- Havadaki ve karadaki mikropların zararlı olanları, karla birlikte yok olur. - Kar yağınca hava yumuşar ve havanın aşırı soğuması engellenmiş olur. - Bitkiler üzerinde koruyucu bir örtü oluşmuş olur.
Toprak için çok yararlı bir madde haline geliyor. Özellikle bitkiler için son derece önemli oluyor. Tabii bunun dışında kar havadan aşağıya doğru inerken havadaki, virüsler başta olmak üzere, pek çok viral mikroorganizmaları, zararlı partikülleri de aşağıya indiriyor ve böylece hava temizlenmiş oluyor.”
Unutmayalım ki kar, tüm canlılar ve doğa için çok faydalı bir yağış biçimidir. Kar suyu, topraktaki potasyum, kalsiyum, demir gibi mineralleri çözerek bitkilerin beslenmesini sağlar. Kar, yeryüzü ve yeraltı su rezervlerinin en önemli kaynağıdır. Kar sayesinde barajlar dolar ve enerji olarak bize döner.
Hava kütleleri içinde yer alan nemin yükselerek 0 santigrat derecenin altına inmesi ve sıvı hale geçmeden buz kristallerinden oluşan katı hale geçerek yeryüzüne döküldüğü yağış biçimine kar adı verilmektedir.
Kar, bitkiler için bir yalıtım tabakası görevi görerek onları aşırı soğuğa karşı koruyabilir. Toprağı kaplayan kar sayesinde bitkiler hem soğuktan hem de rüzgar erozyonundan korunur. Ayrıca, suyun donma döngüsü toprağın yumuşamasına yardımcı olur ve kar eridiğinde bir miktar ilkbahar toprak nemi sağlar.
İlgili 41 soru bulundu
Su kaynaklarının önemli bir kısmının tekrar dolması için kar yağışının yağmurdan daha etkili olacağının altını çizen, Doç. Dr. Canan Acar, “Esasen doğal olarak her iki yağış türü de olağan koşullarda çevremiz için faydalıyken su kaynaklarının dolmasında kar daha yavaş çözünerek toprağa karıştığı için daha etkili olur.
Kar sayesinde barajlar dolar ve enerji olarak bize döner. Amonyak, azot bakterileri tarafından kalsiyum nitrat gibi azot tuzlarına çevrilerek bitkilerin azot ihtiyacını karşılar. Havadaki ve karadaki mikropların zararlı olanları, karla birlikte yok olur.
Kar yağışlı ve karla örtülü günlerin sayısı, denizden uzaklık, yükselti ve karasallık derecesine göre değişir. Türkiye'de en fazla kar kalınlıkları Doğu Anadolu ve Karadeniz Bölgesinde tespit edilmiştir.
Türkiye'nin en fazla kar yağışı alan ili olan Bitlis'e bu kış yağan karın kalınlığı 9 metreye yaklaştı.
Kar yağışı genellikle hava sıcaklığı -4 °C ilâ -20 °C arasındayken olur. Bu yağış, sıcaklık sıfırın altında birkaç derece olduğunda ağır, nemli, ebatları bir santimetreye ulaşan parçalar halinde gerçekleşir.
İLK KAR VE ŞEHİRLERE YAĞAN KAR TÜKETİLMEZ!
Bunun nedenleri ise şehirlerdeki hava kirliliğinin fazla olması ve düşen ilk karda toz ve bakterilerin fazla olmasındandır. Ancak yüksek dağlara ve köylere yağan karlar temizdir. Bu yüzden rahatlıkla tüketilebilir.
Özellikle hava kirliliğinin yoğun olduğu kent merkezleri ve sanayi bölgelerinde karın yenmesi veya kar suyunun kaynatılmadan içilmesi, bazı sindirim bozuklukları, uzun dönemde ise organ ve sistemlerde yapısal bozukluklara ve bazı kanser tiplerinin oluşmasına neden olabilir.
Çapları 2-4 mm, ağırlıkları ise yaklaşık 0,005 gram olan kar tanecikleri havanın gösterdiği direnç sebebiyle süzülerek (limit hızla) yere inerler. Bu inme sırasında tanecikler birbirlerini ittiklerinden yapışmazlar. Özelliklerini koruyarak yere inerler. Bu yüzden birbirine değmezler.
Her kar yağdığında gök gürültüsü ya da şimşek olayı gerçekleşmezken sıcak deniz üzerinden buharlaşan havanın bu duruma neden olduğu biliniyor.
Kar buz kristallerinin bir araya gelmesiyle oluşur ve yeni yağmış kar tanelerinin yüzeyinin gözenekli yapısı karın ses dalgalarını soğurmasına imkân verir.
Kar kristallerinin bir araya gelmesiyle oluşan kar taneleri ışık ile etkileştiğinde, kar kristallerinin kendilerine özgü altıgen şekilleri nedeniyle, bir kristalin yüzeyinden diğerine yansıyarak yön değiştirir. Kar tanelerine çarpan bütün dalga boylarındaki ışınlar eşit derecede yansıdığı için de kar beyaz görünür.
Hiç kar yağmayan ülkeleri şu şekilde sayabiliriz: Dominik Cumhuriyeti. Malezya. Kamerun.
Genelde Türkiye'de karın ilk yağdığı nokta Ağrı Dağı. Buraya kar yağması bölgede kışın habercisi olarak kabul ediliyor. Yöre halkı, Ağrı Dağı'na kar yağmasının ardından kış mevsimi için hazırlık yapıyor.
Doğru; soğuk havada, sıcak havadaki kadar nem bulunmaz. Fakat hava ne kadar soğuk olursa olsun, daima kar oluşumuna yetecek kadar su buharı her zaman vardır. Örneğin, Fort Yellowston, Wyoming'de 2 Şubat 1899 günü maksimum sıcaklık sadece -28 dereceye ulaşmasına rağmen 8 cm. kalınlığında kar yağmıştı.
1- Aomori (Japonya)
Honşu Adasının en kuzey ucundaki 300 bin nüfuslu Aomori, dünyada en fazla kar yağışı alan büyük şehir. Şehre her yıl ortalama 7.9 metre kar yağıyor.
Aladağ ve Bolkar dağlarında (Kızıltepede) 3500, Erciyes'te 3500 m., Süphan dağında 3700 m. Ağrı dağında 4000 m., Cilo ve Sat dağlarında ise, 2800-3000 metrededir.
Peki 2021- 2022 kar ne zaman yağacak? İşte Meteoroji uzmanından kar yağışı açıklaması... Her yıl Aralık, Ocak ve Şubat aylarında Türkiye'de görülen kar yağışları kışın başlangıcı olan Aralık ayının gelmesiyle birlikte hız kazandı.
Karı daha önce etirilmiş suya eklemek karın yanmasını engeller ve daha fazla su elde etmenizi sağlar, soğukken minimum kalori kaybıyla susuzluğu giderir. Bazı yerlerde kar yemenin dehidrasyona yol açacağını okuyabilirsiniz. Bu ifadenin bir dayanağı yoktur.
Yol tuzu olarak da bilinen tuz, kar ve buzun sıcaklığını düşürür. Bu sayede bahçelerde ve garaj girişlerinde biriken kar ve buzu hızla eritir. Koyuncu Tuz, hem yol bakımı hem de ev kullanımı için yüksek kalitede buz çözücü tuz üretimi ve ihracatı yapmaktadır. Kaya tuzu, en geleneksel kar eritme yöntemlerinden biridir.
3-Kar Nem ve Azot Sağlar
Doğa, bitkilere bir tür gübre desteği sağlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri