Evet, elbette acı çekerler. Bu onların tercihi olan bir şey değil zaten, acıyı bilinçli olarak çekmiyoruz.
Gürbüz Aksoy, medyanın “İşte Cenab-ı Hakk'ın hayvanlara yerleştirdiği muhteşem sistemin ayrıntıları” anonsuyla verdiği şu müjdeyi açıklıyor: Yapılan helal kesim sonucu hayvanın vücuduna yayılan ve morfinden 30 kat etkili olan beta endorfin hormonu sayesinde hayvanlar sakinleşmekte ve acı duymamakta.
Dünyadaki en ilginç canlılardan olan köstebek, genetikçiler arasında büyük merak uyandırıyor. Çünkü bu fare büyüklüğündeki, pembe, tüysüz, buruşuk ve insan gözüyle çirkin sayılabilecek, hayatını toprak altında sürdüren kemirgen, 30 yıla kadar yaşıyor ve asla kanser olmuyor. Ayrıca bu hayvan derisinde acı hissetmiyor.
Bu hormonun ağrı kesici özelliğinin morfin olarak bilinen ağrı kesiciye göre 30 kat daha fazla olduğu belirten uzmanlar, helal kesimde beta endorfin hormonu sayesinde hayvanların sakinleştiğini dile getirmiş. Buradan helal kesim sırasında hayvanların tahmin edildiği kadar acı çekmediği ortaya çıkıyor.
Acı bir nimettir ve hayvanlarda bu nimeti kullanır. Hayvanların aklı olmadığı için acıyı hissetmezlerse kendilerine farkında olmadan büyük zarar verebilirler. Diğer türlü dünyadaki hayvanlardan daha üstün olan insan hayvanları daha iyi bir şekilde de yaşatabilir daha kötü bir şekilde de öldürebilir.
İlgili 35 soru bulundu
hayvanların canını azrail as değil bizzat Allah (celle celâluhu) doğrudan kabzeder çünkü hayvanlar insan gibi olmamanın dışında akıl şuur alakalı bir ruha sahip değillerdir.iyi bayramlar.
Fakat bizden en seveni ve en sevmeyenini sormuşsun. Bu nedenle 'Tüm hayvanları seviyor. ' şeklinde cevap veremem:) Allah'ın en çok sevdiği hayvan deve olarak biliniyor.Develer eski dönemde insanlara çok yardımcı olduğundan çok sevdiğini düşünüyorum.
Ölünce de ya cennete veya cehenneme girerler. Hayvanlar ise akıldan mahrum olduklarından, günah-sevap, hayır-şer, cennet-cehennem gibi kavramlar onlar için söz konusu değildir. Esas itibariyle ruhun kendisi bakidir, ölmez, yok olmaz, bozulmaz. Ruhun geçici olarak misafir olduğu vücut ise ölür, dağılır.
Çünkü cenabı Allah'ın rahman ve rahim sıfatı can alınırken kullanılmaz.
ABD Ulusal Araştırma Konseyi, Acının Laboratuvar Hayvanlarında Tespiti ve Hafifletilmesi Komitesi'ne göre acı, memeliler ve belki tüm omurgalılar dahil olmak üzere birçok hayvan türü tarafından hissedilir.
Ruh baki kalacağına göre, bütün hayvanların ruhları kendilerine mahsus alemde baki kalacaktır. Süleyman (as)'ın Hüdhüd'ü, Salih (as)'ın devesi, Ashab-ı Kehf'in köpeği hem ruhu hem de cesedi ile birlikte cennete gidecektir. Diğer hayvanların da ruhları cennete girecektir.
Hem beyni hem de kalbi olmayan hayvan, denizanalarıdır. Denizanalarında hem beyin hem de kalp bulunmuyor.
Sonuçta tüm memeli hayvanlar tıpkı insanlarınkine benzer bir göze ve gözyaşı mekanizmasına sahipler. İnsan da biyolojik olarak zaten bir memelidir. Hayvanlardaki gözyaşı mekanizması da aynı görevleri yerine getirir. Demek ki insan da dahil tüm memeliler gözlerine yabancı bir madde kaçtığında ağlarlar.
Ashâb-ı kirâm, "Ey Allah'ın Resûlü! Hayvanlara yaptığımız iyilikler için de mi sevap var?" diye sorunca Peygamberimiz şöyle buyurmuştu: "Her canlıya yapılan iyilikte sevap vardır." (Buhârî, Müsâkât, 9) buyrulmaktadır.
Hayvanlarda akıl yoktur, ama şuur vardır. Hayvanlarda küçük mikyasta bir ihtiyar vardır. Yanına yaklaştığınız bir kuşun uçarak sizden uzaklaşması bir ihtiyar ile gerçekleşir. O kuşta akıl olmadığına göre, bu ihtiyar akıl yoluyla verilmiş bir karara dayanmaz.
Hz. Peygamber'in bu sözlerini dinleyen ashabdan bazılarının, “Ey Allah'ın Resulü! Hayvanlara yaptığımız iyilikler için bize bir sevap var mı?” sorusuna karşılılık Rahmet Elçisi, “Her canlıya yapılan iyilikte bir sevap vardır” buyurdu.
Kurban keserken okunması gereken duaların bilinmesi gerekmektedir. Bir kurbanı kesmeden önce üç kez “Bismillahi Allahü ekber” denilmesi gerekir. Sonrasında kurban sahibi veya vekili tarafından "İnnî veccehtu vechiye lillezî fataras semâvâti vel arda hanîfen ve mâ ene minel muşrikîn." duası okunur.
- Hayvanın yemek ve nefes borularıyla, iki atardamarından en az birinin kesilmesi gerekli. - Hayvanın canı çıkmadan başının gövdesinden ayrılmamasına özen gösterilmeli. - Kurban edilecek hayvana acı çektirmemeli ve eziyet edilmemeli. - Hayvanlar uzman kişiler tarafından kesilmeli.
Besmele çekilip dualar okunduktan sonra kurban kesen kişi “Allahü ekber Allahü ekber. Lâ ilâhe İllâllahü vallahü ekber. Allahü ekber ve lillâhil hamd” şeklinde tekbir getirir. Ardından “Bismillahi Allahü Ekber” diyerek kurbanını kesmeye başlar.
Ölen yabani hayvanlar yahut evcil hayvanlarımızı ne yapmamız gerekir, dinen sünnet nedir, gömmek/başka hayvanlara yedirmek vb.? Bu konuda dini bir emir veya yasak yoktur. Meseleye sağlık ve çevre açısından bakılmalıdır. En uygun olanı gömmek ise gömülmelidir.
Çünkü o âlemin hakiki keyfiyetini bilmeye idrakimiz kâfi gelmez. Cennete girecek olan bu hayvanların, bu peygamberler ve bu zatlarla olan münasebeti hakkında ise Peygamberler Tarihi isimli eserlerde geniş malumat bulmak mümkündür. Ruh bâkî kalacağına göre, bütün hayvanların ruhları bâkî kalacaktır.
Prekambriyen öncesinde (565 milyon yıldan önceki zaman) bitkilerden ilk olarak "Mavi - Yeşil algler, bir başka ayrı grup ise bakteriler ve mantarlar", yaratılmıştır. İlk yaratılan hayvanlar: Süngerler, solucanlar, yumuşakçalar, halkalı solucanlar ve eklembacaklılar gibi oldukça karmaşık canlılar yaratılmıştır.
Yoktur. Çünkü hayvanlar da canlı olduğu için peygamberimiz sever.
Evet, hayvanlar da topraktan yaratılmıştır. Onların bedenlerinde yer alan –topraktan- unsurlar, insanların bedeninde de yer almaktadır. Bu da her iki tür varlığın da topraktan yaratıldığını gösterir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri