Gerçek anlamı dışında kullanılan bir atasözü olarak haydan gelen huya gider cümlesi geliyor. Burada 'hay' ve 'hü' Allah anlamına gelmektedir. Yani Allah'tan gelen Allah'tan gider şeklinde tabir edilir.
Allah ismi için kullanılan bir tabir. Allah'ın isimlerinden (esmâ-i hüsnâ) biri. Kur'ân-ı Kerîm'in yüz on ikinci sûresi.
İnsanın vaktinin boşa geçmesine sebep olan çeşitli meşgale: “Günlerimiz bir hayhuy içinde geçip gidiyor.” [Hay-â-huy ve Hây u huy şeklinde de kullanılır].
İşte bu ayeti okuyarak “Hayy” diyerek gelen “Hu”ya gidecektir. Peki bu “Hu” nerededir. Kürsî ayetinin başındaki ifade ile Gafir suresinin 65'inci ayetindeki şu ifade aynıdır: “hüve'l hayyü lâ ilâhe illâ hû.” Hüve (O) Hayy (diri)'dir, İlahlar yoktur yalnız Allah (Hu) vardır, denmektedir.
Hayhuy etmek gürültü çıkarmak demektir. Çalgılı zikir ibadet olmaz, hayhuy olur, haram olur, küfür olur. Haydan gelen huya gider, kolayca kazanılan şeyler, kolayca elden çıkar demektir. (Hay da, huy da Allah'tır, Allah'tan gelen Allah'a gider) demek yanlıştır.
İlgili 35 soru bulundu
Türkçede kullanılan "Hayy'dan gelen Hu'ya gider" sözünde demek istenen de aslında Allah'tan gelenin Allah'a döneceği anlamını taşır ki Hayy, Allah'ın isimlerinden birisidir ve "diri, dirilten, yaşamın kaynağı olan" anlamına gelir. Eskiden dervişler arasında kullanılan bir selamlaşma sözüdür.
Peki, Haydan gelen huya gider atasözünün anlamı nedir? Kısaca atasözü açıklaması hakkında bilinmesi gerekenler. Haydan gelen huya gider halk arasında 'Kolay ve emeksiz kazanılan pek çok şeyin kıymeti bilinmeden yeniden Allah'a döner' biçiminde ifade edilmektedir.
Hu Arapça '' o '' anlamına gelen bir zamirdir. Bu zamir tekil şahıs zamiri olarak kullanılır. Sufi tarihinde tekil şahıs zamiri olan Ya Hu kelimesinin Allah'ı kasıt etmek için kullanıldığı bilinmektedir. Aynı zamanda Ya Hu Allah'a söylenen aşk, sevgi şarkısının ismidir.
İnsan ister istemez “Hû” ile meşgul olmaktadır. ismi şerifi söylenir. 229 defa tekbir söylenir ve bu tekbirlerde “Hû” çekilir. tekbirin (AllaHû Ekber) içinde 1 adettir.
Allah'ın güzel isimlerinden olan "El-Hayy" ismi O'nun ezeli ve ebedi hayat sahibi olduğunu anlatır. El-Hayy sıfatı sadece Allah'a ait bulunan zati sıfatlarındandır. El-Hayy esmasının Türkçe anlamı şöyledir: Allah, daima diri olandır. Her şeye hayat ve can verendir.
hayhuy - Nişanyan Sözlük. hay “bağırma sesi” ünleminden türetilmiştir. Daha fazla bilgi için hay maddesine bakınız. Haydan gelen huya gider deyimi, hayhuy "şamata, arbede" ifadesinden türemiştir.
Tatlı düş. 2. Kuruntu, vehim, hayal.
Huy veya mizaç psikolojide içe veya dışa dönüklük gibi bireyin kişiliğini ifade eden sıklıkla öğrenilmişten ziyade doğuştan geldiği kabul edilen davranışlardır.
Hayy kelime anlamı olarak 'Diri, canlı olan; ölmek şanında olmayan' şeklinde tanımlanmaktadır. Bu kelime anlamı ile beraber El-Hayy ayrıca faziletleri, esması ve zikri bulunmaktadır. El-Hayy Nedir? El-Hayy; Allahu Teala, bütün hayatların kaynağıdır anlamını taşımaktadır.
4- Hayat: Allah'ın Hayy sıfatı ile aynı anlama gelir. O diridir.
Hergün Ya Allah Ya Hu diye 1000 defa zikirde bulunanı Allah, kemaliyle rızıklandırır. Şifa için Allah ismi 70 defa bir kağıda yazılıp, yazı su içinde silindikten sonra, hastaya içirilirse; hasta şifa bulur. Günde zikir sayısı : 298 – Dünya ve Ahirette Allah'ın sevgilisi olmak için okunur.
Kur'an-ı Kerim buyuruyor: 'Huvellahullezi La İlahe İlla Huve' (O, bir Allah'tır ki ondan başka ilah yoktur). [1] Arapça terkibi açısından Huve zamir olsa da Allah'ın isimlerinden bir isimdir. Ama bu ismin manası nedir? Bir sıfat kemal sıfatı olsa, onu Allah'a nisbet verdiğimizde isime dönüşür.
allahü la ilahe illa hu / allahü lâ ilâhe illâ hû
"O Allah ki, Ondan başka ilâh yoktur".
"Bu da geçer Yâ Hû" tevekkülün en önemli ifadelerinden biridir. Türkçeye yerleşmiş kalıplardan biri olan bu ifade “iyilik de, kötülük de zamanla geçip gider ama o iş ve işi yapan kişi veya kişiler yaptıklarının niteliğine göre hoş yahut fena şekilde hatırlanırlar” mânasını taşımaktadır.
Hu: "O" mânasına zamir olup, cümle içinde bu şekil ile okunur. Müstakil olarak "hüve" diye okunur. Özet olarak tek başına Hüve, cümle içinde Hu şeklinde okunan müteradif yani; eş anlamlı iki kelimedir.
[1] Emek çekilmeden ele geçen para; gereksiz yerlere harcanır, çarçur olur gider.
"ermeniden gelen komşusuna gider" manasındaki sözdür. "hay" ermenice ermeni,"hu" da komşu demektir.osmanlı'nın son dönemlerinde yaşadıkları yerleri terketmek zorunda kalan ermenilerin mallarına orada kalan halk tarafından el konulmuştur,hesap kitap sorulmamıştır ve iş hay'dan gelen hu'ya gider haline gelmiştir.
Her gün 18 defa Ya Hayy diye zikretmek uzun ömürlü bir yaşama ve kişinin gönlünden geçenlerin tez vakitte olmasına vesile olmaktadır. 300 defa bu esmayı zikreden kişi hasta olmaz. El Hayy esması gül suyu ve miske okunarak tüketilme durumunda o kişi hasta ise hastalıktan kurtulur. Hasta değilse hiç hasta olmaz.
Her gün 256 defa "Ya Nur" ism-i şerifini zikreden kimsenin basireti açılır, gönlü nurlu olur, içi ve dışı aydınlanır. 5 vakit namazdan sonra 256 kere "Ya Nûr celle celâlühû" zikrine devam eden kimsenin imanı kuvvetlenir, yüzü nurlanır, herkes tarafından sevilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri