3 - DURULAMA (RINSE) Ters yıkamanın ardından filtrasyon yapılırsa filtre üst yüzey pisliği havuza gider. Bu durumu engellemek için altıyollu vana 3 (RINSE) konumuna alınır, pompa çalıştırılır, şişeden temiz su gelene kadar devam edilir.
Durulamanın amacı ters yıkamanın ardından yapılan filtrasyon işlemi ile havuzdaki pisliğin havuzun yüzey kısmına doğru çıkabilmesidir. Bunu engelleme amacıyla yapılan durulama işleminde altı kollu vananın üçüncü konuma getirilmesi gerekecektir. Durulama her ters yıkamadan sonra kesinlikle yapılmalıdır.
Ters Yıkama Nedir? Ters yıkama işlemi temel olarak havuz filtresi üzerinde bulunan çok yollu vananın suyun yönü değiştirme kabiliyeti ile filtre içinden geçen suyun ters yönde ve basınçla akmasını sağlamaktır. Bu sayede filtre kumu içinde biriken kir ve pislik kumdan ayrılarak atık hattından dışarı atılmış olacaktır.
Dip Emiş Nedir ? Ne İşe Yarar ? Havuzdaki suyun seviyesini düşürmek veya suyu direk kanala boşaltmak için havuz tabanına yerleştirilen emiş aparatıdır. Su seviyesinin skimmer altına düştüğü durumlarda, dipemiş vanası açılarak sistemin beslemesi buradan yapılabilir.
Havuz suyunu dalgıçla boşaltmak için dalgıç pompayı havuzun içerisine yerleştirip ve tahliye hortumunu lagara atmanız gerek. Kirli suyu havuz makina dairesindeki mevcut sistemden boşaltma kararı aldıysanız. Havuz kum filtrenizin önündeki altı yolu vananın konumunu boşaltma yani (waste pozisyonunda olduğundan emin olun.
İlgili 40 soru bulundu
3 - DURULAMA (RINSE)
Bu durumu engellemek için altıyollu vana 3 (RINSE) konumuna alınır, pompa çalıştırılır, şişeden temiz su gelene kadar devam edilir. Ardından pompa durdurularak altıyollu vana tekrar filtrasyon konumuna alınabilir.
Şoklama sırasında havuza atılan çöktürücü, 48 saat çalışma süresinde yeterince havuz suyuna karışır. 48 saat sonunda en az 6 saat beklemeye alınan bir havuzda en başarılı çöktürme işlemi gerçekleştirilmiş olur.
Tavsiye edilen sirkülasyon hızı 0 m3/saat.
Hava şartları, kullanım yoğunluğu ve kirlilik durumuna bağlı olarak çalışma süreleri değişebilir. Eğer filtrasyon sistemi yukarıdaki hesaplanan sirkülasyon hızına uygun ise, villa havuzlarda yazın günde 10-12 saat çalışmalıdır. Ortak havuzlar günde 24 saat çalışmalıdır.
Kötü Filtreleme
Havuz suyunun bulanık olmasının ana nedeni filtre sorunlarıdır. Filtreniz düzgün çalışmıyorsa, bulanık havuz suyuna neden olan küçük kirleticileri çıkaramaz. Çözüm: Düzenli temizlik, bakım ve çalışma süreleriyle havuzunuzun sirkülasyon sisteminin akmasını sağlayın.
Sudaki az miktarda tuz, yüzücülerin cildine zarar vermeden bakteri ve alglerin büyümesini önleyerek doğal bir antiseptik görevi görür. Klor, geleneksel sistemlerden çok daha iyi bir hijyenik etkiye sahiptir.
Havuz bakımı ile alakalı en önemli konu temizlik ve bakım aralığıdır. Havuzun yaz sezonu öncesinde en az 1 defa iyice temizlenmesi gerekir. Öte yandan havuz kullanımı devam ederken suyun kalitesini stabil tutmak adına da haftalık ya da 10 günde 1 olmak üzere bakımlar yapılmalıdır.
Süpürge İşlemi Şu Şekildedir;
Havuzun normal çalışma esnasında ise yarım açık konuma getirilmelidir. Havuzun normal çalışma esnasında yarım açık konumda bulunan dip emiliş vanasının biraz daha açılması veya kısılması ile vakum hattının yani süpürgenin emiş oranın isteğe bağlı olarak ayarlanabilir.
Durulama / Sιkma / BoşaltmaO/0 /[ Çamaşırları durulama ve sıkmanın ardından deterjanlı suyu boşaltmak için kombine ekstra program. Bu programda İlave durulama tuşu fabrika tarafından önceden ayarlanmıştır. Sadece durulama yapılacaksa, sıkma devir sayısı 0 veya - - - olarak belirlenmelidir.
Konsantre yumuşatıcı kullanabilirsiniz. Makineniz son durulama adımında yumuşatıcıyı almalıdır. Makineniz son durulama adımında yumuşatıcı gözünden su alıyorsa tam zamanında alıyor demektir. Farklı bir marka yumuşatıcı deneyebilirsiniz.
Özellikle bireysel havuzlarda yosun, bakteri, bulanıklık ve kararma engelleme en önemli bakım ve onarım işlemlerini ifade eder. Havuz şoklama işleminde suyun normal bir günde içerdiği pH değerinin 4 katı kadar klorun havuz suyuna dağılımlı biçimde eklenmesi söz konusudur.
Filtrenize ters/geri yıkama yaptıktan hemen sonra, basınç göstergesine dikkat edin. Çoğu durumda, optimum filtre performansı için uygun olan değer 5 ile 15 psi arasında olmalıdır. Filtreniz tarafından ne kadar fazla kalıntı, tortu v.s yakalanırsa, filtreniz o kadar iyi çalışacaktır.
Bunun için filtreye temizleyici uygulanması ve birkaç saat bekletilmesi gerekir. Yüzme havuzu filtrelerindeki kum temizliğinde etkili olan bu ürünler filtrenin kapağı açılarak kum dolu filtredeki su miktarının %10'u kadar ilave edilir. Bir süre (10-12 saat) bekledikten sonra ardından ters yıkama yapılır.
Haftalık olarak havuz dip süpürgesi ile havuz fayansları temizlenmelidir. Kimyasal yöntem olarak havuz suyu içerisine klor veya ozon gibi kimyasallar kullanılır. Yine pH düşürücü, yosun giderici, sıvı topaklayıcı gibi kimyasal maddeler ile havuz temizliği sağlanır.
Bunun için yapmanız gereken 100 tonluk bir havuza 1 kg ürün atıp en az 4 saat sonra ölçüm yapmak olacaktır. Eğer havuzunuz 50 ton ise bu havuza vereceğiniz klor ürünü 500 gr olmalı.
Eğer, havuzu temizleyen ve devir daim sağlayan pompalar çalışmazsa havuzun doldurulması da mümkün olmaz. Pompalar sadece havuzu doldurmak için değil ayrıca dezenfekte işlemlerinin ve kirli su atımının yapılması için de gerekli olan bir sisteme dayanır.
Havuzlara klor uygulaması manuel yapılacaksa, akşamları verilmeli ve kimyasal atıldıktan sonra havuz en az 4 saat çalıştırılmalıdır.
İlk olarak havuz suyunun tamamen değiştirilme aralıklarında klor atılır. Havuz suyu değiştirilme aralıkları ise kirlilik durumuna ve havuzu kullanan kişi sayısına bağlıdır. Haftada üç kez klor atılması gerekir. Daha az sıklıkta ve daha fazla sıklıkta kullanılması soncunda farklı zararlar ortaya çıkar.
Kışın havuzun suyunu kesinlikle boşaltılmamalı ve havuz suyunun kimyasallarla dengeli şekilde tutulması gerekir. Aksi halde havuz sistemi bozulabilir. Havuz suyunun belli değerleri ve olması gereken bir sistemi vardır. Havuz kullanılmayacaksa dikkatli şekilde korunması ve bakımının yapılması önerilir.
Yaz sezonunda sıcaklıkların mevsim normallerinin üstüne çıktığı durumlarda min.14-18 saat, mevsim normallerinde min.12-14 saat çalıştırılması uygundur. Havuz kullanılamasa bile sağlıklı, temiz ve hijyen olabilmesi için çalışması gerekmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri