Limon, greyfurt, portakal, çilek, kivi, frenküzümü ve kuşburnu gibi meyveler; lahana, domates, karnabahar, kırmızı biber ve yeşil biber gibi sebzeler C vitamini açısından zengindir. E vitamini: İyi bir antioksidandır. Yüzeysel olarak uygulandığında cildin nemlenmesine yardımcı olur. Yumuşaklık ve pürüzsüzlük sağlar.
İster cilt aydınlatıcı bir kremin, ister bir yüz temizleyicinin içinde olsun, glikolik asit, cildin daha parlak görünmesini sağlar. Rutininize ekleyeceğiniz glikolik asit içeren cilt bakım ürünleri, cildinizi aydınlatacak. Zamanla, cildinizde ölü cilt hücreleri ve kirler birikir.
Elma ve kırmızı soğan; cildi güzelleştiren kuversetin içerir. Bunlar dışında bütün “ berry” grubu meyveler; örn; üzüm, kırmızı üzüm, yaban mersini, dut özellikle de karadut, kızılcık, ahududu, çilek, polifenoller, resveratrol, gibi antioksidan içerikleri ile cildi güzelleştirir.
İlgili 29 soru bulundu
Cildi parlatan en büyük etmenlerden biri sudur. Çünkü vücudumuzun neredeyse %60'ı sudan oluşmaktadır. Suyun, gün içerisinde yeterli miktarda tüketilmesi cilt kırışıklığı, kuruluk ve mat cilt problemini ortadan kaldırır. Bu nedenle günde ortalama 1,5-2 litre su tüketimi parlak bir cilt için önemlidir.
Balıktaki omega-3, yeşil sebzelerdeki lutein, domatesteki likopen cildin yenilenmesini sağlar. Bu besinlerin yanı sıra A, E ve C vitamini içeren besinler tüketerek de cilt yenilenmesine destek verebilirsiniz. Cilt dostu meyve, sebze ve bitkilerden yapacağınız maskeler de cildin yenilenip gençleşmesinde büyük rol oynar.
Bu besin öğelerinin yanı sıra sağlıklı bir cilt için önemli olan altın kurallar şu şekildedir; Yeterli su tüketmek. Çay, kahve, gaz içecek, alkol tüketimini sınırlamak. Fazla yağlı besinlerin tüketimini sınırlamak (fast-food, hazır paketli gıdalar, şarküteri ürünleri vb.)
Gece yatmadan önce cildinizi temizleyin. Doğal yağlı sabunları tercih ederek cilt temizliğini tamamlayabilirsiniz. Cilt tonikleri cildin yağ dengesini düzenleyerek, gözeneklerin sıkılaşmasına yardımcı olur. Cilt toniği, sivilce oluşumunu önler, cildi tozdan ve kirden arındırır.
Sağlıklı bir cilt; parlak, nemli, pürüzsüz bir görünüme sahiptir. Cilde ne kadar doğru bakılırsa parlaklığı ve sağlıklı görünümü o kadar uzun olur. Unutulmamalıdır ki sağlıklı ve düzenli bir yaşam tarzı, cildin doğal yaşlanma süresini geciktirir ve oluşabilecek birtakım cilt problemlerini de engeller.
Cilt neden parlar? Cilt yağ bezlerinin salgıladığı fazla sebum nedeniyle parlar. Sebum "hidro-lipidik" yapıda ve cildi kurumaktan koruyan, yani aslında cildi koruma katmanı oluşturduğu için yararı da olan bir maddedir.
C vitamini serbest radikallerle savaşarak cildin gençleşmesine katkı sağlar ve nem verir. Ayrıca kolajen sentezini arttırır. Bu yüzden kivi dışında portakal, mandalina, greyfurt, brokoli, maydanoz ve kuşburnu gibi gıdalar da tüketebilirsiniz.
Ciltteki solukluk, bazen cilt yapımızla ilgili olabilir. Özellikle cilt rengi tipi 3 ve 4 olanlarda yapısal olarak görülebilir. Ancak demir eksikliğine bağlı kansızlığınız varsa, tiroid (guatr) hastalığınız varsa ya da böbreklerle ilgili bir sıkıntı varsa ciltte solukluk ortaya çıkabilir.
Bal ve tarçın maskesi
Sadece 2 malzemeden oluşan bu mucizevi maske, akne ve ciltteki pürüzler gibi cilt problemleri ile savaşıyor. Yüzünüzü iyice temizledikten sonra bal ve tarçın karışımını iyice karıştırıp yüzünüze uygulayın. 10-15 dakika beklettikten sonra ılık su ile durulayın.
Yıpranmış Cilt İçin Bol Bol Su Tüketin
Ayrıca cildin pH dengesini de düzenleyerek yenilenmesini sağlar. Yeterli su içmek vücutta bulunan toksinleri uzaklaştırdığından dolayı bu cildinize de olumlu sonuçlar sağlayabilir. Ayrıca su içmek cildin nem dengesini düzenleyerek cildin taze ve canlı görünmesini sağlayabilir.
Cilde iyi gelen vitaminlerin sayısı epey fazladır. A, E, C, D, K B3 ve B9 vitaminlerinin her biri cildin sağlığı ve güzelliğinin korunmasında paha biçilmez değerdedir. Aynı zamanda antioksidanlar ve mineraller de cilt sağlığını destekler ve güzelliğini bir üst düzeye çıkarır.
Cildin ihtiyacı olan su bu konuda birçok önemli fayda sağlıyor. - Su yüz bölgesindeki ödemin atılmasına yardımcı olur. - Deri altındaki hücreleri yeniler ve yüzün karışmasını engeller. - Yaşlanmayı geciktirir ve doğal bir güzellik sağlar.
B3 vitamini (Niacinamide): Derinin fazla renk pigment üretimini kontrol altında alan etkili bir cilt beyazlatıcıdır. Derideki kolajen üretimini destekleyerek ince çizgi ve kırışıklıkların oluşumunu da engeller. Cildin nem tutmasını da artıran B3 vitamini, derinin yumuşak ve pürüzsüz bir görünüm kazanmasını sağlar.
Meyve-sebze grubu güzel bir cilt için de çok önemli. Meyve ve sebze tüketerek cildinize hem su hem vitamin ile mineral hem de antioksidan almış olursunuz. Unutmayın; meyve ve sebzeleri çeşitlendirmek, aldığınız vitaminlerin, minerallerin ve antioksidanların da çeşitlenmesini sağlıyor.
Kırışıklıkları Onaran Antioksidan Kaynakları
E vitamin bitkisel yağlı tohumlar, sert kabuklu meyveler, ıspanak, brokoli de bulunur. Son zamanlarda da popüleritesi yükselen C vitamini ise kollajen üretimini arttırarak etki gösteren bir antioksidandır. Turunçgiller, brokoli, çilek ve ahududunda yüksek miktarda bulunur.
Gece aşaması ise (gece 11 ile sabah 6 arası) cildin kendini yenilediği zaman aralığıdır, yeni hücreler ölü ve yaşlanmış hücrelerin yerini alır.
Üzüm, portakal, limon gibi meyveler, daha genç ve pürüzsüz görünen bir cilde yardımcı olan c vitamini bakımından zengindir. Ayrıca kırmızı üzüm, yaşlanma karşıtı özelliklere sahip olduğu düşünülen bir bileşik olan resveratrol de içerir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri