Çift çenekli ( dikotiledon) bitkilerde kazık kök bulunur. Örnek: Bazı otsu bitkiler (Ebegümeci, fasulye, havuç, lahana, bakla, bamya, gelincik gibi ) ve odunsu bitki kökleri örnektir. Gövdenin kökle birleştiği yerden hemen hemen aynı uzunlukta çok sayıda yan kökün oluşturduğu köklerdir.
Tek çenekli bitkiler arasında buğdaygiller hem temel gıda maddesi hem de hayvan yemi olarak son derece büyük bir ekonomik öneme sahiptir. Diğer ekonomik öneme sahip tek çenekli bitkiler arasında zencefil, zerdeçal, kuşkonmaz, ananas, pırasa, soğan ve sarımsak gibi bitkiler sıralanabilir.
Epigeal çimlenme çift çenekli bitkilere özgü bir çimlenme türüdür. Fasulye ve çam tohumlarında görülen bir durumdur.
Bitkilerde çenek, kolitedon olarak da bilinmektedir. Tohum embriyosunda bulunan çenek aynı zamanda tohum yaprağı olarak da bilinmektedir. Embriyosunda tek çenek olan çiçek bitkiler için bir çenekliler denirken iki çenek bulunan bitkiler için ise iki çenekliler denmektedir.
Kambiyum olmadığından normal sekonder kalınlaşma (enine büyüme) görülmez. Bu yüzden boyları uzun, gövdeleri incedir. Yaprakları genellikle ince uzun, paralel damarlı, kökleri saçaklıdır.
İlgili 18 soru bulundu
Monokotil bitkilerde ise korteks yoktur. ✔ Monokotil bitkilerde parankima içerisine iletim demetleri düzensiz olarak dağılmıştır. Ksilem ve floem arasında kambiyum bulunmaz. ✔ Dikotil bitkilerde korteksin altında iletim demetleri halka şeklinde dizilmiştir.
Çift çenekli bitkilerin iletim demetleri açıktır. Dıştaki soymuk boruları ile içteki odun boruları arasında gövdenin kalınlaşmasından sorumlu bölünür doku yani kambiyum bulunur. Tek çenekli bitkilerin iletim demetleri kapalıdır.
Ceviz, bitkiler aleminde, Tohumlu bitkiler (Spermatophyta) bölümünün Kapalı Tohumlular (Angiospermae) alt bölümünün İki Çenekli Bitkiler (Dicotyledoneae) sınıfında yer alır.
Asteraceae (Papatyagiller), iki çenekliler sınıfından bir bitki familyasıdır.
Arecaceae ailesinden ağaçsı gövdeye sahip tek çenekli (monokotiledeon) bitkiler olan palmiyeler, karakteristik görünüşleri nedeni ile genelde dıştan bakmakla tanınırlar.
Tek çenekli( Monokotiledon) bitkilerin kökleri saçak köktür. Örnek: Soğan, buğday, çuha çiçeği, mısır, çilek, arpa, pırasa gibi otsu bitkilerin kökleri örnektir.
Tek çenekli olan pirinç normalde yıllık bitki olarak yetiştirilir, ancak tropikal alanlarda çok yıllık olarak da yaşayabilir ve 30 yıla kadar budanmış bitki kökünden süren filizler vasıtasıyla mahsul üretebilir.
Tahıllar monokotiledonik (tek çenekli) iken karabuğday dikotiledonik (çift çenekli) bir bitkidir (Janssen ve ark., 2017).
Genellikle yaprakları ince, uzun ve paralel damarlıdır. Kökleri de genellikle saçak köktür. Ekonomik önemi olan buğday, palmiye, muz, zencefi l, zambak, lale, orkide, pırasa vb. bitkiler tek çenekli bitkilerdendir.
Mısır, buğdaygiller (Poacea) familyasına ait tek çenekli bir bitkidir.
Çam, Köknar (Göknar), Servi, Ardıç, Sedir, Porsuk, Mazı türleri kozalaklılar olarak bu grubun en öne çıkan türleridirler. b1 – Tek Çenekliler : Embriyolarında tek çenek bulunduğu için bu grup tek çenekliler olarak adlandırılır.
-Tek çenekli bitkilerin kökleri saçak köktür. -Soğan, buğday, çuha çiçeği, mısır, çilek, arpa, pırasa gibi bitkilerin kökleri örnektir.
Çiçekli bitkilerden tek çenekliler, iki çeneklilerden farklı olarak, tek embriyonik yaprak (çenek) içerirler. Genel olarak otsu ve odunsu özelliklerdir. Tek yıllık, iki yıllık ve çok yıllık olabilirler. İletim demetleri dairesel dizilişlidir.
➢ Genellikle odunsudur. ➢ Yaprakları geniş parçalıdır. ➢ Yaprakları ağsı damarlıdır. ➢ Tohumda çift çenek bulunur.
Pirinç veya çeltik (Oryza sativa) bitkisi, Poaceae (Gramineae) familyasına ait tek yıllık, tek çenekli bir bitkidir. Tüketim amacıyla Oryza pirinç çeşitleri yetiştirilir ve bitkilerin tohumları toplanır. Çoğunlukla, pirinç tek yıllık bir bitkidir.
Dış kabukların renginin açık olmayıp, koyu veya esmerleşmiş olması cevizlerin yeni mahsul olmadığını ve kötü şartlardaki depolarda uzun süre bekletildiğini gösterir. Özellikle 40C üstü sıcalıklar cevizin yağ içeriğine zarar vererek acı bir tat oluşmasına neden olur.
Çenek, kotiledon olarak da bilinir, bir tohumun embriyosunda bulunan tohum yaprağı. Embriyonlarında tek bir çenek bulunan çiçekli bitkilere bir çenekliler, iki çenek bulunanlara iki çenekliler denir. Açıktohumluların embriyonlarındaki çenek sayısı çok değişkendir; 8'den 20'ye kadar ya da daha çok olabilir.
Bunlar: - Monokotilonlar (tek çenekli bitkiler) (örneğin, hindistan cevizi, mısır, çim bitkileri) tek kotiledona, - Dikotiledonlar (çift çenekli bitkiler) (örneğin, bezelye, şeftali, gül) iki kotiledona; - Açık tohumlular (gymnospermler) (örneğin, çam) on beş kadar kotiledona sahiptir.
İLETİM DOKUSU
Bunlardan ksilem, su ve çözünmüş mineralleri köklerden yukarıya, gövdeye taşır. fotosentez yapmayan kısımlarına taşır. Hem ksilem hem de floem çeşidi hücre tiplerinden oluşmuştur.
Damarlı tohumsuz bitkilere kibrit otları, atkuyrukları ve eğrelti otu örnek verilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri