Pilavı soğuk salatalarda kullanacaksak mutlaka zeytinyağı ya da ayçiçek yağı kullanmalıyız. Tereyağı soğudunda donacağı için güzel bir kıvam vermeyecektir. Pilav tenceresine 1 su bardağı pirinç için 1 çorba kaşığı tereyağı ve 1 çorba kaşığı zeytinyağı koyup ısıtıyoruz.
Pilav tereyağla lezzetli olur, mis kokusunun kaynağından biri tereyağdır. Ama sıvı yağ ile pişirildiğinde çok daha tane tane olur. Eğer tereyağ kokusundan vazgeçemiyorsanız da tencerenin altını kapatmadan içine ufak bir parça tereyağ ekleyip karıştırmanız yeterli olacaktır.
Zeytinyağlı pilav yapılışı | Pirinç pilavı zeytinyağlı olmaz diye bir kanı var. Ancak pirinç pilavını damak tadınıza göre zeytinyağıyla pişirebilirsiniz. Bunun için sıcak yemekler için uygun zeytinyağlarını tercih edebilirsiniz.
Yağ ölçüsü ise, pilav az veya fazla yağı sevmez. O nedenle yağı karar kullanmalısınız. 1 su bardağı (200 ml.) pirinç için, 30 gram; 1 su bardağı (250 ml.) pirinç için, 40 gram yağ kullanmanız en idealidir.
Pilava yağ ne zaman konur? Yarım saat sonra pilavı pişireceğiniz tencerenin dibini kaplayacak kadar sıvı yağ döküyoruz.
İlgili 16 soru bulundu
Pilavı pişirirken ekleyeceğiniz suya birkaç damla limon sıkarsanız, pilavın renginin daha parlak ve beyaz olmasını sağlarsınız.
Pilavın lapa olmasında en önemli sebep ölçüleri doğru bir şekilde kullanmamaktır. Pilav yapımında 1 bardak pirince, 1,5 veya 2 bardak su ekleyerek ilerlemeniz gerekir. Ölçüleri aynı oranda arttırabilir veya azaltabilirsiniz. Pilavı suyun içerisinde çok fazla bekletmek, lapa olmasına yol açar.
İki kişilik pilav ölçüsü
Az yağlı pilav için 1 kaşık tereyağı yeterli, siz daha yağlı seviyorsanız iki kaşık tereyağı veya sıvı yağ kullanabilirsiniz. Bir su bardağı pirince yaklaşık bir buçuk su bardağı su ilave etmeniz gerekecek.
1 su bardağı pirinç, 3-4 kişi için yeterlidir.
Sadece tereyağı ile yapılan pilav, tereyağının bağlayıcı özelliği nedeniyle tane tane olmayabiliyor. İçine biraz zeytinyağı ya da ayçiçek yağı eklerseniz pilav hem tane tane hem de parlak olur.
Kahvaltıda tercih edilen zeytinyağı, natürel sızma zeytinyağıdır. Bunun dışında; hamur işleri, pilav, makarna, salata, sos ve kızartmalarda kullanılır. Bu kategorideki yağlarda, serbest yağ asitliği oleik asit cinsinden 100 gramda 0.8 gramdan fazla değildir.
Kendi buharıyla bir miktar daha yumuşayacaktır... Ekstra lezzet isterseniz veya yağı az geldiyse küçük bir tavaya biraz tereyağını alın. Isıtıp köpük köpük olana kadar kaynatın, pilavın üzerine gezdirin... Pilavın altını kapattıktan sonra, demlenmeye bırakmadan önce spatula yardımıyla çok hafif karıştırmak gerekir.
Pirinç Pilavı (Sıvı Yağlı) % 75,35 karbonhidrat, % 6,28 protein, % 17,61 yağdan oluşur.
Pilavın pişme suyuna eklenen sıvı yağ da pirinçlerin yapışmasını engeller ve pilavın tane tane olmasını sağlar. Eğer sade pirinç pilavı pişiriyorsanız, pişme suyuna ekleyeceğiniz 1-2 çay kaşığı limon suyu, pilavın rengini daha beyaz yapacaktır.
Tencerenin içine bir dilim bayat ekmek koyabilir, fazla yağı emdikten sonra tencereden çıkarabilirsiniz. Aynı zamanda bu yöntemi pilavlar için de rahatlıkla kullanabilirsiniz.
Sıvı yağı tavaya alalım. Biraz ısındıktan sonra şehriyelerimizi tavaya koyalım ve rengi pembeleşinceye kadar kavuralım. Pirinçleri tavaya alalım ve rengi beyaza dönene kadar kavuralım. Bütün pirinçler beyaza dönüşünce ısınan suyu dökelim ve tuzunu ilave edip tavanın kapağını kapatalım.
Kavrulmuş pirincin üzerine ilave ettiğiniz su da sıcak olmalı. Soğuk su koyarsanız tencerenizin sıcaklığını bir anda düşürür ve pilavınızın pişme süresini uzatarak kıvamının bozulmasına neden olursunuz. Pilavınızda pirinç tanelerinin daha beyaz olması için içine birkaç damla limon suyu ekleyin.
Pilav piştikten sonra tuz atılır mı? Çünkü pirinçler karıştırıldıkça nişastaları ortaya çıkar ve bu da onun tam kıvamında olmasını değil, lapa olmasına neden olur. İçerisine tuzu en son ilave etmeye de gayret edin. Daha sonradan kapağını açıp ekstra tuz eklentisinde de bulunmayın.
Kavrulan pirinçlere 1 bardak + 1 bardaktan 2 parmak eksik sıcak suyu döküp, bulyon atın ve biraz karıştırın. İsterseniz bulyonu sıcak suda eritip katabilirsiniz. Ocağın en küçük yerinde, kısık ateşte suyu çekene kadar pişirin.
Pirinçler kavrulduktan sonra tencereye 1,5 tatlı kaşığı kadar tuz ekleyin.
Pilavın altını kapattıktan sonra spatula yardımıyla çok hafif karıştırmak gerekir ve daha sonra demlenmeye bırakılır. Bunun sebebi, tenceredeki pilavın nem dengesini ve tane tane olmasını sağlamaktır. Son olarak, birkaç damla limon suyu pilavın daha beyaz ve parlak olmasını sağlayacaktır.
İyi pirinç seçtiyseniz, köy tereyağı ya da zeytinyağında kavurmanız pilavınızın lezzetini arttıracaktır. Pilavın suyunu koyduktan sonra içine ekleyeceğiniz 2 adet kesme şeker pilavınızın tadını güzelleştirecektir.
Yıkadığınız pirinçleri tereyağlı tencerenize dökün ve uzun uzun hafif ateşte kavurun. Pirinci ne kadar iyi kavurursanız o kadar iyi bir pilav elde edersiniz. Karıştırırken dikkat etmeniz gereken nokta ise alttan yukarı doğru karıştırmanız. Böylece pirinci kırmazsınız.
Pirinç taneleri sertleşene kadar kavurun. Pirinçleri kavururken birkaç damla limonun suyunu sıkmanız pirinçlerin parlamasına yararken, pirinçleri iyice karıştırmanız da pilavınızın tane tane olmasını sağlayacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri