1. Haysiyetsiz Hayat Kavramı Haysiyetsiz hayat sürme ile kastedilen, toplumun ahlaki nitelemelerine göre şeref, haysiyet, namus, gibi kavramlara aykırı şekilde yaşamaktır.
Zina ile Farkları
Zinanın sürekli olması da temelde haysiyetsiz hayat sürmedir ancak zina mutlak boşanma nedeni iken haysiyetsiz hayat sürme mutlak boşanma nedeni değildir. Zira haysiyetsiz hayat sürme nedeniyle boşanma davasında, haysiyetsiz hayat sürmenin diğer eş için birlikte yaşamı mümkün kılmaması da gereklidir.
Türk Medeni Kanunu'nun Suç işleme ve haysiyetsiz hayat sürme başlıklı 163. maddesi uyarınca; eşlerden biri küçük düşürücü bir suç işler veya haysiyetsiz bir hayat sürer ve bu sebeplerden ötürü onunla birlikte yaşaması diğer eşten beklenemezse, bu eş her zaman boşanma davası açabilir.
Onur kırıcı davranışlar; hakaret etmek, iftira atmak gibi davranışlardır. Bu davranışların kasıtlı olarak yapılması gerekir ve kusur kıyaslaması yapılamaz; davacı eş ne kadar kusurlu olursa olsun, onur kırıcı davranışın ispatlanması halinde boşanma bu sebepten gerçekleşir ve diğer taraf tam kusurlu kabul edilir.
Haysiyetsiz hayat sürme, toplumdaki anlayışa uymayan, belli bir süreden beri devamlı olarak, namus, şeref ve haysiyet kavramlarıyla bağdaşmayacak şekilde yaşamaktır. 4721 Sayılı Türk Medeni Kanununun 163. Maddesinde düzenlenen özel bir boşanma sebebidir.
İlgili 21 soru bulundu
Farsça bir terkip olan nâmahrem ise “aralarında evlenme yasağı bulunmayan kişiler” demektir.
Zina, hayata kast, pek kötü davranış, onur kırıcı davranış, terk, anlaşmalı boşanma ve üç yıl süren eylemli ayrılık 'mutlak' boşanma nedenleridir. Suç işleme, haysiyetsiz hayat sürme, akıl hastalığı ve evlilik birliğinin temelinden sarsılması da 'nisbi' boşanma nedenleridir.
Hakaret, Türk Medeni Kanunu'nda yer alan boşanma sebepleri arasında “Özel Boşanma Sebepleri” kapsamında değerlendirilmemiştir. “Genel Boşanma Sebepleri” olarak adlandırılan “Evlilik Birliğinin Temelinden Sarsılması” kapsamında hakaret, kanıtlandığı ve delillendirildiği ölçüde boşanma sebebi olarak kabul edilebilir.
Onur kırıcı davranış, eş tarafından diğer eşin şeref ve haysiyetine yönelik, ağır suretle gerçekleştirilen saldırılar olarak tanımlanmaktadır. Bu saldırılar, söz, yazı hatta hareketlerle de ortaya çıkabilmektedir.
Zinanın ispatı nasıl olur? Zinanın ispatı her türlü delille mümkündür. Tanık beyanları, video kayıtları, ses kayıtları, mesaj kayıtları, ekran görüntüleri, mesaj kayıtları vb. Deliller zina sebebiyle açılacak boşanma davasında ispat aracı olarak kullanılabilecek niteliktedir.
Hem kadının hem de erkeğin birbirine fizyolojik ve psikolojik olarak ihtiyacı vardır. İhtiyaçlar evlilik kurumunu oluşturmuştur. Bu kapsamda cinsel ilişkinin kurulamaması bir boşanma nedenidir. Eşin ilişkiye girmemesi boşanmak isteyen diğer eş tarafından boşanma nedeni yapılabilmektedir.
Zina, mutlak boşanma sebebidir. Zina vakıasının gerçekleşmesi halinde boşanma sebebi gerçekleşmiş sayılır. Zina, olmadığı takdirde evlilik birliğinin sarsılması hukuki sebebine kademeli olarak dayanılmış ise, zinanın ispatlanması halinde, bu sebeple boşanma kararı verilmesi gerekir.
Zina, mutlak bir boşanma sebebidir. Dolayısıyla zina eyleminin ispatlanması boşanma kararı verilmesi için yeterlidir. Hakim karar verirken, zina nedeniyle evlilik birliğinin nasıl etkilendiğiyle veya ortak hayata devam edilebilir olup olmadığıyla ilgilenmeyecektir.
Boşanma davası açıldıktan sonra zina olur mu? Boşanma davası devam ederken de eşlerden birisi zina ederse, boşanma davası açılmadan önceki dönemle aynı hükme tabidir. Ancak zina olayının yöntemince ispatlanması ve belgelendirilmesi gerekir.
Küçümseyici söylemler ve eşe başkalarının yanında bağırmak şeklindeki eylemler de boşanma sebebi olarak kabul edilmektedir. Diğer eşe yöneltilmemiş olsa dahi; diğer eşin ailesine, kardeşine, çocuğuna, anne ve babasına, akrabasına yapılan kötü söz ve söylemler boşanma sebebi sayılmaktadır.
Eşiniz size hakaret etmiş olduğu için kendisine onur kırıcı davranış sebebiyle boşanma davası açabilirsiniz. Eşinizin size ettiği hakaretlerden sonra bir şey olmamış gibi davranmamanız mahkeme huzurunda örtülü af olarak kabul edecektir ki affeden taraf artık onur kırıcı davranış sebebine dayanarak dava açamaz.
Sizi rahatsız eden söz ve davranışları varsa, anında cevap vermeyin, kendinize biraz zaman tanıyın, abdest alın, biraz yürüyün veya başka bir odaya geçin ve gerekirse yastıkları yumruklayın, hatta ağlayın, biraz gevşedikten sonra, sinirleriniz yatıştıktan sonra onunla konuşun.
Boşanma sayısı, 2022 yılının Ağustos ayında 3 bin 945 iken adli tatil sonrası Eylül ayında 5,0 kat artarak 19 bin 775 oldu. Evlilik süresine göre boşanmalar incelendiğinde, 2022 yılında gerçekleşen boşanmaların %32,7'si evliliğin ilk 5 yılı, %21,6'sı ise evliliğin 6-10 yılı içinde gerçekleşti.
1 Aylık Evliyken Boşanmak
1 ay boyunca evli olan bireylerin, mahkemeye anlaşmalı boşanma davası üzerinden başvurması medeni hukuk kapsamında geçerli değildir. Eşlerin en az 1 yıl evli kalmış olması ve anlaşmalı boşanma davasında şiddetli geçimsizlik nedeniyle boşanmak istediklerini mahkemeye bildirmeleri gerekir.
Mutlak butlan sebepleri Türk Medeni Kanunun 145. Maddesinde sınırlı olarak sayılmıştır. Bu sebepler mevcut evlilik, ayırt etme gücünden sürekli yoksunluk, yasak derecede hısımlık ve evlenmeye engel olacak derecede akıl hastalığı olmak üzere dört tanedir.
Başkasıyla Cinsel İlişkide Bulunmak
Dolayısıyla öpme, mesaj atma ya da sarılma gibi fiiller zina olması için yeterli olmayacaktır. Ancak eş ile aynı evde yaşamadığı dönemde hamile kalması ya da eşinin kısır olması halinde eşin hamile kalması halinde zina açısından yeterli delil olduğu kabul edilebilecektir.
Boşanmada kadının kusurları çoğu zaman sadakat yükümüne aykırılık, terk, psikolojik şiddet ve evlilik birliğinden doğan yükümlülüklere aykırı davranma şeklinde karşımıza çıkar. Bununla birlikte bazı evliliklerde bazı davranışlar boşanma nedeni olarak kabul edilebilecekken bazılarında kabul edilmeyebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri