Kişilik bozukluğu olarak damgalanan ergen, dışlanma nedeniyle ümitsizliğe kapılıp, özgüvenini tamamen yitirerek ağır depresyona girebilir. Depresyon biyolojik ve psikososyal etkenlerin birbiriyle etkileştiği, genetik yatkınlık zemininde nörobiyolojik değişikliklerin gerçekleştiği multifaktöriyel bir hastalıktır.
Ergenlik döneminde sık görülen depresyon belirtileri: Can sıkıntısı, huzursuzluk, aşırı yeme, aşırı uyuma, okuldan ve evden kaçma, alkol ve madde kullanımı, davranış sorunları, düşük kendilik değeri, zayıf vücut algısı, yetersiz baş etme becerileri, hezeyanlar, intihar düşünce ve girişimleri görülebilir.
Ergenlik dönemi depresyonu; gencin süreğen bir mutsuzluk duygusu hissettiği ve hayatındaki aktivitelere karşı ilgisini kaybettiği çok ciddi bir ruh sağlığı problemidir, öyle ki gencin nasıl düşündüğü, hissettiği ve davrandığı da bu durumdan etkilenmektedir.
Okuldan ve evden kaçma depresyona işaret edebilir. Depresyonun ortaya çıkışı çoğunlukla sinsi, nadiren akuttur. Epizodlar 7-9 ay sürer, %90'ı bir iki yıl içinde düzelir, diğerlerinde daha uzun sürer veya kronikleşir. Depresyonun yineleme olasılığı iki yıl içinde %40, beş yıl içinde %70'tir.
Onu anlamaya çalışmak, sabırlı olmak, ilgi göstermek, duygusal destek vermenin parçalarıdır. Depresyonda olan kişiyle diyalog kurmaya çalışın ve onu dikkatle dinleyin. Onun dışa vurduğu duyguları küçümsemeyin ama gerçekleri görmesi için de ona yardımcı olun ve ona umut verin. İntihara ilişkin işaretlere dikkat edin.
İlgili 25 soru bulundu
Ebeveynlerin depresyona yatkınlığı, erken yaşta ebeveyn kaybı, aile içi çatışma, huzursuz aile ortamı, taciz ve istismara uğrama, akran ilişkilerinin bozukluğu gibi çevresel etkenler ve iç denetimi gereğinden fazla olan ergenlerin depresyon geçirme olasılıkları artmaktadır.
Ergenlik sürecinde oldukça yoğun duygular yaşanabilir, duygu durumları sıklıkla değişebilir, kafa dağınıklığı, konsantrasyon bozuklukları bu durumlarla beraber ortaya çıkabilir. Ayrıca ergenler değişen vücutlarıyla ilgili endişe de duyabilirler. Ergenler fazlasıyla hassas hissedebilir ve hızlıca moralleri bozulabilir.
Ortalama olarak kız çocukları 12,5-13 yaşlarında adet olarak ergenliklerini tamamlarken, erkek çocukları 14-15 yaşlarında ergenliklerini tamamlamaktadır. İlk meme gelişiminden adet dönemine kadar geçen süre ortalama 2-4 yıl gibi bir süre almaktadır. Bu evreler arasındaki geçiş en az 6 ay olmalıdır.
Ergenlik kızlarda 10 yaş, erkeklerde 12 yaş civarında başlayan ve ortalama 3-5 yıl arasında süren bir dönemdir. Ergenlik dönemindeki cinsel ve fiziksel gelişme 5 yılda tamamlanırken, psikolojik gelişmeyi de içeren dönem 18-20 yaşında tamamlanır.
Bu yaş grubunda moralsizlik, sinirlilik, huzursuzluk, oyun oynamak istememe, can sıkıntısı, sevilmediğini düşünme, kaygılar, uyku sorunları, davranış sorunları, korkular, idrar, kaka kaçırma şeklinde belirtiler ortaya çıkabilir. Çocuk isteksiz ve mutsuzdur. Eskiden yaptığı keyif aldığı etkinlikleri yapmak istemez.
Depresyonda olan kişi karamsar, ümitsiz ve mutsuz olur. Her zaman kendini yalnız ve hüzünlü hisseder. Çevresindekilere karşı ilgisizleşmeye başlayan bireyde, huzursuzluk ve iç sıkıntısı gibi duygular hemen ön plana çıkar. Günlük yaşantısını engellemeye kadar giden bu duygu durumları aylarca sürebilir.
Ergenlik döneminde, kaygı bozuklukları, depresif bozukluklar, duygu durum bozuklukları, dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu, obsesif kompulsif bozukluk, davranım bozuklukları, risk alma davranışı (risk içerikli cinsel davranış, ergen gebeliği vb.), madde kötüye kullanımı, yeme bozuklukları en sık gözlenen ...
Ergenlik yıllarında en sık görülen sorunlar arasında anksiyete ve depresyon, yeme bozuklukları, davranış bozukluğu (ciddi antisosyal davranış), dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu (DEHB) ve kendine zarar verme sayılabilir.
Klinik depresyon ya da majör depresif bozukluk genellikle sadece depresyon olarak adlandırılır. Depresyon tedavi edilmezse depresyon daha da kötüleşerek uzun sürebilir. Ağır vakalarda, kendine zarar verme ya da intihar yoluyla ölümle sonuçlanabilir.
Geç Ergenlik (17-19 yaş)
Bu dönem, büyümenin ve değişmenin yavaşladığı yıllardır. Dürtülerini bekletebilmeyi, ya da sosyal ve kültürel beklentilere uygun yöntemlerle eyleme dönüştürebilmeyi öğrenir. Karşı cins akranlarla cinsel deneyimler başlar. Bilişsel gelişime bağlı olarak soyut kavramlar daha iyi anlaşılır.
16 yaş depresyonu diğer adıyla gençlik depresyonu diye literatürde geçen bir depresyon türü mevcuttur. Bu yaş grubundaki çocuklar çevreleri tarafından; motivasyonları düşük, cesaretleri kırılmış, bunalmış, yaşam ışıkları sönmüş olarak nitelendirilirler.
Ergenliğin çocukluk ve yetişkinlik arasındaki döneme denk geldiğini belirten araştırmacılar, hemen hemen dünyanın her yerinde ergenliğin artık 20'li yaşların başlarına kadar uzandığını aktarıyor.
Ergenlik dönemi çocuğun bedensel, psikolojik, zihinsel ve sosyal olarak değişimler sonrasında yetişkinliğe dönüştüğü bir geçiş sürecidir. Kendi içinde aşamaları olan ergenlik 12-14 yaş aralığındaki erinlik, 15-17 yaş aralığındaki orta ergenlik ve 18-21 yaş aralığındaki geç ergenlikten oluşuyor.
Gecikmiş ergenliğin belirtileri ise şöyledir;
14 yaşındaki erkek çocuklarda testislerin büyümemesi, 13 yaşına basan kız çocuklarında meme gelişmesinin başlamaması, Meme gelişimi başladıktan 5 yıl sonra adet görememeleri, Kız çocuklarında 16 yaşında da adet sürecinin başlamaması.
Çocuk ve Ergenlerde Görülen Takıntılar
Genellikle gerçekçi değil ve mantık dışıdırlar. Kompulsiyonlar, sürekli tekrar edilen davranışlar, ayinler (el yıkama, her şeyi düzenli tutma, bir şeyi sürekli kontrol etme) veya zihinsel aktivitelerdir (içten sayı sayma, kelimeleri içten tekrar etme).
Obsesif Kompulsif Bozukluk (OKB), genellikle ergenlik ve genç erişkinlik döneminde başladığı bilinse de çocukluk çağında da başlayabilen psikiyatrik bir rahatsızlıktır. Yineleyen ve kişinin yaşamında belirgin sıkıntıya yol açan obsesyonlar ve kompulsiyonlar şeklinde görülür.
Öfke krizi yaşayan çocuk ya da ergene şiddet uygulanmamalıdır. Öfke krizi anında anne ya da babanın sakin kalması oldukça önemlidir. Kriz anında istenenin yapılmaması gerekir. Yapıldığı zaman bu şekilde sorun çözme öğrenildiğinden daha sonrasında da bu şekilde istenenin yapılması tekrar edecektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri