Çamaşır makinesini çalıştırmadan önce, kullandığınız normal miktarda deterjana 1/2 fincan hidrojen peroksit ekleyin. Havluları 30 dakika kadar ıslak bekletin ve normal ayarda makineyi çalıştırın. Limondaki sitrik asit, kumaşı beyazlatır ve kumaşa hoş bir ferahlık aroması verir.
Sarı lekeleri temizlemek için karbonat da kullanabilirsiniz.
Çeyrek bardak karbonatı sıcak suya batırılmış havluların üzerine serpin. 1 saat kadar beklettikten sonra çamaşır makinesinde soğuk suyla yıkayın. Sararmaların azaldığını belki de yok olduğunu görebilirsiniz.
Açık renkli havluları temizlemek için beyaz sabun da kullanabilirsiniz. Bu işlemi gerçekleştirmek oldukça basittir. Tek yapmanız gereken, sahip olduğunuz kirli ürünü leğene koyup üzerine sıcak su ve deterjan ilave etmektir. Havluyu çitiledikten sonra leğendeki kirli suyu döküp yerine yenisini ekleyin.
Yeni havluları yıkarken yarım ölçü çamaşır deterjanı kullanın. Ayrıca, yıkama suyuna yarım bardak beyaz sirke ekleyin. Çamaşır deterjanıyla birlikte sirke eklemek, renkleri koruyacak ve deterjan kalıntılarını temizleyecek.
- Eğer havlularınız çok kirliyse, makineye atmadan önce sıcak su ve beyaz sabun ile elinizde biraz çitileyin daha sonra makinede yıkayın. - Beyaz ve işlemesiz havluları 90-95 derecede, renkli ve işlemesiz havluları da 50-60 derecede yıkayın. - Yıkama işlemi bitince havlularınızı bekletmeden asın.
İlgili 37 soru bulundu
Beyaz ve renkli havlular kirlilik derecesine göre yüksek sıcaklıkta bir programda yıkanmalıdır. Yani derece farketmeksizin yüksek sıcak su ayarında yıkanabilir. Sıcak su daha iyi temizlik için beyaz ve renkli havluların temizlenmesine yarımcı olur. Koyu renkli havlular ılık su ayarında yıkanmalıdır.
Peki, bornoz ve havlu yıkanma sıklığı ne olmalı? Bornoz ve vücut havlularını 3-4 kullanımdan sonra, el ve yüz havlularını ise mümkünse her gün ya da 2 günde bir yıkamalısınız. Eğer söz konusu mutfak havluları ise onları da haftada 2 kez yıkayabilirsiniz.
Geniş bir leğene sıcak suyu doldurup içerisine sirke ve karbonat ekleyin. Havluları içine atın ve bir çubuk yardımıyla karıştırın. Sonra bu suda ortalama 20 dakika bekletin. Sonra geleneksel olarak her zamanki gibi makinede yıkayın.
Diğer Çamaşırlardan Ayrı Yıkayın
Havluların diğer çamaşırlarla birlikte yıkanması yanlıştır. Havluların daha kolay sertleşmesine sebep olur. Havlularınızı biriktirerek, diğer çamaşırlardan ayrı yıkamayı tercih etmelisiniz.
Beyazların yıkanma derecesi, kumaş türüne göre değişiklik gösterse de ideal sıcaklık 60 derece olarak kabul edilir. Bu sayede arzu edilen kar beyazı rengini elde etmek mümkün hâle gelir. Yıkama işleminin yapılış biçimi giysilerin kullanım ömrünü belirleyen unsurlar arasında yer alır.
Mutfak Havlularınızı Nasıl Yıkarsınız? Uzmanlar, mikropları öldürmek için sıcak su, deterjan ve tercihen çamaşır suyu kullanabilmeniz için mutfak havlularınızı diğer çamaşırlardan ayrı yıkamanızı öneriyor. Kalan mikroorganizmaların yok edilmesine yardımcı olmak için kurutucuyu yüksek sıcaklıkta bitirin.
Çamaşır sodası da karbonat gibi sudaki ağır metalleri çöktürerek suyu yumuşatır.
Giysileriniz pamukluysa 40, narinse 30 derecede yıkanabilir. Yoğun lekeliyse ve sıcak yıkamaya uygunsa 90 dereceye kadar program kullanabilirsiniz. Beyazlar lekeleri daha çok göstereceğinden, kumaşlar uygunsa 60 derecede yıkama önerilir. İç çamaşırı gibi kıyafetleri yüksek ısıda dezenfekte edebilirsiniz.
Beyaz sirke ile kar gibi beyazlar
Beyaz çamaşırları beyazlatmak için bir ölçek damıtılmış sirke ve altı ölçek ılık su karışımı hazırlayın. Çözeltiyi bir leğen, kova, küvet veya çamaşır makinesi tamburunun içine dökerek çamaşırları burada bekletin. Giysileri bir gece boyunca bu suyun içinde bekletin.
Bundan dolayı 30 ya da 40 derecede, hassas program seçmeniz önerilir. Bol su ile temizlenenler deformasyona uğramaz ve uzun süre kullanılabilir. Yüksek sıcaklıkta yıkanan havlular ise çabuk sertleşir ve yapısı bozulur.
3- Havlu kancalarını duş veya küvet yakınında tutun
Özellikle pencere ya da kapı gibi hava akımının yaşandığı bölgelerin uzağına yerleştirmeniz havluların soğumasını engeller. Duşa yakın yerlerde asılan havlunuz hem doğal olarak duş buharından ısınır hem de havluya ulaşmanız için soğuk fayanslara basmanız gerekmez.
Beyaz kıyafetler (atlet, iç çamaşırı vb.) genellikle 60-90 derece arasında yıkanır. Bu sıcaklık, beyaz kıyafetlerin daha temiz ve daha beyaz görünmesini sağlar.
Fazla deterjan kalıntı bırakabilir ve havlu kokusu oluşmasına neden olabilir. Önerilen miktarda deterjan kullanarak yıkayın. Sıcak Suyla Yıkama: Havluları yüksek sıcaklıkta yıkamak, bakteri ve mikroorganizmaları öldürmeye yardımcı olabilir.
Havlular en yüksek sıcak programda, iyi kalite bir çamaşır deterjanıyla yıkanır. Biz 60 derecede yıkamayı tavsiye ediyoruz. Yumuşak havlular için yıkama talimatlarına mutlaka uyarak Yumoş Ekstra gibi bir yumuşatıcı kullanabilirsiniz. Yıkama biter bitmez havluları çamaşır makinesinden çıkarmayı unutmayın.
Tavsiye edilen yıkama sıklığı: Yılda iki kere.
Dr. Browning, kış aylarında sıklığın azalmasının tolere edilebileceğini ancak çarşafları haftada bir değiştirme sıklığının ideal olduğunu belirtiyor. Kış aylarında daha az terlesek bile ölü deri hücrelerimizi vücudumuzdan atmaya devam ediyoruz, bu yüzden iki haftada bir sıklık bile yeterli olmayabiliyor.
Çarşaflarınızı ne sıklıkla yıkamalısınız? Normal şartlar altında çarşaflarınızı ve yatak örtülerinizi en az haftada bir, tercihen haftada iki kez yıkamalısınız.
Evimiz için havlu seçerken en başta yumuşak olmasına ve su emiciliğine dikkat ederiz. Bu iki husus var oldukça bizim için gerisinin çok da bir önemi yoktur. Sık dokunmuş, tüyleri (hav) uzun, yüzde yüz pamuktan mamül herhangi bir havlu ev ortamında işimizi rahatlıkla görecektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri