Kullanılan suyun kloruna, kimyasal deterjanların etkisine ve kimi zaman da girilen havuzun su yapısına bağlı olarak havlularda sertleşme yaşanır. Yıkama sırasında yumuşatıcı kullanmanıza rağmen sertleşen havlularınız varsa bu yöntemleri deneyebilirsiniz.
Çamaşır makinelerinde kullanılan şebeke suyu havluların sertleşmesine neden olur. Yıkama programını başlatmadan önce bir miktar sirke ekleyebilir ve şebeke suyunun olumsuz etkisini en aza indirgeyerek daha yumuşak havlulara sahip olabilirsiniz.
Makinenizin deterjan gözüne deterjan ile birlikte bir kaşık kadar çamaşır sodası koyun, bütün beyazlarla birlikte havlular da yumuşacık oluyor.
Havlular kaç derecede yıkanır sorusu, temizlik için oldukça önemlidir. Bu ürünleri yüksek sıcaklıkta yıkamamanız önerilir. Düşük sıcaklıkta temizlenen havlular zarar görmez. Bundan dolayı 30 ya da 40 derecede, hassas program seçmeniz önerilir.
İlgili 15 soru bulundu
Peki, bornoz ve havlu yıkanma sıklığı ne olmalı? Bornoz ve vücut havlularını 3-4 kullanımdan sonra, el ve yüz havlularını ise mümkünse her gün ya da 2 günde bir yıkamalısınız. Eğer söz konusu mutfak havluları ise onları da haftada 2 kez yıkayabilirsiniz.
Havlular, kullanma sıklığına da bağlı olarak zaman içinde sararabiliyor. Mutfakta yemek yaparken elinizden bulaşan sos, yüzünüzden ya da cildinizden bulaşan ter, ciltten dökülen ölü deri, cilt ya da saçlardaki yağ gibi etkenler havluların sararmasında büyük bir rol oynuyor.
Havluları yıkamadan önce çamaşır makinesinin deterjan gözündeki ürünleri boşaltıp, yumuşatıcı bölümüne yarım bardak beyaz sirke dökebilirsiniz. Havlu ve bornozlarınızı yüksek ısıda ve bol buharla ütülerseniz yumuşadıklarını görürsünüz.
Çamaşır sodası da karbonat gibi sudaki ağır metalleri çöktürerek suyu yumuşatır.
Havlunun etiketinde %100 pamuklu ürün olması doğru adreste olduğunuzu gösterir. Pamuklu havlularda bulunan pamuk lifleri hem ağırlığının 25 katı suyu bünyesinde tutar ve suyu mükemmel düzeyde çeker.
Çamaşır yıkamada kullanılan deterjanlar ve yıkama suyunda bulunan kalsiyum ve magnezyum gibi mineraller zamanla çamaşırların dokusunda birikerek bu çamaşırların sertleşmesine neden olur.
"Deterjanınızla birlikte çamaşır makinenize yarım bardak karbonat ekleyin, ardından havlularınızı tipik bir yıkama programından geçirin. Karbonat, herhangi bir birikmeyi gidermeye ve kokuları ortadan kaldırmaya yardımcı olacaktır."
Havlu Kaç Derecede Yıkanır? Havluları yıkamak için en doğru sıcaklık derecesi 60'tır. Çok kirli olduğunu düşünüyorsanız sadece havlularınızı 90 derece sıcaklıkta da yıkayabilirsiniz.
En yaygın olan pamuk ve keten içerikli havlular hangi programda yıkanır? Pamuklu programda 30 veya 40 derece sıcaklıkta yıkayabilirsiniz. Bambu havlular için hassas programı ve minimum sıcaklığı tercih edin. Genel olarak daha uzun yıkama süresi havlularınızın daha iyi temizlenmesini sağlayacaktır.
Kurulama sırasında mekanik temizlik gerçekleşir. Ölü deri parçaları,kir tabakaları silinen nesneye geçer. çünkü elimizi yıkadığımızda bakterilerin ve kirlerin bir kısmı çıkmıyor sudan dolayı kirler yumuşuyor,havluda beyaz olduğu için elimizi sildiğimiz zaman kirlerin kalanı havluya geçiyor ve zamanla kirleniyor.
Islak havlu kokusu, özellikle havluyu bir iki kez kullanımda ortaya çıkan nem nedeniyle bakteri ve virüslerin üremesi sebebiyle oluşuyor. Üstelik bakteri üremeye başlamış bir havluyu kullanmaya devam etmek, sağlığınız için de bazı zararlar ortaya çıkarıyor.
Çamaşırları yumuşak yapmak için çamaşır makinesinin yumuşatıcı bölümüne biraz sirke ekleyebilirsiniz. Beğenilen bir sonuç görmek için yarım su bardağı kadar sirke koymak yeterli olacaktır. Çamaşırlarınızı kuruttuktan sonra, eskisinden daha yumuşak olduğunu fark edebilirsiniz.
Tuz, havluları beyazlatmak ve daha yumuşak bir doku elde etmek için ideal bir bileşendir. Fazladan kullandığınız her bir litre sıcak su için, en az bir yemek kaşığı çay ilave etmelisiniz. Karışımı hazırladıktan sonra, havluları 1 saat bu suda bekletin ve kirleri temizlemek için ovalayın.
Gerekli miktarda suyu kaynatın ve ayçiçek yağını, toz beyazlatıcıyı ve çamaşır deterjanını ekleyin. Beyazlatmak istediğiniz havluları içine batırın ve bir kaç saat bu karışımın içinde bekletin. Son olarak, havluları elde veya çamaşır makinesinde durulayın.
Sirke ve karbonat çamaşırları yumuşatır
Çamaşırların yumuşatılmasında sirke sıklıkla tercih edilir. Çamaşır yumuşatılmasında renksiz sirke kullanılması gerekir. Çamaşır makinesinin yumuşatıcı gözüne 1 çay bardağı beyaz sirke ekleyerek çamaşırlarınızı yıkabilirsiniz.
Çamaşır makineleri önce deterjanı alıp yıkama yapıyor. Deterjanı almak için de makinenin deterjan bölmesine su alıyor. Eğer makineniz deterjanı alırken su basıncı yüksek olduğu için yumuşatıcıyı da alıyorsa, çamaşırlarınız yumuşatıcı kokmayacaktır.
Geniş bir leğene sıcak suyu doldurup içerisine sirke ve karbonat ekleyin. Havluları içine atın ve bir çubuk yardımıyla karıştırın. Sonra bu suda ortalama 20 dakika bekletin. Sonra geleneksel olarak her zamanki gibi makinede yıkayın.
Kural 8: Havlular… Beyaz havluları beyaz iç çamaşırlarla, renkli havluları diğer renkli çamaşırlarla yıkamak adettendir. Ama benim tavsiyem eğer yeterince biriktirebiliyorsanız havluları diğer çamaşırlardan ayrı yıkamanız yönünde.
Bornozları çamaşır makinesinde 30 derecede yıkamak doğru bir tercih olacaktır. Genelde temizliği ve suyu emmesinden dolayı pamuklu bornoz veya banyo havlusu tercih edilmektedir.
Bornoz üretim sürecinde dokunmuş kumaş terbiye işlemlerinden geçerek konfeksiyon aşamasına hazır hale getirilir. Terbiye ve boyama işlemleri sırasında ısıl işlemlerden ve yaş işlemlerden geçen bukle havlu kumaş çevresel açıdan önemli oranda enerji tüketimi, su ve hava kirlenmesine neden olmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri