Havuz için göztaşı ise havuzlarda yosun oluşumunu engeller. Tatlı suyun bulunduğu alanlarda kolaylıkla üreyen yosunların oluşturduğu kirli görüntü ve zamanla oluşturacağı bakteri yuvalarını önler. Bu sayede yüzey üzerinde oluşacak kayganlığın ve vücutta kaşıntı oluşmasının önüne geçer.
Havuza halk arasında göktaşı-göztaşı olarak bilinen bakır sülfat türevi ürünler atılmış ise kesinlikle havuz suyu boşaltılmalıdır. Bu ürünün toksik olması nedeniyle havuzdaki su boşaltılmalı ve havuz bol su ile iyice yıkanmalıdır. Bakır sülfatın havuzlarda kullanımı sağlık açısından uygun değildir.
Ayrıca Su depolarındaki yosunları temizleme ve önleme içinde kullanılır. Tek yapılması gereken 1 ton suya 1 kg Göztaşı hesabıyla suya atmaktır.
Bu sorunu çözmenin en iyi yolu bir havuz suyu parlatıcı - topaklayıcı kullanmaktır . Havuz suyu topaklayıcı, bu küçük parçacıklar üzerine yapışarak büyümesini sağlayacak ve sonuç olarak da filtrenizde hapis olur. Ters yıkama sonucunda da filtreden uzaklaştırılmış olur.
Halk tarafından göztaşı olarak bilinen bakır sülfat, meyve yetiştirerek geçimini sağlayanların sıklıkla kullandığı bir çeşit ilaçtır. Göztaşı su ile karıştırılarak ağaçlara püskürtülür ve bu sayede ağaçların hastalıklardan korunması sağlanır. Rengi açık mavi ile turkuaz arasında değişir.
İlgili 29 soru bulundu
Özellikle Sonbaharda (yaprakların 3/4'ü veya tamamı döküldüğünde % 2 dozda) ve ilkbaharda (gözler uyanmadan 1 hafta önce % 1-1,5 dozda) meyve ağaçlarına bordo bulamacı uygulandığında ertesi yıl çıkabilecek potansiyel olarak bulunan pek çok hastalığa karşı etkili ve ekonomik bir mücadele ilacı olmaktadır.
1.uygulama: Sonbaharda çiçek tomurcukları kabarmadan önce, 2.uygulama: Çiçek tomurcukları açılmadan önce, 3.uygulama: Çiçek taç yapraklarının dökülmesinden sonra, 4.ve diğer uygulamalar 3'ncü uygulamadan hasada 20 gün kalıncaya kadar, kullanılan bitki koruma ürününün etki süresi dikkate alınarak yapılmalıdır.
Bu rengi almalarındaki en önemli sebep ise deniz katmanının derinliğidir. Gelen ışık frekansları, derinliğe göre renk verir. Suyun derinliği arttıkça mavi renk de belirginleşir. Hal böyleyken, havuz yaptıracak olan kişiler de havuzlarında deniz suyuna benzer bir görüntüye sahip olmayı bekler.
Havuzlarda oldukça sık rastlanan bir sorundur.Su bulanıklığının nedenleri yetersiz sirkülasyon/filtrasyon ile yetersiz ve düzensiz kimyasal madde kullanımıdır.Havuza şok klorlama uygulandığında da bir süre bulanıklık gözlenebilir. Bu durumda ilk yapılacak iş filtrasyon sistemini kontrol etmektir.
PH değerini yükseltmek veya düşürmek için bir havuz sorumlusu suya basitçe asitler veya bazik havuz kimyasalları eklenir. Örneğin, sodyum karbonat (soda külü) veya sodyum bikarbonat ( kabartma tozu ) kostik eklenmesi genellikle pH'ı yükseltir ve hidrolorit asit veya sodyum bisülfat eklenmesi pH'ı düşürür.
100 gr sönmüş kireç bir plastik kovaya konur ve üzerine bir miktar su ilave edilir ve ağaç sopa ile karıştırılarak ayran kıvamına getirilir. Aynı şekilde 100 gr göztaşı başka bir plastik kovaya konur ve üzerine iki litre su ilave edilerek tahta sopa ile karıştırılır.
- Yosunların karşı koyamadığı tek kimyasal (havuzlar için) klordur. Havuza büyüklüğüne göre klorlama işlemi yapılmalıdır. Havuzlarda klorlama yosunlaşmayı engellemektedir. Temel klorlama işleminin ardından şok klorlama denilen işlem gerçekleştirilmesi gerekmektedir.
Bunun için yapmanız gereken 100 tonluk bir havuza 1 kg ürün atıp en az 4 saat sonra ölçüm yapmak olacaktır. Eğer havuzunuz 50 ton ise bu havuza vereceğiniz klor ürünü 500 gr olmalı.
Sudaki az miktarda tuz, yüzücülerin cildine zarar vermeden bakteri ve alglerin büyümesini önleyerek doğal bir antiseptik görevi görür. Klor, geleneksel sistemlerden çok daha iyi bir hijyenik etkiye sahiptir.
Kışın havuzun suyunu kesinlikle boşaltılmamalı ve havuz suyunun kimyasallarla dengeli şekilde tutulması gerekir. Aksi halde havuz sistemi bozulabilir. Havuz suyunun belli değerleri ve olması gereken bir sistemi vardır. Havuz kullanılmayacaksa dikkatli şekilde korunması ve bakımının yapılması önerilir.
Havuz Suyu Tazeleme İşlemi
Havuz suyu ne sıklıkla değiştirilir diye soranların havuz suyunu 6 ayda bir boşaltıp tekrar doldurması gerektiğini bilmesi gereklidir. Temizlik işlemi kendi içerisinde fiziksel ve kimyasal olmak üzere ikiye ayrılır.
Havuz Suyu Şoklama Nasıl Yapılır? Havuz nasıl şoklanır sorusuna cevaben; şoklamada daima klor, suya ilave edilerek yapılmalıdır. Yani su, klorun üzerine ilave edilmemelidir. Bu işlemde sıcak su, şok kimyasalını, soğuk sudan daha iyi çözmektedir.
Havuzlara klor uygulaması manuel yapılacaksa, akşamları verilmeli ve kimyasal atıldıktan sonra havuz en az 4 saat çalıştırılmalıdır.
Havuz kloru gözlerin yanmasına ve tahriş olmasına sebep olmaktadır. Uzun süre klorlu suda kalınması cilt rahatsızlıklarına neden olmaktadır. Sivilce, akne vs. Havuz kloru solunum yolu rahatsızlıklarına ve astım krizlerine neden olmaktadır.
Suyun büyük miktarda klor ile bir kereye mahsus doygunluğunu içeren basit bir prosedürdür. Pazar, çok çeşitli şok klorlama maddeleri sunmaktadır. Bunlar, granüller, tozlar, tabletler ve kapsüller şeklindeki klor dağıtıcıları içerir.
İlk olarak bu durum, suyun kirli kalmasına ve insan sağlığına tehdit unsuru olmasına neden olur. Bu durumun yanı sıra suyun bulanık bir hal almasına ve koku yapması gibi sonuçları da beraberinde getirir. Bu yüzden en az haftada iki kez klor atılması gerekir.
İçerisinde %98 bakır sülfat yani göztaşı bulunduran karışım bir de kireç içeriyor. Hem bakteriyel hem de fungal hastalıklara karşı koruma vadediyor. Sonbahar mevsiminde, hasat sonrasında ve ilkbahar aylarında çiçek gözleri uyanmadan kullanılıyor.
Bordo Bulamacı göztaşı (Bakır Sülfat % 98) ve kireç kullanarak hazırlanan bir karışımdır.
Kimyasal formülü cuso4 ifade edilen bir bileşiktir. Tuzun hidrasyon derecelerine bağlı olmasına göre bir dizi bileşikleri mevcuttur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri