Havale yapabilmek için öncelikle gönderici ve alıcı hesaplarının aynı bankada bulunması gerekir. IBAN numarası ya da şube veya hesap numarası, adınız ve soyadınız, gönderilmek istenen miktar yazılarak havale işlemlerinizi yapabilirsiniz.
Hesaba para göndermek için, para göndermek istediğin kişinin Ad-Soyad bilgisini ve hesabına ait IBAN numarasını girmen yeterli.
Mümkün olmaması lazım. İBAN veya hesap nurmarasını girdiğinde senin adını, soy adını(Kurumsal hesap ise kurumun adını ve ünvanını) gösterir ATM/İnternet Bankacılığı. Yanlış kişiye para yatırlırmasını engellemek amacıyla. Kartsız işlem buna engel değil.
Ptt den yollarsan ismin görünür, başkasının adıyla göndermen gerekir ama banka hesap numarasıyla gönderirsen ismin görünmez.
Sayfanın üst kısmında konumlanan "İsim Görünümü" seçeneği varsayılan olarak etkinleştirilmiş durumdadır. "İsim Görünümü" seçeneğini devre dışı bırakın. Söz konusu seçeneği devre dışı bıraktığınız takdirde adınız ve soyadınız gizlenecektir. Artık adınızın ve soyadınızın sadece baş harfleri görünecektir.
İlgili 34 soru bulundu
Bu durum o kadar sık oldu ki bankalar bazı önlemler aldı. Örneğin hesap numarası ya da IBAN ile hesap sahibi kişi adı soyadı tutmuyorsa, EFT/ Havale işlemi gerçekleşmiyor, para işlemi yapana iade ediliyor.
Şöyle ki bilindiği üzere bir başkasına internet bankacılığı yoluyla para gönderirken paranın ne amaçla gönderildiğini belirtmek adına açıklama kısmı yer alır. Bu kısma diyelim ki kira borcumuzu yolluyorsak 'Kira' şeklinde açıklama yazılır. Bu açıklama ileride çıkacak uyuşmazlığa delil niteliği de taşımaktadır.
Parayı banka hesabınıza geri göndeririz ve siz de doğru adı kullanarak yeni bir transfer oluşturabilirsiniz.
PTT isme para gönderme işlemi yapılırken alıcının adı-soyadı, kimlik bilgileri, yaşadığı il ve ilçe gibi kişisel bilgilerin bilinmesi gerekir. İsme para göndermek isteyenler PTT şubelerine giderek talep edilen alıcı ve gönderici bilgilerini görevliye iletir. Görevli, para gönderimi işlemi karşılığında ücret talep eder.
Alıcının, cebe havale sonucu gelen parayı çekebilmesi için; gönderenin cep telefonu numarası, kendi cep telefonu numarası, kendi kimlik numarasını, gönderilen paranın tam olarak tutar bilgisini ve kendisine iletilen tek kullanımlık şifre bilgisini ATM'e girmesi gerekmektedir.
Havale yapabilmek için öncelikle gönderici ve alıcı hesaplarının aynı bankada bulunması gerekir. IBAN numarası ya da şube veya hesap numarası, adınız ve soyadınız, gönderilmek istenen miktar yazılarak havale işlemlerinizi yapabilirsiniz.
1. Her banka, müşterisinin para transferine konu hesabı için IBAN'ı üretmiş durumdadır ve müşterisine bildirir. 2. Parayı alacak olan kişi (ALICI) kendi hesap numarasına ait IBAN'ı parayı gönderecek olan kişiye (GÖNDERİCİ) bildirir. 3. Gönderici, alıcının IBAN'ını kendi bankasına bildirir ve para transfer emrini verir.
IBAN, para transferinin güvenli, kolay ve hızlı bir şekilde gerçekleşmesini sağlar. Yurt dışından para transferi yapılabilmesi için IBAN numaranızı, ad ve soyadı bilgilerinizi alıcı ile paylaşmanız gerekir. Eğer transferi siz yapıyorsanız, yine bilgilerin doğru bir şekilde paylaşılması gerekir.
Girişe tıklanır, para yatırma menüsü seçilir. Havale tuşuna tıklanır; hesap numarası ya da IBAN ile para yatırma seçeneklerinden biri seçilir. Para yatırılacak hesaba ait şube kodu, hesap numarası ya da IBAN numarası tuşlanır ve yatırılacak miktar girilir.
Havale işlemi, aynı banka bünyesindeki hesaplar arası bir transfer olduğundan sadece isim, soyisim ve IBAN bilgileri ile yapılabiliyor. EFT yaparken ise bu bilgilerin yanı sıra alıcı kurum, banka şubesi ve hesap numarası da gerekebiliyor.
Banka havalesinin ulaşması bir iş günü ve ACH ile gönderilen paranın ulaşması 1-3 iş günü sürer.
Bir havale işlemi için alıcının 26 haneli IBAN'ına (International Bank Account Number) ya da şube ve hesap numarasına ihtiyaç vardır. Dijitalden veya ATM üzerinden havale işlemi, genel olarak 'para transferi' kısmında yer alan 'havale' seçeneği üzerinden yapılır.
Alıcının hesap numarası ya da IBAN numarası ile birlikte isim ve soyismi belirtilerek havale işlemi yapılabiliyor. Benzer şekilde EFT işlemleri de alıcı kişinin ya da kurumun adı, banka şubesi ve hesap numarası yazılarak, ya da alıcının adı soyadı ve IBAN numarası belirtilerek yapılabiliyor.
Havale aynı bankaya ait bir hesaba para göndermeye denir. EFT ise farklı bankalar arası para transferidir. Havale işleminde IBAN yazdığında hesap adı otomatik gelir. EFT'de ise alıcı adını doğru şekilde (bankadaki hesap adı şekliyle) yazmalısın.
İnternet ya da telefon bankacılığı ile para transfer işlemi gerçekleştirildiği sırada IBAN veya hesap numarasında herhangi bir rakamın yanlış girilmesi paranın başka bir hesaba aktarılmasına sebep olur.
Yayılan o ani ateş basması hissini hepiniz anımsamışsınızdır. Yanlış hesaba gönderilen paranın iadesi mümkün. Bu durum o kadar sık oldu ki bankalar bazı önlemler aldı. Örneğin hesap numarası ya da IBAN ile hesap sahibi kişi adı soyadı tutmuyorsa, EFT/ Havale işlemi gerçekleşmiyor, para işlemi yapana iade ediliyor.
Hafta Sonu Yapılan Havale İptal Edilir mi? Hafta içi veya hafta sonu fark etmeksizin havale ile para transferi yapılan hiçbir işlem iptal edilememektedir. Havale yapıldığı anda gönderilen para karşı tarafın hesabına hemen geçmektedir. Bu yüzden havale işlemlerinde işlemi geri alma veya iptal etme gibi bir durum yoktur.
Iban numarası TR ile başlar ve daha sonra toplamda 24 rakam bulunur. İlk 2 rakam TR ile bitişik şekilde yazılır. Daha sonra 20 rakam dörtlü sıra ile yazılmaktadır. Son olarak iki rakam daha ayrı yazılır ve IBAN numarası bu şekilde değerlendirilir.
“Dipnot; Şayet banka dekontunda açıklama yer almışsa bu durumda bu dekontun yazılı delil başlangıcı olarak kabul edilebileceği ve tarafın bunu tanıkla ispat edebileceğini ifade etmemiz gerekmektedir. Ayrıca yine banka dekontundaki açıklamadan dolayı ispat külfetinin yer değiştirdiği de kabul edilmektedir.”
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri