2022 yılının nisan ayında 2/B ve Hazineye ait tarım arazilerinin hak sahiplerine satışına ilişkin başvuru ve ödeme süresi 31 Aralık 2022 tarihine kadar uzatıldı. Bakanlık açıklamasında vatandaşlara, herhangi bir hak kaybı yaşamamaları için başvurularını yapma çağrısında bulunuldu.
Erdoğan imzasıyla, 2024 yılının ilk 24 gününde 300 binden fazla hazine arazisi özelleştirme kapsamında satışa çıkarıldı.
En az üç yıldan beri tarımsal amaçla kullanan ve kullanımı halen devam eden kullanıcıları ile, Kullanım şartı aranmaksızın paydaşları (hissedarları), Kanuni süre içinde başvurmaları ve tespit ve tebliğ edilen satış bedelini itiraz etmeksizin kabul etmeleri koşuluyla doğrudan satın alma hakkından yararlanabilecektir.
41 ilde Hazine arazisi kiralanacak (Kimler başvurabilir?)
Arazilere, maden veya jeotermal işletme ruhsatı sahipleri, sanayiciler, tarımsal faaliyetlerde bulunanlar ile kamu ve özel hizmet sektöründe çalışanlar başvuru yapabilecek. Araziyi kiralayan yatırımcılara 1 yıl ön izin verilecek.
Edirne'de Merkez, Keşan ve Enez ilçelerinde belirli arsalar belirlenmiş; Kocaeli'de İzmit, Başiskele ve Kartepe ilçelerinde tespit edilen arsalar; Tekirdağ'da Çorlu ve Ergene ilçeleri ve Düzce'nin Gölyaka ilçesinde tespit edilen hazine arsaları satışa sunulacaktır.
İlgili 26 soru bulundu
16 Şubat 2024
TOKİ, 28 ildeki 287 muhtelif arsayı 07 Mart 2024 tarihinde açık artırma yöntemiyle satacak. Arsalara yüzde 25 peşinat, 48 ay vadeyle ve KDV'den muaf şekilde sahip olunabilecek.
Hazine arazisi almak isteyenlerin ilk olarak il veya ilçede bulunan Milli Emlak Müdürlükleri'ne başvurması gerekmektedir. Milli Emlak Müdürlükleri, hazine arazilerinin satışı, kiralama ve diğer işlemleriyle ilgili olarak yetkilendirilmiş devlet kurumlarıdır.
Satın alma talepleri, il, ilçe, mevki, pafta, ada, parsel numarasının da belirtildiği bir dilekçe ile taşınmazın bulunduğu il ve ilçelerde; Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne (Emlak Müdürlükleri, Millî Emlak Müdürlükleri) veya İlçelerde Kaymakamlıklara (Millî Emlak Şeflikleri) müracaat edilebilmektedir.
Hazine arazisi satın almak istiyorsanız bu süreç, Defterdarlık Emlak Müdürlüğü, Milli Emlak Müdürlüğü ya da Mal Müdürlüğüne dilekçe vermeniz ile başlar. Arazi, il sınırlarında ise Defterdarlık Emlak Müdürlüğü veya Milli Emlak Müdürlüğüne; ilçe sınırları içindeyse de Mal Müdürlüğüne dilekçe verilir.
Kadastro Kanunu'nun 18. maddesi gereğince bu alanlar 'ham toprak' ya da 'hali arazi' olarak adlandırılır. Bu özelliklere sahip olan yerler hazine adına belirlenmekte ve tutanakta yazmaktadır.
Mülkiyeti devlete ait olan arazilere hazine arazisi denir. Bu kapsamda yer alan ve hazineye tescili yapılmış olanlar özel mülkiyetli, tescili yapılmamış olanlar genel mülkiyetli hazine arazisi olarak tanımlanır. Hazine arazilerinin bir kısmı hak sahipleri tarafından tapuya tescil ettirebilir.
Hazine Arazisi Ecrimisil Bedeli
Bu değer taşınmazın emlak vergisine esas asgari değerinin %1,5'den az olmayacak şekilde belirlenecektir.
Parsel sorgulama işlemini Tapu ve Kadastro Bilgi Sistemi (TAKBİS) üzerinden de yapabilirsiniz. Parsel Sorgulama alanı üzerinden ulaşacağınız “https://parselsorgu.tkgm.gov.tr/” adresinde yer alan ilgili alanları doldurduktan sonra talep ettiğiniz bilgilere ulaşabilirsiniz.
Hazine ve Maliye Bakanı'nın sadece vergi değil, özelleştirme gelirleri de olacak açıklaması ile birlikte; Türkiye'nin ağırlıkla turizm bölgelerinde yer alan Hazine'ye ait çok değerli arazileri ve kamuya ait tesisler Özelleştirme İdaresi tarafından satışa çıkarıldı.
www.milliemlak.gov.tr web adresinden ve taşınmazın bulunduğu Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü web adreslerinden ulaşılabilmektedir.
Mülkiyeti hazineye ait olan arazilere hazine arazisi adı verilir. Tapuya tescili yapılmamış dağ, tepe, kaya, göl, nehir, buzul ve dereler de hazine arazisi kapsamına girer.
Hazine arazisini satın alma süreci, kişilerin taşınmazın bulunduğu yerdeki Defterdarlık Emlak Müdürlüğü veya Milli Emlak Müdürlüğü'ne ya da mal müdürlüklerine dilekçe vermesi ile başlamaktadır.
Peki hazine arazisi satış bedeli nasıl belirlenir? Hazine arazisi satış bedeli ödenir? Tahmin edilen bedel, İdarece tespit edilir veya ettirilir ve ihale komisyonunca karara bağlanır. Bedel tespit ve takdirinde, taşınmazın konumu ve özellikleri göz önünde bulundurulmak suretiyle rayiç bedel esas alınır.
2022 yılının nisan ayında 2/B ve Hazineye ait tarım arazilerinin hak sahiplerine satışına ilişkin başvuru ve ödeme süresi 31 Aralık 2022 tarihine kadar uzatıldı. Bakanlık açıklamasında vatandaşlara, herhangi bir hak kaybı yaşamamaları için başvurularını yapma çağrısında bulunuldu.
İki şekilde hazine arazilerinin satışı ile ilgili başvuru yapabilirsiniz. Dilekçe ile başvuru yapabilirsiniz. Bunun için İl Merkezi ve bağlı köy ve mahalleleri için Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü Milli Emlak Müdürlüğüne başvurmalısınız. Ancak arazi İlçelerde ise Kaymakamlık Milli Emlak Şefliğine başvuru yapmalısınız.
Kurumların vergi kimlik numarası sunması gerekmektedir. Ayrıca devletten satılık araziler, belli bir teminat karşılığında verilmektedir. Bu sebeple tam yetkili kişiler bu teminatı karşılamalıdır. Devlet mal müdürlüğü ve defterdarlık satılık hazine arazisi için onay vermektedir.
Devlet tarafından üretime teşvik amacıyla hazineye ait araziler belirli koşullar altında gerçek veya tüzel kişilere kiraya verilebilmektedir.
Hazineye ait tarım arazilerini kiralamak isteyenlerin, başvuru süresi içerisinde Tarım Arazisi Kiralama Talep Formu (Ek-1) ile taşınmazın bulunduğu yerdeki Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne (Emlak Müdürlükleri, Millî Emlak Müdürlükleri, Millî Emlak Şeflikleri) müracaat etmeleri gerekmektedir.
Hazine Arazisini İşgal Etmenin Cezası Artık Yok - Memurlar.Net.
MADDE 9- (1) Ecrimisil; ecrimisil ihbarnamesinin ilgilisine tebliğ tarihinden itibaren otuz gün içinde ilgili muhasebe birimlerine ödenir. Ödeme; ecrimisil bedelinin tamamına itiraz edilmemek kaydıyla ve otuz günü geçmemek üzere kısım kısım da yapılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri