Coren, büyük köpeklerin daha uzun rüya gördüğünü, küçük köpeklerin ise daha hızlı ve daha sık rüya gördüğünü söylüyor. Bunun sebebini ne Coren biliyor ne de bir başkası. Böcekler ve balıklar REM uykusuna dalamıyor ama tüm memeliler ve bazı kuşlar bu uyku safhasına girebiliyorlar.
Rüya gözlemleri ve uyku sırasında gerçekleşen beyin aktiviteleri, hayvanların da rüya görebileceğini göstermektedir. Hangi hayvanlar rüya görür? Özellikle memelilerde rüya görme yetisi gözlemlenmektedir. Köpekler, kediler, maymunlar, filler ve kuşlar gibi çeşitli hayvan grupları arasında rüya gözlemleri yapılmıştır.
Dr. Tamer Dodurka, HT Cumartesi'de "Hayvanlar rüya görür mü?" sorusunu yanıtladı. Yeni öğrenilecek bilgiler için beyinde yer açılmasında, rüyanın önemli bir işlevi vardır. O halde, öğrenme yeteneği olan her canlının rüya görme olasılığı yüksektir.
Kediler insanlar gibi her zaman güzel ve mutluluk verici rüyalar da görmüyor. Onlar da zaman zaman kabus görebiliyor.
Kediler Rüya Görürler Mi? Kesinlikle evet. Bilimsel olarak tam kanıtlanamasa da kedilerin derin uykularında mırıldanmaları, ayaklarını hareket ettirmeleri, kuyruklarını sallamaları, nefes alıp vermelerinin artması, bıyıklarını oynatmaları gibi bir çok davranış biçimi rüya gördüklerinin işaretidir.
İlgili 44 soru bulundu
Sahiplerinin yanında kendilerini güvende hisseden kediler onların üstünde ve ucunda yatmayı tercih ederler. Kedilerin sahiplerinin üstünde ya da ucunda yatmalarının sebeplerinden biri zarar görmemektedir. İnsanlar uyurken kedilere zarar verebilecekleri için kediler başuçlarında yatmayı tercih eder.
Kediler insanlarla uyumayı daha doğrusu bağları olan kişilerle uyumayı severler. Uyurken oldukça savunmasız kaldıkları için kendilerini güvende hissetmeye ihtiyaç duyarlar ve bu nedenle kendilerini güvende hissettikleri kişilerin yanında uyumaya meyilli olurlar.
Çünkü cinler kedilerin varlığı ile ilgilenmez. Kedilerin varlığı ile ilgilenmedikleri için onların hareketleri cinlere herhangi bir etki yaratmaz. Kedilerin cinleri görüp görmediği dahi günümüzde net bir şekilde cevaplandırılamamıştır.
Uykuyu seven canlılardır ve uyurken yaptıkları hareketler, onlar da rüya görüyor mu sorularını beraberinde getirmiştir. Kedilerin bazen kabus görmeleri mümkündür. Kediniz aniden yerinden sıçrıyor ve korktuğunu yaptığı her hareketlerden belli ediyorsa; evet bir kabus görmüş olabilir.
İnsanlar genellikle gün içinde onları en çok endişelendiren şeyleri görürler. Hayvanların farklı olduğunu düşünmüyoruz. Köpekler genellikle en bağlandıkları şeyler hakkında rüya görüyorlar: Sizin yüzünüz, kokunuz, onu ne kadar mutlu ettiğiniz…' Kısacası, köpekler uykularında bile sadakatlerinden ödün vermiyorlar.
Köpeğiniz REM esnasında ses çıkarabilir, hızlı hızlı nefes alabilir ya da ayaklarını hareket ettirebilir. Hem insanlar hem de köpekler uyku döngüsünün her iki sürecini de deneyimler. İnsanların rüya gördüğünden eminiz.
Ayrıca tavuklar sanıldığı kadar aptal hayvanlar da değildir: 100'den fazla farklı insanın yüzlerini ayırt edebilirler, uyurken rüya görürler, birbirleriyle oldukça karmaşık bir iletişim ağı kurabilirler, hatta birbirlerine daha iyi yemler nerede bulunur, küçük hayvanlar nasıl avlanır, bunları öğretebilirler.
ABD Ulusal Uyku Vakfı'nın araştırmalarına göre, ortalama bir insan her gece 4-6 adet rüya görüyor. 1 gece boyunca gördüğünüz rüyaların toplam uzunluğu 2 saate kadar uzayabiliyor. Tek bir rüyanın uzunluğu ise genelde birkaç dakika ilâ yarım saat arasında sürüyor.
Görme Engelli Bireyler Nasıl Rüya Görür? Rüyalar, görsel uyaranlara dayanmayıp beyindeki karmaşık aktiviteler sonucu oluşur. Doğuştan kör olan insanların görsel rüyaları yoktur ancak diğer duyulara dayalı rüyalar görebilirler. Örneğin, işitme, dokunma ve koku gibi duyular ile ilgili rüyalar görülebilir.
Yarasa ve galago gibi bazı hayvanlar tamamen gececil iken, kedi gibi hem gündüz hem gece faal olan ya da sadece alaca karanlıkta faal olan canlılar da mevcuttur.
Büyük gözler, karanlıkta gerçekleşen hareketleri görmek için hayvanların daha fazla ışık kullanmasını sağlıyor. Işığın olmaması bazı hayvanlara hiçbir dezavantaj getirmediği için bu hayvanlar gündüzden kaçınıyor. Bu kör hayvanlar başka duyularına güveniyor.
ABD'deki Oregon Eyalet Üniversitesi'nden araştırmacılar kedilerin gerçekten insanlarını sevdiği sonucuna vardı. En azından insanlarını ebeveyn ya da bakıcı olarak gördükleri kanıtlandı.
Patileriyle yüzünü kapadıysa: Ya odadaki ışık gözlerini rahatsız ediyor ya da üşüyen burnunu ısıtmaya çalışıyor. Kafalarını örttülerse rahatsız edilmek istemiyorlar demektir.
"Kediler tipik olarak korktuklarında veya gerildiklerinde göz temasından kaçınırlar. Kızdıklarında ve saldırganlaştıklarında gözlerini dikip bakarlar. Gözlerini dikmeden veya kaçırmadan yavaşça göz kırpmalarını bir rahatlık ve güven belirtisi olarak yorumluyoruz. Buna sevgi de diyebiliriz."
Teknik olarak, kediler renkli görebilirler, ancak muhtemelen bizi - ve diğer her şeyi - bizden çok farklı bir ışıkta görürler. Kedilerin gözlerinde kırmızı ışığa tepki veren çok az sayıda koni vardır, bu nedenle dünyayı mavi, gri ve sarı görürler.
Kediler sahibini özler mi? Kediler sahiplerini özler. Sevgi gören ve en çok da sahibi tarafından özlem gören kediler sahiplerini özler. Özlendiğinizin farkındaysanız, sorunun yanıtını kalbiniz size fısıldamış, demektir.
Kedi beslemek birçok açıdan faydalı olmaktadır. Ağır depresyon ve üzücü olaylarla karşılaşmış kişilerin ruhsal durumlarını iyileştirmektedirler. Kedilerin var olma enerjileri sayesinde insanın sevgi durumunu arttırır ve güven duygusunu geliştirirler.
Kedi ile uyumak sağlıklı mı sorusunun olumsuz yanıtlarından biri ne yazık ki astım ve alerji riskleridir. Astım ya da alerji gibi hastalıklara maruz kalabileceğiniz gibi var olan sorunlar da artabilir. Bu nedenle kedinizden ayrı uyumayı tercih etmeniz sizin için en iyisidir.
Kediniz Size Sevgisini Gösteriyor
Kediler yalama davranışlarını sadece kendini temizlemek için kullanmazlar. Minik dostunuz sizi sevdiğini göstermek için, annesinden olan bir alışkanlık olan yalama özelliğini kullanır. Sizinle kendini güvende ve mutlu hissettiği için.
Yavru kediler ilk tuvalet eğitimini genelde ya annelerinin yanında ya da sahiplerinin yardımlarıyla alırlar ve böylece kendini korunaklı ve güvende hissederler. Kendileri böyle hissettikleri için, sahiplerinin de yalnız kaldıklarında korkacaklarını ve savunmasız hissedeceklerini zannederek onları korumak isterler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri