Yüzme Havuzları Saç için Zararlı Değildir.
Klorlu suya devamlı maruz kalan kişilerde, saçın üzerindeki koruyucu keratin tabakası bozulur. Saçlar yıpranarak mat bir görünüme bürünür ve kırılma ve yıpranmalar daha sık olur. Saçlarda kuruma ve çatallanmalar görülür. Boyalı, permalı, ince telli, zayıf ve kuru saçlar klorlu sudan daha fazla etkilenir.
Denizden veya havuzdan çıkar çıkmaz duş almalı ve şampuan kullanarak saçlarınızı, saçlarınızda biriken klor ve tuzdan arındırmalısınız. Her gün saçlarınızı şampuanla yıkamak önerilmiyor fakat her gün yüzüyorsanız bunu yapmanız gerekiyor. Saçlarınızın uçları daha kolay kırıldığı için krem kullanmayı unutmayın.
Havuz sonrası bakım için en önemli konu hemen saçınızda bulunan kloru, taze su ile durulamaktır. Bu esnada arındırıcı bir şampuan kullanmak daha iyi sonuçlar almanıza yardımcı olur. Durulamadan veya şampuanlamadan sonra, saçınıza durulanmayan bir saç kremi ile biraz nem vermeniz de önerilir.
Saç rengini olumsuz etkileyebilir
Klor bir ağartma maddesi olduğundan elbette boyalı saçların da olumsuz etkilenmesine yol açıyor. Özellikle sarı ve platin renkte saçlarınız varsa, zaman içinde klor saç renginizin solmasına ve istenmeyen tonlara neden olabilir.
İlgili 34 soru bulundu
Yüzme havuzu suyu gözde tahrişe neden olabilir fakat saç dökülmesine neden olmaz. Yüzme havuzları suyunda kullanılan antibakteriyel ürünler ve klor yüzünden kötü bir üne sahiptir.
Kaplıca havuzundan sonra duş alınmaması herhangi bir sorun teşkil etmez aksine mineraller vücutta daha uzun süre kalacağı için termal sudan faydalanma oranı artmaktadır.
Havuzdan çıktıktan sonra, saçlarınızı önce temiz suyla durulayın. Daha sonra, saçlarınızı şampuanlayın ve nemlendirici bir saç kremi kullanın. Özellikle, saç tellerinin nemini koruyacak ve onları besleyecek bir saç kremi kullanmanız önemlidir. Haftada bir kez saç maskesi yaparak saçlarınızın nemini artırabilirsiniz.
Ancak bu, kloru tamamen masum yapmıyor. Diğer yandan cilt, saç ve tırnaklarla uzun süre temas eden klorlu su, yararlı bakterileri öldürüyor, cilt ve tırnakları daha hassas hale getiriyor, saçın koruyucu üst tabakasına hasar veriyor. Sonuçta, kurumalar, çatlamalar, renk değişimleri ve kırılmalar başlıyor.
Saçınızın uzunluğuna göre 3 çorba kaşığı zeytinyağı, 2 çorba kaşığı bal ve biraz tarçını karıştırarak macun kıvamına getirin. Saç derinize masaj yaparak uyguladıktan sonra 15 dakika bekletin. Yumuşatıcı etkisi olan bir şampuanla yıkayın. Haftada 2-3 kez tekrarlayabilirsiniz.
Su geçirmez saç bonesi takmak saçların su ile temasını keser, yıpranmasını ve hasar görmesini önler. Ancak çok sıkı boneler saç derisine baskı yaparak saç dökülmesine sebep olabilir.
Havuz klor düzeyi biti öldürmez. Saç biti; havuzdan bulabildiği gibi havlu paylaşarak da bulaşabilir.
Klorlu suya maruz kalmak, bazı insanlarda ciltteki melanin pigmentinin daha belirgin hale gelmesine neden olabilir. Bu durum, güneşe maruz kalmak veya bronzlaşmak sonucunda oluşan lekelerin daha belirgin görünmesine yol açabilir. Ayrıca, klorlu su cildin doğal yağ dengesini bozabilir ve cilt kuruluğuna neden olabilir.
Havuzları temizlemede kullanılan solüsyonlarda bulunan oksitlenmiş metallerdir (örneğin; Özgürlük Anıtında olduğu gibi zamanla kahverengiden yeşile dönen bakır). Bu metaller, saç tellerine açık renk saçlarda kendini gösterecek derecede yeşilimsi bir ton verebilir.
Klorlu su cilt için sakıncalıdır. Çünkü kimyasal yapısı gereği cildin doğal yapısına zarar verir. Ayrıca cilde sürülen nemlendirici ve güneş kremleri ile etkileşime girerek cilt sağlığını olumsuz yönde etkiler. Bu nedenle havuz yerine denizi tercih etmenizde fayda var.
''Serinlemek için tercih edilen havuzlardan bakımsız saçlarla çıkmak mümkün. Çünkü, havuzların hijyenini sağlamak için kullanılan klorlu su, saçlara çok büyük zarar veriyor. Klorlu su, saçı korkunç boyutlarda yıpratıyor.
Hindistan cevizi yağı mucizesini hepimiz duymuşuzdur. Saçlar yıkandıktan sonra diplere gelmeden saçlarınızı Hindistan cevizi yağının hoş kokusu ile yumuşacık yapabilirsiniz. Havuza girmeden yıkanan saçlar ve çıktıktan sonra 2 kere şampuanlamak saçlarınızı klordan iyice arındırmanıza yardımcı olabilecektir.
1.Kişisel Hijyeninize Dikkat Edin: Havuza girmeden önce ve havuzdan çıktıktan sonra mutlaka duş alın. 2.Her Havuz Çıkışı Mayo ve Havlu Değişimi Yapın: Mayonuzu ve havlunuzu her havuz kullanımı sonrasında yıkayın ve kurutun.
Duş Alarak Vücudunuzdan Mikroorganizmaları Uzaklaştırın
Ancak havuz suyuyla temas ettiklerinde suyu kirleteceklerdir. Su ile basit bir duş alarak, bu maddeleri vücudunuzdan atabilir, böylece yüzmeye başladığınız havuz suyunu kirletmemiş olursunuz.Bu, havuzun çok daha uzun süre temiz kalmasına yardımcı olur.
Cilt, bağışıklık sistemin önemli bir parçasıdır. Sürekli suda kalındığında örtü tabakasında zedelenmeler olabilir. Uzun süre suda kalınması ciltte kurumaya neden olacağı için enfeksiyonlara da açık hale gelecektir. Bunun için; denizde ya da havuzda 1 saatten fazla kalmak önerilmemektedir.
Havuzda geçirilen zaman 45-60 dakika ile sınırlandırılmalıdır. Yine gözleri korumak için havuz gözlüğü, kulakları korumak için kulak tıkacı, burundan çok fazla su kaçmasın diye burun tıkacı kullanılmalıdır.
Bu sorunun cevabı ne yazık ki evettir. Klor sarıya boyanmış saçları ya da balyaj ve omre gibi sarışın vurgular yapılmış saçların yeşillenmesine sebep olur.
Havalar soğudukça tercih edilen suyun sıcaklığı yükselir ve sıcak su ile duş almak saçların kurumasına neden olur. Sıcak su, kafa derisindeki sebumun parçalanmasına neden olur ve bu da saç tellerinin kurumasına, donuk görünmesine ve sonunda yeterince beslenmediği için dökülmesine neden olur.
Islak ve nemli ortamlar bakterilerin, mantarların en sevdikleri ortamlardır. Bu nedenle olası enfeksiyonlara karşı denizden / havuzdan çıkılır çıkılmaz mayo değiştirilmeli, yerine kuru ve temiz bir mayo giyilmelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri