Rahim ağzı yaralarının tanısı jinekolojik muayene ile göz ile görülerek konmaktadır. Bu hastalara mutlaka smear testi yapılmalıdır. Bazı kanamalı ve büyük yaralarda Kolposkopik inceleme ve gerekirse biopsi yapılması daha doğru bir yaklaşımdır.
Rahim ağzı yarasının ilk belirtisi adet kanamasının bitişini takip eden dönemde ortaya çıkan vajinal akıntıdır. Diğer belirtiler arasında KASIKLARDA AĞRI, anormal vajinal kanama, kaşınma, vajinada yanma, ilişki esnasında ağrı(disparüni) , ilişki sonrasında kanama, idrar yaparken yanma ve bel ağrısı bulunabilir.
Rahim ağzı yarası tedavisinde en sık olarak uygulanan yöntemler; koterizasyon (yakma), lazer tedavi ve krioterapi (dondurma) olarak sıralanabilmektedir. Rahim ağzı yarası tedavisinde sıklıkla uygulanan bu yöntemlerin orak amacını, iltihaplı dokunun öldürülmesi ve yaranın onarılması oluşturmaktadır.
Rahim ağzında meydana gelen akıntılar ve oluşan yaralar, genital organları ve kadınlarda doğurganlığı tehdit edecek nitelikte sonuçlara neden olmaktadır. Bu nedenle de genital akıntı ve rahim yarası söz konusu olduğu durumlarda ihmal edilmemesi gerekmektedir.
Rahim ağzı yara tedavisi sonrası
Tedavi şekli ne olursa olsun hücrelerin tahrip edilmesini takiben 1-2 hafta kadar süren kirli bir vajinal akıntı görülür. Bu süre zarfında lekelenme şeklinde kanamalar olabilir, bu nedenle işlemlerden sonra 3-4 hafta kadar cinsel ilişkiden kaçınmak gerekir.
İlgili 24 soru bulundu
Bu durum çoğu zaman kendiliğinden iyileşir. Altta yatan enfeksiyon, travma, kimyasal madde gibi bir neden saptandığında bu durumunun giderilmesi lezyonun da tedavi edilmesini sağlar.
Rahim ağzı yaraları kısırlığa sebep olabilmektedir. Kısırlıkta ilk etken değildir belki tabi çok daha büyük ana faktörleri var ama rahim ağzı yaraları da bir faktördür ama spermin rahim içine ilerlemesini o bölgedeki enfeksiyon engel olmaktadır.
Rahim ağzı yaralarının ilaç tedavisi kullanarak geçmesi mümkün değildir. Tam olarak tedavisi enfekte olmuş ve yıpranmış olan dokunun ortadan kaldırılarak yaralı olan bölgenin yeniden rahim ağzı epiteli ile kapanarak kendini yenilemesinin sağlanmasıdır.
Rahim ağzı yarası kanserleşir mi
Her rahim ağzı yarası kanser olacak diye bir durum yoktur. Rahim ağzı yaralarında mutlaka smear testi yapılmalı. Test sonucunda hücrelerde değişim varsa daha ileri testler, örneğin kolposkopi ve biyopsi yapılabilir.
Her iki yöntemde de amaç serviksten alınan hücreleri inceleyerek kanser ya da kanserleşme ihtimali olan lezyonları tespit etmektir. İşlem ağrısızdır ve 15-30 saniye sürer.
Rahim ağzı yaraları; idrar yaparken yanmaya, zorlanmaya ya da sık idrar yapma ihtiyacı hissedilmesine neden olabilir. Nadiren de olsa pelvik ve karın bölgesi ağrıları ile ateş de rahim ağzı yaraları belirtileri arasında yer alabilir.
Vajinal mantar için kadın hastalıkları ve doğum (jinekoloji) uzmanına gidilmelidir. Eğer doktor muayene sırasında altta yatan diyabet gibi başka bir hastalık tespit ederse, hastayı ilgili bölümlere yönlendirecektir.
Rahim ağzı yaraları önce pap smear testi ve kültür testiyle analiz edilmeli.pap smear testinde servisit , enfeksiyon dışında bir sorun yoksa yakılarak veya dondurularak tedavi edilir. Tedavi edilmezse devamlı enfeksiyon üreten bir kaynak olma özelliğini korur. Kadın devamlı olan akıntıdan şikayet eder.
Bunun dışında kasık ağrısına; ateş, halsizlik, kötü kokulu vajinal akıntı, mide bulantısı,kusma eşlik edebilir. Rahim ağzındaki enfeksiyonlar bir süre sonra rahim ağzında yaraya yol açmaktadır.
Emziren annelere doğumdan 40 gün sonra takılabilir. Vajinal enfeksiyon veya rahim ağzında yara olmayanlara takılır. Adetleri yoğun olanlar için hormonlu spiral tercih edilmektedir.
Anormal rahim kanaması rahim kanserinin en sık görülen belirtisidir. Anormal rahim kanamasının yanı sıra vajinal akıntı, özellikle alt bölgede olmak üzere karın ağrısı, karında bası hissi ve/veya huzursuzluk rahim kanserinin diğer belirtileri arasında yer almaktadır.
Rahim ağzı kanseri belirtileri arasında en yaygın olarak görüleni vajinal kanamadır. Vajinal kanama, adet dönemleri dışında, cinsel ilişkiden sonra ya da menopoz sonrası dönemde görülebilir. Diğer sık görülen belirti disparoni olarak tanımlanan cinsel ilişki sırasında ağrı hissedilmesidir.
Karnın alt bölgesi ve kasıklarda ağrı rahim iltihabı belirtisi olabilir. Ağrı bazen hafif bazen şiddetli yaşanabilmektedir. Kötü kokulu vajinal akıntı rahim iltihabı belirtileri arasındadır. Cinsel ilişki veya cinsel ilişki sonrası kanama, adet dışı kanamalar rahim iltihabı belirtiler arasındadır.
Leke şeklinde kanama: Leke şeklinde kanama, rahim kanseri veya rahim ağzı kanserinin diğer bir belirtisidir. Bu, vajinadan az miktarda kan gelmesi şeklinde olabilir. Ağrı: Rahim kanseri veya rahim ağzı kanseri genellikle ağrıya neden olmaz.
Sonuçlar genellikle 2 - 5 gün içerisinde çıkar. Smear testi yapılması için en uygun zaman adet bittikten sonra 3 - 10 günler arasıdır. Test yapılmadan 3 gün önceden itibaren vaginal fitil yada duş kullanılmamış olması ve cinsel ilişkiye girilmemiş olması gereklidir.
Enfeksiyonlar: Vajina veya serviks enfekte olduğunda, kanama yaşanabilir. Enfeksiyonlar arasında mantar enfeksiyonları, bakteriyel enfeksiyonlar ve gonore, klamidya, bel soğukluğu gibi cinsel yolla bulaşan hastalıklar yer alabilir. Vajinada kaşıntı ve kanama bazen vajinal mantar enfeksiyonu belirtisi olabilir.
Biyopsi alınmış ise cinsel ilişki için yaklaşık 10 gün beklenmelidir. Ayrıca; biyopsi sonrası lekelenmeler görülebilir ancak tüm bunlar geçicidir. Rahim ağzı kanseri şüphesi var dediler.
Elde edilen ısı yoluyla, yara bölgesi dağlanmakta ve böylece yara hücreleri öldürülmektedir. Rahim ağzı yarasının yakma yöntemi ile tedavisinde, lokal ya da genel anestezi uygulanmasına gerek duyulmamaktadır. Hasta, yakma işlemi sırasında acı hissetmemekte, ancak hafif derecede bir batma hissi meydana gelebilmektedir.
Smear testi basit ve ağrısızdır. Test adet zamanı yapılmamalıdır, en iyi zaman adetten 10-20 gün sonrasıdır. Önce rahim ağzının (serviksin) görülebilmesi için, vajinaya bir spekulum (muayene aleti) yerleştirilir. Ardından küçük bir fırça rahim ağzına sürülerek hücre örnekleri toplanır ve cam üzerine yayılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri