Sık sık kullanılan ve bu nedenle yıkanmaya ihtiyacı olan havlu ve bornozlar zaman içerisinde yıpranabilir. Bu nedenle eski havluları yenileriyle değiştirmeniz gerekir. “Havluların kullanım ömrü ne kadar?” sorusunun cevabının ise 1 ila 3 yıl arasında değiştiğini söyleyebiliriz.
Banyo havlusunu cilde sürtmek, mikrop bulaşma riskini arttırıyor. Bu riske karşı alınması gereken önlem ise havluları sık sık yıkamaktır. New York Tıp Okulu'ndan Mikrobiyolog ve Patolog Philip Tierno, bir havlunun üç defadan fazla kullanılmaması gerektiğini söyledi.
Öncelikle duştan çıktıktan sonra kurulandığınız havlu ya da bornozu asarak kurutun. Havluyu doğruca banyo kapısının arkasına asmak hızlıca mikroplarla temas etmesine sebep olur. Bir havluyu kullandıktan üç gün sonra mutlaka yıkamanız gerekiyor.
Evimiz için havlu seçerken en başta yumuşak olmasına ve su emiciliğine dikkat ederiz. Bu iki husus var oldukça bizim için gerisinin çok da bir önemi yoktur. Sık dokunmuş, tüyleri (hav) uzun, yüzde yüz pamuktan mamül herhangi bir havlu ev ortamında işimizi rahatlıkla görecektir.
Bambu havlu mu pamuk havlu mu diye düşünüyor olabilirsiniz. Geniş kullanım alanına sahip ürün çeşitlerinin doğal, dayanıklı ve çevre dostu olmaları onları popüler bir seçim hâline getirir. Bambu elyafı pamuktan daha yumuşak bir dokuya sahiptir. Bambu havlular yumuşak ve hoş dokusuyla kullananlara konfor sunar.
İlgili 31 soru bulundu
“Ülkemizden yapılan havlu ve bornoz ihracatının yaklaşık yüzde 70'i Denizli'den gerçekleştiriliyor. 2016'da ülkemizin toplam havlu ihracatı 595 milyon dolar olmuştu. Denizli'den yapılan toplam havlu ihracatı ise 435 milyon dolardı.
Islak havlu kokusu, özellikle havluyu bir iki kez kullanımda ortaya çıkan nem nedeniyle bakteri ve virüslerin üremesi sebebiyle oluşuyor.
Havlular, kullanma sıklığına da bağlı olarak zaman içinde sararabiliyor. Mutfakta yemek yaparken elinizden bulaşan sos, yüzünüzden ya da cildinizden bulaşan ter, ciltten dökülen ölü deri, cilt ya da saçlardaki yağ gibi etkenler havluların sararmasında büyük bir rol oynuyor.
Havluların yumuşacık olması ve daha güzel kokması için çamaşır makinenize ön yıkamadan sonra yumuşatıcı ekleyebilirsiniz.
Sık sık kullanılan ve bu nedenle yıkanmaya ihtiyacı olan havlu ve bornozlar zaman içerisinde yıpranabilir. Bu nedenle eski havluları yenileriyle değiştirmeniz gerekir. “Havluların kullanım ömrü ne kadar?” sorusunun cevabının ise 1 ila 3 yıl arasında değiştiğini söyleyebiliriz.
Dr. Browning, kış aylarında sıklığın azalmasının tolere edilebileceğini ancak çarşafları haftada bir değiştirme sıklığının ideal olduğunu belirtiyor. Kış aylarında daha az terlesek bile ölü deri hücrelerimizi vücudumuzdan atmaya devam ediyoruz, bu yüzden iki haftada bir sıklık bile yeterli olmayabiliyor.
Yastık kılıfları haftada en az 1 kere yıkanmalıdır, kişinin tercihine göre sıklığı değişiklik gösterebilir. Yastığın içeriğinin temizliği için koruyucu kullanabilir ve düzenli olarak yıkayabilirsiniz. Yastık koruyucu olarak boyutuna uygun bir yastık alezi tercih edebilirsiniz.
Bornozları çamaşır makinesinde 30 derecede yıkamak doğru bir tercih olacaktır. Genelde temizliği ve suyu emmesinden dolayı pamuklu bornoz veya banyo havlusu tercih edilmektedir.
Havlu, bornoz ve hatta nevresimlerde ideal sıcaklık 30- 40 derecedir. Havlularınızın uzun ömürlü olmasını ve ilk günkü gibi yumuşak kalmasını istiyorsanız 40 dereceyi geçmeyin.
Havluların sert ve kullanılamaz hale gelmesinin en büyük nedeni yumuşatıcı ile etkileşimleridir. Zaman içerisinde yumuşatıcının içerisindeki yağ ve bileşenler havlunun liflerini kaplayarak emici özelliklerinin kaybolmasına neden olur.
Tuz, havluları beyazlatmak ve daha yumuşak bir doku elde etmek için ideal bir bileşendir. Fazladan kullandığınız her bir litre sıcak su için, en az bir yemek kaşığı çay ilave etmelisiniz. Karışımı hazırladıktan sonra, havluları 1 saat bu suda bekletin ve kirleri temizlemek için ovalayın.
Havlular kaç derecede yıkanır sorusu, temizlik için oldukça önemlidir. Bu ürünleri yüksek sıcaklıkta yıkamamanız önerilir. Düşük sıcaklıkta temizlenen havlular zarar görmez. Bundan dolayı 30 ya da 40 derecede, hassas program seçmeniz önerilir.
Kurulama sırasında mekanik temizlik gerçekleşir. Ölü deri parçaları,kir tabakaları silinen nesneye geçer. çünkü elimizi yıkadığımızda bakterilerin ve kirlerin bir kısmı çıkmıyor sudan dolayı kirler yumuşuyor,havluda beyaz olduğu için elimizi sildiğimiz zaman kirlerin kalanı havluya geçiyor ve zamanla kirleniyor.
Borularda birikip kalmış yiyecek kalıntıları, atık yağlar, lavabo sifonunun düz olması ya da çok kullanılmayan lavabo sifonundaki su birikintisinin zaman içinde koku yapması gibi nedenler, bu kokuların oluşmasının en yaygın sebeplerinden.
"Deterjanınızla birlikte çamaşır makinenize yarım bardak karbonat ekleyin, ardından havlularınızı tipik bir yıkama programından geçirin. Karbonat, herhangi bir birikmeyi gidermeye ve kokuları ortadan kaldırmaya yardımcı olacaktır."
Banyoda oluşan kötü kokuların en önemli sebebi lavabo, klozet ya da jakuzi giderlerinin tıkalı olmasından kaynaklanmaktadır. Atık su giderlerinin tıkalı olması ve pis suların gerektiği gibi tahliye edilememesi banyonuzda can sıkıcı kokulara neden olabilir.
El yüz havlusu alırken öncelikle malzemesine dikkat edilmelidir. El yüz havluları genellikle pamuk, bambu ya da mikrofiber gibi malzemelerden yapılır. Pamuk, yumuşak olduğu için en sık tercih edilen malzemedir. Bambu ise yüksek su emiciliği ve antibakteriyel özellikleri nedeniyle tercih edilebilir.
3. El Havlusu: On iki adet el havlusu
Misafir ev havlularını günlük kullanmamaya özen gösterin. Bu arada Vakko'nun havlu setlerine bayıldığımızı söylemiş miydik? Havlu takımındakiler dahil olmak üzere on iki adet el havlusu fazla fazla yeterli olacaktır.
Düşük Gsm değeri (300-400)havlular genellikle hafif olurlar. Oysaki (450-600)bandındaki havlular ağır olurlar. Düşük Gsm değerindeki havluları genel olarak kişiler spor ve plaja giderken tercih ederler. Ancak evde kullanmak veya misafir için alınacaksa havlunuz en az 400 Gsm değerine sahip havlu almanızı öneririz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri