daha farklı bir dizilime sahiptir. Ters dublekste üst katta daha büyük ve daha fazla sayıda oda mevcuttur; alt katta ise daha küçük odalar yer alır. Bu odalar da çoğunlukla yatak odası olarak kullanılır.
Kat mülkiyeti kanunu gereğince; çatılar, bacalar, genel dam terasları, yağmur olukları, apartman ortak kullanım alanları arasında bulunur. Ancak çatı katında apartmandan bağımsız çatı dairelerinin mülkiyeti altında bir bölüm varsa buranın maliki tek başına daire sahibi olur.
Duvar yok denecek kadar az, tavanlar yüksek, asma katlar belirleyici, alabildiğine geniş bir yaşama alanı ve geniş pencereler… Bu özelliklere sahip daireler “loft” olarak adlandırılıyor.
Dubleksin kelime anlamı iki katlı ev olsa da sadece müstakil yapılar dubleks olmaz. Dubleks, apartman dairelerinde en üst kat (çatı dubleksi) ya da en alt kata konumlanmış daire de olabilir. Bu tür dubleks daireler katta dubleks ya da kat dubleksi olarak da adlandırılır.
Tripleks Daire Nedir? Üç katlı evlere verilen ad olan tripleks (triplex), genellikle özerk yapılarda (villa, yalı vb.) bulunan bir tip. Fakat bunun yanı sıra bazı konut projelerinde apartmana dâhil olan tripleks evler ile karşılaşmak da mümkün.
emlak sitelerinde gorulen bir tanimlama olup, icten dubleks olarak da kullanilmaktadir. tam bir kat degil, 5-6 basamakla mesela odalara cikilmaktadir.
Aynı kanun ve maddelerinde belirtilen açık ifade ile acil onarım hakkı da mevcuttur. Çatınız su alıyor ve yönetim kurulu kararından bu tadilata herhangi bir onay çıkmaması durumunda yalıtım yenilemesinden doğan tüm masraflar kat malikleri arasında eşit olarak paylaştırılmak zorundadır.
Deprem kuşağına göre 3 kat ve üzeri durumlar risk teşkil eder. Günümüzde imar yapılanması ile bodrum kat yapılmayıp, ara kat boşluğu da değerlendirilerek 3.5 kat binalar türemiştir. Yukarı katların çatı dubleksi olarak satıldığı ve oldukça tehlikeli olan bu binaların depreme karşı riskli olduğunu belirtmek gerekir.
İki katlı yapıya sahip olan evlere dubleks ev denilmektedir. Genellikle alt katı salon, oturma odası ve mutfak olarak kullanılmaktadır. Giriş kat olduğu için kullanım sıklığı daha fazladır. İsteğinize göre üst katını çocuk odası yatak odası veya çalışma odası olarak sınırlandırabilirsiniz.
Dubleks evlerde oda sayısı fazla olduğu için her bir odayı aynı derecede ısıtmak zordur. Üstelik tüm odaları kullanmıyorsanız bu odaları ısıtmak fuzulidir. Dolayısıyla kış aylarında sadece kullandığınız odaları ısıtmalısınız.
Bu tarz dairelerde genellikle yatak odaları alt katta olurken, mutfak ve salon gibi ortak alanlar ikinci katta olur. Bu tip dairelerin en büyük avantajı ise ısıtmanın oldukça kolay sağlanmasıdır.
Genellikle kalabalık aileler tarafından tercih edilen A tipi villalar, bir konuttan beklenebilecek her şeyi sunarlar. Geniş metrekareli bu yapıların büyük bir bahçesi olduğu için çevredeki karmaşadan ve diğer yapılardan tamamen uzak durumdadır.
Penthouse genellikle lüks apartmanlarda ya da rezidanslarda bulunan bir daire tipidir. Türkçe karşılığı olarak "çatı katı" ya da "teras katı" olarak kullanılan penthouse, çoğunlukla yapıların en üst katında yer alır. Penthouse dairelerin en belirgin özelliği lüks olmasıdır.
G tipi villalarımızın bahçe büyüklükleri proje içinde bulundukları konuma göre farklılık gösterir. Villaların taş kaplama özelliğinden hem ısı ve ses yalıtımının çok iyi olması ve dış cephenin hiç bakım istememesi tercih sebebi olmaktadır.
Loft daire, eski depo ya da fabrika yapılarının dönüşümüyle ortaya çıkmış, son derece geniş ve yüksek tavanlı daire tipine denir. Son dönemde popülaritesi giderek artan loft daireler oldukça geniş bir yaşam alanı sunmasıyla dikkat çeker.
*Soft Loft: Son yirmi yıl içinde; loft yaşam tarzını, loftun görünüşünü ve ruhunu canlandırmak için inşa edilen konutlar “Soft Loft” olarak bilinir. *Geniş mekânlarda minimum duvar kullanılıyor. Kimisinde hiç duvar yok; yani odalar, kapılar ve koridor da yok… *Yüksek tavanlı.
Loft daireler aynı zamanda "çatı katı" ya da "çatının hemen altındaki kat" olarak da ifade edilir. Loft dairelerin özellikleri arasında ise yüksek tavanlar, büyük pencereler, asma kat, açık alanlar, ham beton kullanımı ve çıplak strüktürler yer alır.
Kat Mülkiyeti Kanunu'na göre çatı ortak kullanım alanlarından biridir. Dubleks yapılarda ise çatı katı, gayrimenkulün mülkiyetine sahip olan kişiye ait olabilir. Ancak çatıda yapılacak herhangi bir değişiklik için apartman sakinlerinin ortak kararı aranır.
Apartmanda aynı kat malikine ait dairenin birden fazla kişiye bölünerek veya birlikte kiraya verilmesi ya da alt kiracılık hallerinde sizin şikayet ederk değişitrebileceğiniz bir durum yok maalesef.
Teras üstü kapatma uygulaması ile ilgili gerekli izinler alındığında ve belediyeden alınan proje doğrultusunda yapılan uygulamaların hiç bir cezası bulunmamaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri