Definecilik neden yasak sorusunu ise şu şekilde cevaplamak mümkündür: Kaçak kazılar Anadolu'nun arkeolojik kazılarını, antik kentlerini, höyüklerini kısacası tarihi yapıları tehdit ediyor. Kültürel mirasın korunması defineciliğin yasak olmasının en önemli nedenidir.
Tarihi eser bulmak amacıyla izinsiz kazı veya sondaj yapan kişi, iki yıldan beş yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılır. İzinsiz olarak define araştıranlar üç aydan iki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
2863 Sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu'nun 74. maddesine göre izinsiz olarak define araştıranlar, üç aydan iki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılırlar. Dedektör ile define aranması konusunda her hangi bir istisna yoktur.
Bulunan definenin Hazine ve Maliye Bakanlığınca geçer akçe olarak değeri tespit edilir. Define Hazineye ait arazide bulunmuşsa yüzde ellisi define arayıcısına; özel veya tüzel kişilere ait arazide bulunmuşsa yüzde kırkı define arayıcısına, yüzde onu ise mülk sahibine verilir.
Eğer kazı sonrası Hazine'ye ait arazide define bulunursa yüzde 50'si bulan kişiye, özel veya tüzel kişilere ait arazide bulunmuşsa yüzde 40'ı arayıcıya, yüzde 10'u ise mülk sahibine veriliyor. İzinsiz olarak define arayanlar ise 3 aydan 2 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılıyor.
İlgili 16 soru bulundu
Satışı ve kullanımı ile alakalı herhangi bir endişenin olmadığı ifade edilse de yasak olan define kazısı yapılmasıdır. Daha doğru bir ifade ile define kazısı yapmak çeşitli izinlere tabidir. Dedektör sahiplerinin define kazısı yapmak amacıyla dedektör kullanmaları bir kanunsuzluk teşkil edecektir.
Müze müdürlüğü define aranmasını uygun bulduğu takdirde define arama ruhsatı verilir. Bu ruhsat bir yıl süre ile verilmektedir. Ve define arama çalışmaları en çok aralıksız bir ay devam edebilir. Eğer ki bulunan define kültür ve tabiat varlıklarına ait bir şey ise arama derhal durdurulur ve bakanlığa haber verilir.
Günümüzde define arama işlemleri “Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu” ile diğer ilgili mevzuata göre yürütülmektedir. Bu mevzuata aykırı şekilde define aramak kamusal ve bireysel haklara tecavüz anlamına geldiğinden caiz değildir.
Kurul, buluntu eşya konusunda takip edilecek yöntemi de şöyle açıkladı: "Bulunduğu yerde bırakıldığı takdirde telef olmasından korkulan bir şeyi sahibine vermek üzere almak vacip; telef olmayacak şeyleri almak ise mubahtır.
DEFİNE ARAMA İZNİ NASIL VE NEREDEN ALINIR? Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Kültür ve Turizm Bakanlığınca yapılan değişikliğe göre, define aramak isteyen Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı gerçek kişiler, define arayacakları yerin bağlı olduğu mülki amirine bir dilekçe ile müracaat edecek.
Yargıtay kararlarına göre “Kendi arazisinde define aramak suç mu” sorusuna olumlu yanıt vermek mümkündür. Neresi olursa olsun ve hatta kendi arazisi bile olsa yetkili makamların bilgisi ve izni olmaksızın hiç kimse define arayamaz.
Satın aldığınız dedektörü isterseniz araba, tren, uçak, vapur, gemi ile taşıyabilirsiniz dedektörü taşımak yasak veya suç değildir, insanları bu kanıya iten bazı internet haberleri veya farklı yazılar bulunmaktadır bunun sebebi farklı çevrelerin definecilik ten rahatsız olmasıdır.
Bu yerler; Tümülüs mezarları, kaya mezarları, antik şehir yerleri, kapalı mağaralar, savaş yaşanmış bölgeler, tüccarların çok yaşadığı medeniyetlerin olduğu bölgeler, hükümdarın yaşadığı yerler, lahitler ve ibadet edilen yerler gibi mekânlardır.
2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanununun 50. Maddesi ve buna bağlı olarak çıkarılan Define Arama Yönetmeliği çerçevesinde define aranmasına izin verilmektedir. Define aramak isteyenler, define arayacakları yerin bağlı olduğu müze müdürlüğüne bir dilekçe ile müracaat ederler.
Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu, mevzuata aykırı define aramanın kamusal ve bireysel haklara tecavüz anlamına geleceği için caiz olmadığına hükmetti.
Maden arama ruhsatlı alanlarda altın aramak mevzuata aykırı, onun dışında doğadaki bütün derelerde altın aramanın bir sakıncası yok.
"Bulunan paranın sahibi çıkar ve kendisine ait olduğunu ispat ederse teslim alır" diyen Diyanet, bu nedenle bulunan paranın, sahibine verilmek üzere alanın yanında 'emanet' durumunda olduğunu vurguladı. Diyanet, "Bulunan parayı elinde bulunduran kimse bunu bir süre ilan eder ve bekler" dedi.
Önemli olan ahirete gideceğidir mezar yeri değil. Hepimiz Allah'ın huzura çıkacağız. Mezar yeri satın almanın dinen bir sakıncası yoktur.
Bir kimse bir yerde bir miktar para veya eşya bulsa onu sahibine vermek üzere alabilir. Ancak kendine mal edinmek üzere alması başkasının malını gasp etmek hükmündedir. Bulunduğu yerde bırakıldığı takdirde telef olmasından korkulan bir şeyi sahibine vermek üzere almak vâcip; telef olmayacak şeyleri almak ise mubahtır.
Bu sebeple bu malı kabul etmesinde hiçbir sakınca yoktur. Bu yardımın, -dînî konuda birtakım şeylerden vazgeçmeye veya bırakmaya sebep olmaması kaydıyla-, müslüman veya kâfir olan bir devlet tarafından verilmesi arasında hiçbir fark yoktur.
Değerli kardeşimiz, Yurt dışından telefon getirip, bu telefonu resmi yollardan kaydettirerek kullanmak, satmak veya satın almakta dinen bir sakınca yoktur.
"Allâhümme rabbe'd-dâlleti ve hâdiye'd-dâlleti, rudde aleyye dâlletî bi kudretike ve sultânike. Fe in-nehâ min fadlike ve atâike." Kaybolan Eşyaların bulunması adına okunması gereken bu dua Hz Ömer tarafından okunmuştur. Oğlunun kaybolması durumunda bu dua okunmuştur.
Define araması aralıksız en çok bir ay devam eder. Hava muhalefeti veya tabii afetlerden dolayı bu süre içinde bitirilemezse bir defaya mahsus olmak üzere mülki amirce en çok bir ay daha uzatılabilir.
Define aramak isteyen bireyler, kazı yapacakları il, ilçe ve mahalle belirterek bir dilekçe yazmalı ve bu dilekçeyi en yakın müze veya kültür bakanlığına vermelidir. Bu işlemden sonra bakanlıktan haber beklenmekte ve gelecek cevapla orantılı olarak kazılara başlanmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri