Yıldız havşa baş vidalar, bağlantısında kullanılan ürünlerin herhangi bir çıkıntı bırakmayan ve ürüne tam oturan vidalardır.
Havşa başlı vidaların parçaları yüzeye zarar vermeden güvenli bir şekilde bir arada tutmak için kullanılmaktadır. Beton veya ahşabı sabitleyerek suyun girmesini önlemek için binaların yapımında da havşa başlı vidalar kullanılabilir.
Bu tip cıvatala, genellikle somunla birlikte kullanılan bir cıvata çeşididir. Havşa başı, cıvatanın baş kısmının etrafında genişletilmiş bir yüzeye sahiptir. Bu genişleme, cıvatanın somunu veya başka bir parçayı daha iyi kavramasını sağlar.
Altı köşe başlı yani cıvata başlı vida çeşidi olan trifon vida, kalın gövdesi ve iri dişleri olan özel bir ağaç vidası türüdür. İri dişli özel ağaç vidasıdır. Genellikle altıgen başlı yani cıvatalı olur ve anahtarla sıkılır. ST malzemeden üretilmiş olup; oldukça sağlam yapıdadır.
Birçok üründe görünümü iyileştirmek amacıyla bağlantı elemanları gömülü hale getirilmektedir. Dolayısıyla bu işlemi gerçekleştirmek için kullanılan takımlara havşa denmektedir. Havşalar, bağlantı elemanlarının baş kısmının içine girmesi için bir delik oluşturur.
İlgili 43 soru bulundu
Havşa matkapları, delme operasyonu sonrasında oluşan çapakların alınması, deliğin keskin kenarlarının yumuşatılması (pah kırarak) ve cıvata gibi bağlantı elemanlarının başlarının gömüleceği yuvaların (silindirik veya konik havşaların) açılması amacıyla kullanılır.
i. (< havşa+la-ma) Bir mücevher, vida, pul veya rondelanın yuvasına tam oturmasını sağlamak için bunlar üzerinde yapılan presleme, zımparalama, tıraşlama yâhut talaş kaldırma işlemleri.
Trifon vidalar çok güçlü ve büyük oldukları için kiriş gibi ağır ahşap malzemelerin çatıya monte edilmesinde, otopark ve yollarda hız düşürücü kasislerin zemine sabitlenmesinde kullanılırlar. Bunun yanında ahşap ve beton malzemelerin metal yüzeylere monte edilmesinde de kullanılırlar.
Daha önceden kendi dişleri formunda açılmış deliklerden geçerek tek başına veya somun kullanılarak metal, ağaç, plastik parçaları birbirine tutturan düz yapıya sahip vidadır. Yıldız silindir başlıdır.
Genel olarak havşa başlı imbus cıvatalar, otomotiv, elektronik, inşaat ve mobilya endüstrilerinde yaygın olarak kullanılan yüksek mukavemetli bağlantı elemanlarıdır.
Bombe başlı imbus cıvata, cıvata çeşitleri arasında bulunan ve en çok tercih edilen çeşitlerinden biridir. Özellikle bombebaşlı olması sayesinde takıldığı yerden kolay bir şekilde takılıp çıkartıldığı için de tercih edilmektedir.
Cıvata ve vida dışında da çivi, perçin gibi birçok bağlantı elemanı bulunmaktadır. Farklı kullanımlarına rastlansa da dünya standartlarında en yaygın İngiliz inç ve metrik ölçü birimi olmak üzere iki çeşit cıvata görülür.
Vidanın üzerinde bir darbeli matkap uçlu vida ve tornavida yardımı ile arkadan destek uygulayarak bir delik açarsanız daha sonra bu delikten güç uygulayarak yalama yapmış olan vidayı rahatlıkla çıkartabilirsiniz.
Vida, cıvata benzeri bağlantı elemanlarının içinden geçirilip baş kısmının temas yüzeyini genişletip, bu sayede hasarı engelleyen, ortası delik metal halkalara vida pulu denir.
Civatalar genellikle somunla birlikte kullanılır. Vida ise parçaları somun kullanmadan sökülebilir şekilde birleştiren bağlantı elemanıdır. Civata ya da vidanın kısmen veya tamamen vida dişi açılmış kısmına vida denir.
Trapez vida inşaat sektöründe yardımcı bir bağlantı elemanıdır. Metalin metale, metalin tahtaya veya tahtanın tahtaya montajında; dış yüzey ve çatı gibi bölgelerde kullanılır. Lokma aparatı kullanılarak matkap aleti sayesinde trapez vidası montaj edilir. Sızdırmayı önlemek için başının altında pullu contası bulunur.
Taptite vidalar, makine vidalarını kullanırken ön dokunma ihtiyacını ve ilgili tüm maliyetleri ortadan kaldırır. Dişler, talaşları önlemek ve yüksek çekme ve sıyırma direnci sağlamak için laminasyon ile oluşturulur. Taptite vidalar düşük diş çekme torku ve mükemmel eksenel hizalama sağlarlar.
Saplama cıvatalar her iki ucundan itibaren diş açılmış sapsız ve başsız vidadır. Yoğun olarak söküp takılan bağlantı elemanlarında kullanılmaktadır. Ana parça gövdesine sabit kalacak şekilde kuvvetlice yerleştirilir. Ardından bağlanacak olan parçaya takılmasıyla, somunlarla iyice sıkılır.
Sivri Uçlu(Kendinden diş açan) vidalar
Kendinden kılavuzlu vidalar, delme uçları olmayan sızdırmazlık pulları ile monte edilen vidalardır. Kendinden kılavuzlu vidalar, bağlantı yapılacak deliği dışarıya doğru kapatır ve böylece su ve türevlerinden korur.
Diş açısı: Diş açılarının değerine göre kendi içinde ikiye ayrılmaktadır. Diş açısı 60 derece olanlara metrik vida, diş açısı 55 derece olanlara whitworth (parmak) vida denilmektedir.
Üçgen Vidalar : Diş açıları büyüktür. Vida adımı (helisi) ise küçüktür. Bu nedenle bağlama vidası amaçlı kullanılır.
Havşa Takımı İki Değişik Tipte Bulunmaktadır.Birincisi 4-14mm Arası Olan Metrik Bakır Borularda Kullanılır.İkincisi 3/16"-5/8" Arası Olan İnch Ölçülü Bakır Borularda Kullanılmaktadır.
Kuka eldekı bakteriyi alma olzelliği olan bir tesbihtir. Kuka tesbihlerin en önemli özelliklerinden biri sert bir yapıya sahip olmasıdır. Kuka tesbihler renk değiştirme özelliğine sahiptir.
Havşalar/pahlar, kesimler, dip boşaltma, kaynak ağzı açma ve iş parçası kenarlarından çapak alınması sık yapılan havşa/pah frezeleme işlemleridir. Tezgahın ve kurulumun tipine göre bu işlemler çok çeşitli şekilde gerçekleştirilebilirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri