Kurban keserken okunması gereken duaların bilinmesi gerekmektedir. Bir kurbanı kesmeden önce üç kez “Bismillahi Allahü ekber” denilmesi gerekir. Sonrasında kurban sahibi veya vekili tarafından "İnnî veccehtu vechiye lillezî fataras semâvâti vel arda hanîfen ve mâ ene minel muşrikîn." duası okunur.
“Allahümme minke ve leke salatî nusukî ve mahyâye ve mematî lillahi Rabbil-Alemine lâ şerike lehu ve bizalike Umirtu ve ene mine`l-müslimîn.” “Ey Rabbim bu senden ve yine sanadır. Namazım, kulluğum, kurbanım, ölümüm ve dirimim eşi benzeri olmayan âlemlerin Rabbi Allah içindir.
Okunuşu: "İnnî veccehtu vechiye lillezî fataras semâvâti vel arda hanîfen ve mâ ene minel muşrikîn." Anlamı:"Ben hanîf olarak, yüzümü gökleri ve yeri yoktan yaratan Allah'a çevirdim ve ben müşriklerden değilim."
“Bismillâh” veya “Allâh'u ekber” demesi yeterlidir. Hatta ihtiyatın tersine olmakla beraber sadece, “Allâh” demesi de yeterlidir. Kesme kastı olmadan ve meseleyi bilmediği için Allah'ın ismini zikretmezse, kesilen hayvan helal olmaz. Ancak unutarak Allah'ın adını zikretmezse, sakıncası yoktur.
Çünkü cenabı Allah'ın rahman ve rahim sıfatı can alınırken kullanılmaz.
İlgili 39 soru bulundu
Kurban keserken okunması gereken duaların bilinmesi gerekmektedir. Bir kurbanı kesmeden önce üç kez “Bismillahi Allahü ekber” denilmesi gerekir. Sonrasında kurban sahibi veya vekili tarafından "İnnî veccehtu vechiye lillezî fataras semâvâti vel arda hanîfen ve mâ ene minel muşrikîn." duası okunur.
- Hayvanın yemek ve nefes borularıyla, iki atardamarından en az birinin kesilmesi gerekli. - Hayvanın canı çıkmadan başının gövdesinden ayrılmamasına özen gösterilmeli. - Kurban edilecek hayvana acı çektirmemeli ve eziyet edilmemeli. - Hayvanlar uzman kişiler tarafından kesilmeli.
Kurban keserken şöyle tekbir getirilir: Üç kere bayram tekbiri okunur. Sonra, “bismillahi Allahü ekber” diyerek, deveden başka hayvanın, boğazından kesilir. “Bismillahi” derken, h'yi belli etmek gerekir.
Hayvanın sağ arka tarafta yer alan ayağı serbest kalmak koşulu ile diğer ayakları bağlanır. Bu durumdan sonra tekbir ve tehlîl getirilir. Ardından“Bismillâhi Allâhü ekber” denilir ve hayvanın boyun kısmına bıçak vurulur.
İster kurban niyetiyle olsun ister başka bir amaçla olsun hayvan kesilirken besmele çekilmesi gerekir. Hayvanın kesimi esnasında besmele kasten terk edilirse o hayvanın eti Hanefîlere göre yenilmez. Ancak kasıtsız ve unutularak besmele çekilmezse bu hayvanın eti yenilir.
“Allahümme minke ve leke salati nusuki ve mahyaye ve memati lillahi Rabbil-Alemine la şerike lehu ve bizalike Umirtu ve ene mine'l-müslimin.” Anlamı: “Ey Rabbim bu senden ve yine sanadır. Namazım, kulluğum, kurbanım, ölümüm ve dirimim eşi benzeri olmayan alemlerin Rabbi Allah içindir.
Eti yenen kara hayvanlarının etlerinin helâl olması için, İslami usullere uygun olarak kesilmesi gerekir. Bu hanefi mezhebine göre “Bismillahi Allah'ü Ekber” denilerek hayvanın nefes ve yemek boruları ile şah damarının veya iki şah damarından birinin kesilmesi şeklinde yapılır.
Kurbanlık hayvan deve için beş; sığır ve manda için iki; koyun ve keçi için bir yaşını doldurması gerekir. Bunun yanında koyun semizlik ve gösteriş olarak bir yaşındaki- lerle aynı olursa altı ayını tamamladıktan sonra da kurban edilebilir. Şafi mezhebine göre ise keçi de iki yaşını doldurmalıdır.
Bismillâhi Allahü ekber” der, ara vermeden büyük ve keskin bir bıçakla keser. Sadece “Bismillâhi Allahü ekber” diye kesse de olur. Usulüne göre bir kesim yapmış olmak için, hayvanın yemek ve nefes boruları ile iki şah damarının kesilmesi gerekir.
Karabük Müftüsü Halil Bektaş ise İslam'da hayvanlar için mezarlık geleneğinin olmadığını, hayvanların günahının olmamaması nedeniyle dua edilmesine gerek olmadığını açıkladı.
Akıl sağlığı yerinde olan her Müslümanın yerine getirmesi vacip olan ibadetlerden biri olan kurban kesimi, kişinin amel defterine kazandırdığı sevap bakımından oldukça önemlidir. Kurban kesmenin sevabını Peygamber Efendimiz (SAV) hadis-i şeriflerle müjdelemiştir.
Gürbüz Aksoy, medyanın “İşte Cenab-ı Hakk'ın hayvanlara yerleştirdiği muhteşem sistemin ayrıntıları” anonsuyla verdiği şu müjdeyi açıklıyor: Yapılan helal kesim sonucu hayvanın vücuduna yayılan ve morfinden 30 kat etkili olan beta endorfin hormonu sayesinde hayvanlar sakinleşmekte ve acı duymamakta.
6- Hayvanın boğazında yemek, nefes borusu ve iki yanda birer kan damarı vardır. Bu dört damardan üçü bir anda kesilmelidir. 7- Şafii'de, yemek borusuyla nefes borusu kesilirse kâfidir. Ancak gırtlak düğümü baş tarafında kalmalıdır.
Kurban kesilirken üç defa “Bismillahi Allahü ekber” denilir ve şu âyetler okunabilir: قُلْ إِنَّ صَلَاتِي وَنُسُكِي وَمَحْيَايَ وَمَمَاتِي لِلَّهِ رَبِّ الْعَالَمِينَ لَا شَرِيكَ لَهُ وَبِذَلِكَ أُمِرْتُ وَأَنَا أَوَّلُ الْمُسْلِمِينَ.
Evet, elbette acı çekerler.
Bu onların tercihi olan bir şey değil zaten, acıyı bilinçli olarak çekmiyoruz. Acı beyinde işleniyor, sonra bilince ulaşıyor.
Şüphesiz ki Allah çok bağışlayıcı ve esirgeyicidir." Ağaç parçası, taş gibi öldürücü şeylerle vurularak öldürülen hayvanın eti yenilmez. Böyle hayvanın kanı akıtılmadığı için bu et de murdar sayılmış ve haram kılınmıştır.
Adak sahibi de 3 kere evet cevabını verdikten sonra “Allahümme minke ve leke salati, nusuki ve mahyaye, ve memati lillahi rabbil alemin, la şerike lehu ve bi zalike umirtu ve ene minel müslimin” Adak duası okunur. Ardından 3 kez “Bismillahi Allahu ekber” diyerek adak kurbanı kesilir.
Bunun için “ Niyet ettim Allah rızası için, 2 rekât şükür namazı kılmaya” diyerek niyet edilir.
Dilek duası esasen, Allah'ın hikmetine sığınıp bir şeye ulaşabilmek için okunmaktadır. Dilek duasını okuyan kişilerin istekleri ve dilekleri Allah tarafından kabul edilmektedir fakat duayı saf bir kalp ile okumak çok daha doğru olmaktadır. İmkan var ise bu duanın okunmasından önce abdest almak gerekmektedir.
Kaybolan Kurban
Fakirin birinci kurbanı kaybolduğunda ikinci bir kurban aldıysa bunu kessin veya kesmesin, ikisini de kesmek zorundadır. Çünkü fakir, aldığı ilk kurban adak olup taayyün ettiğinden onu kesmek zorundadır. İkinciyi almaya mecbur değildir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri