Eser, XIX. yüzyılın önde gelen romancılarından birisi olan Ahmet Midhat Efendi'nin Haydut Montari adlı romanının Latin harflerine aktarımını içermektedir.
Bu doğrultuda kaleme aldığı, basılmış yedi eseri mevcuttur: Eyvah (1872), Açıkbaş (1875), Ahz-ı Sâr Yahut Avrupa'nın Eski Medeniyeti (1875), Hükm-i Dil (1874), Çengi Yahut Dâniş Çelebi (1883), Fürs-i Kadimde Bir Facia Yahut Siyavuş (1883), Çerkez Özdenler (1883).
Ahmet Mithat Efendi, Tanzimat dönemi devrinde ön plana çıkan birçok edebi akımın etkisinde kalmıştır. İlk eserlerinde romantizmin, daha sonraki eserlerinde ise realizm ve natüralizmin etkisinde kalmıştır. Genellikle eserleri romantizmin etkisindedir.
AHMET MİTHAT EFENDİ (1844-1912)
1873 yılında sahnelenen “Vatan Yahut Silistre” adlı Namık Kema- l'in yazdığı oyunun sahnelenmesinin ardından çıkan olaylarla birlikte suçlu bulunup sürgüne gönderilecek beş gazeteciden biri olan Ahmet Mithat, Rodos'a sürgün edildi.
Ahmed Midhat (Osmanlıca: احمد مدحت; 1844, Tophane, İstanbul - 28 Aralık 1912, İstanbul), Türk yazar, gazeteci ve yayıncı. Tanzimat dönemi yazarlarındandır. Türk edebiyatının gerçek anlamda ilk popüler yazarıdır. 1870'te Devir (Çağ) adıyla bir gazete çıkardı ancak ilk sayıda kapandı.
İlgili 38 soru bulundu
İlk örnekler
Ahmet Mithat Efendi, Kıssadan Hisse ve Letâif-i Rivâyat (1870-1893) eserleriyle hikâye türünün ilk yerli örneklerini vermiştir.
KISSADAN HİSSE (AHMET MİTHAT EFENDİ) Ahmet Mithat'ın, Mithat Paşa'nın maiyetinde gittiği Bağdat'ta Mekteb-i Sanayi öğrencileri için yazdığı iki kitaptan biri.
Abdülhamid çok korkup çekindiği Midhat Paşa'yı padişah katili olarak halk nazarında çürütüp mahvetmek istiyordu. Mahkeme sadece iki gün sürmüş, sonuçta Mithat Paşa ile beraber birçok isme idam kararı çıkmıştı.
Osmanlıcılık fikrinin en önemli savunucuları arasında Fuat Paşa, Ali Paşa, Mithat Paşa ve Genç Osmanlılar bulunuyordu.
Ahmet Mithat (1844-1912), Osmanlı aydınları arasında önemli bir şahsiyet olarak değerlendirilmektedir.
Neredeyse her alanda yüzlerce eser meydana getiren Ahmet Mithat Efendi, tek başına büyük bir medya organı gibiydi. Her sanatın ustası değildi belki; ama tüm sanatların bir çırağıydı. Onun bu azmi sebebiyle kendisine "Kırk beygir gücünde bir yazı makinesi" denilecekti.
İlk hikaye denemesi Letaif-i Riyavat isimli eseri ile Ahmet Mithat Efendi tarafından yazılmıştır. Bu eser 1870 yılında başlanmış ve 1894 tarihinde tamamlanmıştır.
Ahmet Mithat Efendi "Esaret" isimli eserinde kölelik konusunu ele almıştır. Yazar Tanzimat kuşağındaki "materyalizm" konusunu ele alan ilk yazardır. Ahmet Mithat Efendi Türk Edebiyatında ilk polisiye eseri yazan kişidir. Yine ilk macera romanı da Ahmet Mithat Efendi tarafından yazılmıştır.
Tanzimat Dönemi'nde Batı'dan alınan yeni türlerden olan roman türünün edebiyatımızdaki ilk örnekleri bir geçiş döneminin ürünleri olmuştur. Pişmanlık, aşk, kıskançlık, ayrılık gibi temaların yoğun bir şekilde ele alındığı İntibah romanı, Türk edebiyatında ilk edebi roman olarak bilinmektedir.
Meşrutiyetin ilanından iki yıl sonra yayımlanan (1910) Jön Türk romanı Ahmet Mithat Efendi'nin son eseridir. II. Abdülhamit dönemi boyunca yönetimle uyumlu bir şekilde çalışan Mithat Efendi, bu eserinde siyasi görüşlerinde yaşanan değişimlerin panora- masını sunar.
İstanbul'un Tophane semtinde dünyaya geldi. Asıl adı Ahmet'tir, Mithat adını daha sonra kendisine Mithat Paşa verecektir. Babası Süleyman Ağa, annesi 1828-1829 Osmanlı Rus Savaşı sırasında İstanbul'a gelen Kafkas muhaciri Nefise Hanım'dır.
Bugün hala ayakta olan yalıda dokuz daire bulunuyor. Ahmet Mithat Efendi'nin vefatından sonra iki hanımının çocukları arasında bölüşülen yalı sonraki yıllarda satışa çıkarılmış. Bugün yalıda Ahmed Mithat Efendi'nin hatıralarını günümüze taşıyan aile büyüğü 90 yaşındaki Terhan Ulusoy yaşıyor.
Mithat Paşa, 18 Ekim 1822 tarihinde İstanbul'da doğdu. Babası Rumeli Ulema sınıfından Rusçuklu Mehmed Eşref Efendi kadılık yapmaktaydı. Gerçek adı Ahmet Şefik olmasına karşın Mithat ismiyle tanındı.
Cinayetin II. Abdülhamid'in emriyle işlendiğinden şüphelenildiyse de kesinlikle kanıtlanamamıştır. Mithat Paşa Tanzimat reformlarını gerçekleştiren kuşağın önde gelen temsilcilerinden biridir.
Daha sonra Yıldız Sarayı'nda yapılan mahkemede Mithat Paşa, Sultan Abdülaziz'in ölümünden sorumlu tutularak ölüme mahkûm edilmiştir. Sultan Abdülhamid, Mithat Paşa'nın ölüm hükmünü sürgüne çevirerek Paşa'yı Taif'e göndermiştir. Mithat Paşa burada da darbeye hazırlandığı istihbaratı üzerine zindanda boğdurulmuştur.
Kıssadan Hisse, Ahmed Midhat Efendi'nin 1870'te yayımlanan hikâye kitabıdır. Kitap, Ezop ve Fenelon'dan çevrilmiş metinlerden ve yerli fıkralardan oluşmaktadır. Toplumcu bir anlayışla yazılmıştır ve ders vermeyi amaçlamaktadır.
Ahmet Vefik Paşa, Tanzimat dönemi, birinci kuşak sanatçılarındandır ve klasisizm akımından etkilenmiştir.
Letaif-i Rivayat, Ahmet Mithat'ın beş cilt olarak oluşturduğu ve Türk edebiya- tında hikâye türünün ilk örneklerinin yer aldığı külliyattır. Ahmet Mithat Efendi'nin bu eseri, yirmi beş kitaptaki otuz hikâye ve romanı içine almış olup 1870 yılında oluş- turmaya başlamış ve 1894 yılında tamamlamıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri