Haymatlos, Türkçe'de "vatanı olmayan" anlamına gelir. Ancak, Türkçe'de 'Haymatlos kimliği" olarak kullanıldığında, genellikle bir kişinin bir ülkeye ait olmadığını, hiçbir ülkenin vatandaşı olmadığını veya vatandaşlıktan çıkarıldığını ifade eder.
Bizzat valiliklere yapılacak başvurunun ve kayıt işlemlerinin tamamlanmasıyla birlikte mecburi sebepler istisna olmak kaydıyla en geç 15 gün zarfında başvuru sahibiyle mülakat yapılır. Vatansızlığın tespiti noktasında yetkili kurum Başkanlıktır.
“Yine, memleketimizde çeşitli mesleklere mensup 266 Haymatlos (vatansız) bulunmaktadır.
Vatansızlık (veya Yurtsuzluk), hiçbir devletle uyrukluk (vatandaşlık) bağı olmayan kişileri tanımlamak için kullanılan terim. Bu statüye sahip kişilere Vatansız veya uluslararası yaygın terimle Haymatlos (Almanca: Heimatlos) denmektedir.
Göç İdaresi Genel Müdürlüğü tarafından vatansız olduğuna karar verilen yabancılara, Türkiye'de yasal olarak ikamet edebilmelerini sağlayan ve ikamet izni yerine geçen “vatansız kişi kimlik belgesi” verilir.Belge, en fazla ikişer yıllık sürelerle ve vatansızlık hali devam ettiği sürece uzatılacak şekilde düzenlenir.
İlgili 38 soru bulundu
Haymatlos, vatansızlık, hiçbir devletle uyrukluk bağı olmayan kişileri tanımlamak için kullanılan terim olarak geçiyor. Bu statüye sahip kişilere Vatansız veya uluslararası yaygın terimle Haymatlos denmektedir.
Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu'nun 62. Maddesinde Avrupa ülkeleri dışında yaşanan olaylar nedeniyle vatandaşı olduğu ülkenin dışında bulunan yabancıya veya bu tür olaylar sonucu korku sebebiyle ülkesine dönmek istemeyen vatansız kişiye şartlı mülteci statüsü tanınır.
Haymatlos, vatansızlık, hiçbir devletle uyrukluk bağı olmayan kişileri tanımlamak için kullanılan terim olarak geçiyor. Müge Anlı'ya annesini aramak için başvuran Şevket 18 yıldır kimliksiz yaşıyor. Çobanlık yapan Şevket ile birlikte 36 akrabasının da kimliğinin olmadığı canlı yayında ortaya çıktı.
Hiçbir devlete ait vatandaşlık bağı bulunmayan kişileri tanımlamak adına haymatlos terimi kullanılır. Bu statüde bulunan şahıslara vatansız ya da uluslararası tanımıyla haymatlos denir.
Einstein'ın aslında Alman vatandaşı, Hitler'in ise Avusturya vatandaşı olarak doğduğunu ilk öğrendiğimde şaşırmıştım. Üstelik ikisinin bir de ortak noktaları var: Einstein hayatının beş yılını, Hitler ise yedi yılını “haymatlos” olarak geçirmiş, yani vatansız.
Haymatlos kavramı, II. Dünya savaşı sonrasında, Almanya ile Türkiye arasında gelişen diplomatik etkileşim sonucu, Almancadan Türkçeye aktarılan alıntı bir kelimedir. Haymatlos, vatansızlık, hiçbir devletle uyrukluk bağı olmayan kişileri tanımlamak için kullanılan terimdir.
Doğumla Türk vatandaşı olup da çıkma izni alarak vatandaşlığını kaybeden kişiler ve 3. dereceye kadar altsoyları, bazı istisnalar dışında Türk vatandaşlarına tanınan haklardan yararlanmayı sürdürürler. Bahse konu istisnaların başında, seçme ve seçilme hakkını artık kullanamayacak olmaları gelir.
Vatansızlık nedir? Vatansız kişinin uluslararası hukuki tanımı şu şekildedir: “Vatansız kişi, hiçbir Devlet tarafından hukukunun işleyişi çerçevesinde vatandaş olarak sayılmayan kişidir”. Basit ifadeyle; bu, vatansız bir kişinin, hiçbir ülkenin uyruğuna sahip olmadığı anlamına gelir.
Bir kişi, genellikle birden fazla vatandaşlığa sahip olabilir, ancak bu durum ülkenin vatandaşlık yasalarına ve politikalarına bağlıdır. Her ülkenin kendi vatandaşlık yasaları ve politikaları vardır, bu nedenle çifte vatandaşlık hakkı ve koşulları ülkeden ülkeye değişebilir.
Yatırımla vatandaşlık için 'altın pasaport' tanımı da kullanılıyor. Bu, yatırımla oturum izni sağlayan 'altın vizeden' farklı bir uygulama. 'Altın pasaportta' yabancılar, belli bir miktar parayla bir ülkeye, o ülkenin istediği ek şartları da kabul edip yatırım yapıyor ve o ülkenin vatandaşlığını elde edebiliyor.
İkincil koruma statüsü sahibi kişiye Göç İdaresi Başkanlığınca verilecek kimlik belgesi, çalışma izni yerine geçer ve bu durum kimlik belgesine yazılır.
Hal böyle olunca ondan olan çocuklar da yurtsuz/haymatlos olarak kayıt altına alınıyor. Dünyanın hiçbir ülkesine kayıtlı değil bu aile fakat aslen Osmaniyeliler...
vatansız kimlere denir bu konudan bahsedeceğiz. Vatansızlık, hiçbir devletle uyrukluk bağı olmayan kişileri tanımlamak için kullanılan terim. Bu statüye sahip kişilere Vatansız veya uluslararası yaygın terimle Heimatlos (haymatlos) denmektedir.
Bunlar, yaşama hakkı, işkence ve kötü muameleden korunma, vatandaşlık hakkı, hareket özgürlüğü hakkı, ülkeyi terk etme ve ülkeye geri dönme hakkı ve zorla geri gönderilmeme hakkını içerir.
Mültecilik, hukuki bir statüdür. Mülteci olduğu iddiasıyla ülkesini terk eden ama mültecilik statüsü başvurusu sonuçlanmamış kişiler "sığınmacı" olarak adlandırılır. Mülteci ise sığınma başvurusu kabul edilen kişidir.
Sınır dışı etme
Sözleşmeci Devletler ülkelerinde yasal olarak ikamet eden Vatansız bir kişiyi ulusal güvenlik ya da kamu düzeni ile ilgili nedenler dışında Sınır dışı edemezler.
Yabancı devletlerin vatandaşları yahut vatansızlar, kanunlarda belirtilen şartları taşımaları halinde Türk vatandaşlığına hak kazanabilirler.
“(1) Türk vatandaşlığından çıkmak için izin isteyen kişilere aşağıdaki şartları taşımaları halinde Bakanlıkça çıkma izni veya çıkma belgesi verilebilir. a) Ergin ve ayırt etme gücüne sahip olmak. b) Yabancı bir devlet vatandaşlığını kazanmış olmak veya kazanacağına ilişkin inandırıcı belirtiler bulunmak.
Burada vatandaşlık yasaları uygulaması sonucunda ortaya çık mış bir çifte vatandaşlık söz konusu değildir. Kişi gerçekte tek bir vatandaşlığa sahiptir. Ancak, dinsel veya ırkî nedenlerle kişi bir ikinci ülke tarafından vatandaş gibi işlem görmekte veya vatandaşa temsil edilmektedir.
Sadece Türkiye'de değil, dünya genelinde de vatansız kişilere ilişkin verilerin düzgün toplanmaması sebebiyle vatansızların sayısı tam olarak bilinmemektedir, ancak BMMYK bugün dünya üzerinde yaşayan en az 10 milyon vatansız olduğunu tahmin etmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri