Kanundan yararlanmak isteyen kişinin İllerde Valilik, ilçelerde Kaymakamlıklara bir dilekçe ile müracaat etmesi gerekmektedir. 65 yaşını doldurmuş olmak. Bu Kanunda ve bu Kanuna istinaden çıkarılan Yönetmelik ve Genelgelerle belirlenen aylık limitin (TL) üzerinde bir gelire sahip olmamak.
65 yaş maaşı, devletin dar gelirli ve sosyal güvencesi olmayan kişilere sunduğu yardımlardan biri. Herhangi bir sigorta kurumundan emekli olmayan 65 yaş üstü kişilere üç ayda bir verilen yaşlılık aylığı, şartları sağlayan tüm vatandaşlara bağlanıyor.
- 24/5/2011 tarihinden sonra yerine getiren kadınlar 58, 24/5/2011 ile 23/5/2014 tarihleri arasında yerine getiren erkekler 59 yaşını doldurmuş olmaları, - 24/5/2014 tarihinden sonra yerine getiren erkekler 60 yaşını doldurmuş olmaları, halinde yaşlılık aylığına hak kazanacaklardır.
İlgili 36 soru bulundu
Yeni yönetmelikle 65 yaş üstü yaşlılar, evi olsa da yoksulluk yardımı alabilecek. Yoksul durumda olan, 65 yaş üzeri muhtaç ve yaşlı aylığı alan ya da engellilik durumundan dolayı maaş bağlanan milyonlarca vatandaşı ilgilendiren bir gelişme yaşandı.
Diğer merak edilen en önemli konuların başında ise eşi emekli olanlar yaşlılık aylığı alabiliyor mu? sorusu oldu. Bir üstte yazan şartlar sağlandığı durumda eşi emekli olanlar yaşlılık aylığı alma konusunda herhangi bir engel taşımamaktadır.
Kanundan yararlanmak isteyen kişinin İllerde Valilik, ilçelerde Kaymakamlıklara bir dilekçe ile müracaat etmesi gerekmektedir. 65 yaşını doldurmuş olmak. Bu Kanunda ve bu Kanuna istinaden çıkarılan Yönetmelik ve Genelgelerle belirlenen aylık limitin (TL) üzerinde bir gelire sahip olmamak.
65 YAŞ AYLIĞI BAŞVURUSU
65 yaş aylığı başvurusu için, kişi ilçesindeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı'na ya da Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne başvurmalıdır. Başvuran kişiye 'başvuru alındı' belgesi verilir. Başvurular 1 ay içinde sonuçlanır.
Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren yeni yönetmeliğe göre artık yaşlılık aylıklarında aynı hanede yaşayan tüm kişilerin gelirine bakılmayacak. Muhtaç, güçsüz ve kimsesiz 65 yaşını doldurmuş kişilerin aylığa hak kazanabilmesi için sadece eşinin ve kendisinin gelirine bakılacak.
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından ihtiyaç sahibi ve herhangi bir yerden emekliliği bulunmayan 65 yaş üzerindeki yurttaşlara ödenen sosyal yardım 2023 yaşlılık maaşı ücreti Temmuz ayından itibaren 2.348 liradır.
Bu bireyler, bu raporlar için ilk olarak sağlık sisteminin giriş kapısı olan aile sağlığı merkezlerine başvuruda bulunmaktadır.
Soru 1: 2022 sayılı Kanun kapsamındaki Yaşlı ve Engelli Aylıkları için nereye başvuruda bulunulmaktadır? Aylık başvuruları kişinin ikametgâhının bulunduğu yerdeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma (SYD) Vakfına yapılmaktadır.
İlk olarak e-Devlet'e giriş sağlayarak arama kısmında 'Sosyal Güvenlik Kurumu'na gidin. Daha sonra 'Gelir Aylık, Ödenek Talep Belgesinin Verilmesi' seçeneğine tıklayıp, 'Yeni Başvuru'yu seçin. Ardından sırayla Taler türü olarak 'Yaşlılık Aylığı' denir.
Bu zammın yanında enflasyon farkları da maaş zammına eklenecek. YAŞLILIK MAAŞLARI NE KADAR OLDU? Enflasyon artış oranı ve maaş katsayısıyla birlikte 65 yaş aylığı 1.997 TL'den 2.348 TL'ye yükseldi.
Bu kanun kapsamında engelli ve 65 yaş yaşlılık aylığı bağlanan kişilere 3 ayda bir olmak üzere mart, haziran, eylül, aralık aylarında PTT aracılığıyla ödeme yapılır. %70 ve üzeri engelli 1.543,14 TL. Engelli Aylığı Yakını (18 yaş altı) 1.028,76 TL. 65 Yaş Aylığı 685,05 TL.
2022 sayılı Kanun uyarınca ödenen aylıklar bir hizmet veya prim karşılığı olamayıp sosyal yardım niteliğindedir. Bu aylıklar Mart, Haziran, Eylül, Aralık olmak üzere üçer aylık dönemler halinde ödenmektedir.
DUL VE YETİM MAAŞI NE KADAR, KAÇ TL OLDU? Dul ve yetim aylığı, emekli maaş zammının ardından arttı. Yeni zamla birlikte yüzde 25 hisseye göre en düşük aylık 2 bin lirayı geçerken, yüzde 75 hisseye göre en yüksek dul ve yetim aylığı 23 bin 308 lira olacak.
2022 sayılı kanuna göre engelli ve/veya 65 yaş aylığı alanların aynı zamanda dul aylığından da yararlanmalarında bir engel yoktur. Aylık için başvuran kişiye, hanesinde bulunan kişilerden sosyal güvencesinin olması durumunda aylık bağlanmamaktadır.
Eşlerden biri vefat ettiği zaman hayatta kalan kişi, ölen eşinin emekli aylığını alabiliyor. Dul aylığı alan kişi yeni bir evlilik yaptığında bu maaş kesiliyor. Eşinin ölümünden sonra dul aylığı alan ve kendi emekli maaşı olan kadınlar, babalarının vefatından sonra yetim maaşı da alabiliyor.
HEM BABADAN HEM EŞTEN EMEKLİ MAAŞI ALINIR MI? Sosyal Güvenlik Kurumu eşi ölen bir kadının vefat eden eşi ve vefat eden babasından aynı anda iki ayrı maaş alabileceğini açıkladı.
Aylığın kesilmesine sebep olan tek değişiklik ise ikinci bir evliliktir. Koca evlenmediği sürece vefat eden eşinin maaşını alabiliyor. Sigortalının ölümü halinde, geride kalanlara ölüm aylığı bağlanır.
Emekli maaşı bağlanan herkes bir banka seçerek promosyon almaya hak kazanıyor. Eski-yeni tüm emeklilerin hakkı var. Parayı almanın bir şartı var mı? Emeklinin seçtiği bankaya '3 yıl maaşımı sizden alacağım' taahhüdünü vermesi yeterli.
65 YAŞ AYLIĞI NE KADAR OLDU? 65 yaş aylığı, yeni asgari ücretin belirlenmesinin ardından yeniden hesaplanacak. 65 yaş aylığı 2 bin 604 TL olarak uygulanıyor. 1 Temmuz'dan itibaren 3 bin 490 liraya yükselecek.
Aylığın Başlangıcı
Sigortalı olarak çalışmakta veya Malüllük veya Yaşlılık aylığı almakta iken ölen sigortalının hak sahibi kimselerine bağlanacak aylıklar, ölümü takip eden aybaşından itibaren başlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri