Etimoloji. Türkçede ve Türkiye'de kullanılan resmi takvim sisteminde "Haziran" olarak zikredilen ayın kökeni, Süryanicede 'sıcak' anlamına gelen "Hazıran" sözcüğüne dayanır.
Gregoryen takviminde bu aya, Roma İmparatoru Julius Sezar'a ithafen July adı verilmiştir. Daha önceleri, Mart ayından başlayan Roma takviminde beşinci ay olduğu için Latince "Quintilis" olarak adlandırılmıştır.
Türkçeye ise Şubat ayı Süryaniceden gelmiştir.
Ağustos adının İngilizce karşılığı olan "August", bir rivayete göre, Roma İmparatoru Caesar Augustus'a ithafendir. Bir rivayete göre, Augustus da, tıpkı Julius Caesar'ın ayı Temmuz gibi (Julius'dan kaynaklanan July: Temmuz) kendi ayının da 31 gün çekmesini istediği için Ağustos ayında 31 gün vardır.
Mart, Gregoryen Takvimi'ne göre yılın 3. ayı olup 31 gündür. Antik Roma'da Mart ayının adı, Roma Savaş Tanrısı "Martius" idi ve bu ayın savaşa başlamak için şanslı bir zaman olduğu kabul edilirdi. Ocak ve şubat ayları, savaşmak için uygun olmadıklarından Roma takviminin ilk ayı Mart idi.
İlgili 36 soru bulundu
Ekim adının İngilizce karşılığı olan "October", Latince 8 anlamına gelen "octo" dan gelir.
Mayıs, Gregoryen Takvimi'ne göre yılın 5. ayı olup 31 gün çeker. Mayıs adı, Roma bereket Tanrıçası Bona Dea ile birlikte tanımlanan, Yunan Tanrıçası "Maia'nın ayı" anlamında Latince maius mensis'ten gelmektedir.
Nisan, Gregoryen Takvimi'ne göre yılın 4. ayı olup 30 gün çeker. Nisan sözcüğünün, Farsça (Nisan), Süryanice (Nisanna), Sümerce (Nisag = ilk meyveler), Akadca (Nisānu) ve İbranice (nîsān) sözcüklerinden alındığı söylenebilir. Nisan adının İngilizcesi olan April sözcüğünün Latince aprilis'den geldiği rivayet olunur.
Kasım adının İngilizce karşılığı olan "November", Latince 9 anlamına gelen “novem” den gelir.
şubat {özel isim}
“Jüpiterin günü” (Jeudi), “Venüsün günü” (Vendredi), “Satürnün günü” (Saturday) şeklinde sıralanmıştır. Gök cisimlerinden sonra da hafta- nın günlerine tanrı ve tanrıça isimleri ile mitolojik kişilerin isimleri verilmiştir. Ptolemeus'a göre hafta (yedi gün) Pazar günü ile başlar.
Ünlü fizikçi, gökbilimci Galileo Galilei'nin yaptığı teleskop ile uzaktan da olsa Ay'ı ilk kez ayrıntılı bir şekilde görme fırsatı doğdu.1600'lü yılların başında Galileo, Ay'ın da Dünya gibi ova ve dağlardan oluştuğunu ortaya koymuştu.
Eylül adının İngilizce karşılığı olan "September", Latince "7" anlamına gelen "septem" den gelir. Eylül, M.Ö. 153'e kadar, eski Roma takviminde 7. ay idi. Roma imparatoru Septimius Severus ile aynı anlama gelir.
Haftanın yedi günüyle ilişkilendirilen Germen tanrıları. Her biri haftanın ilgili günüyle ilişkilidir: Güneş-Pazar, Ay-Pazartesi, Tuisco-Salı, Wodan-Çarşamba, Thor-Perşembe, Friga-Cuma, Seater-Cumartesi.
Peygamber Muhammed'in bir hadisine göre Recep Allah'ın ayıdır, Şaban Peygamber Muhammed'in ayıdır, Ramazan da ümmetinin ayıdır. Ayrıca Recep ayı, Regaib Kandili ve Miraç Kandili'ni; Şaban ayı Berat Kandili'ni ve Ramazan ayı da Kadir Gecesini barındırır.
Arapça "üçüncü gün" anlamına gelen yevm-es-sâlis, yevme's-selâse ibaresinden, önce salî, sonra salı olarak Türkçeye geçtiği düşünülmektedir. Salı gününe Eski Türkçede üçünç (üçüncü) denir.
Kasım ne demek sorusunun birden fazla yanıtı bulunuyor. Bunlardan ilki "kararlı, kesin, kesici anlamları olmaktadır. Kasım isminin diğer anlamları; " taksim eden", "ayıran"," bölen" demektir. Tüm bu anlamlarının yanında Kasım; "ezici", "ufaltıcı", "kinci", "ayı" , "yılın kış bölümü" demektir.
Bu aya ayrıca "cotmeh" denilmektedir, ama bu isim Türkçeden çevirilmiş bir isimdir. Çağrıştırdığı anlamlar bakımından uygun olsa da bu aya " kewçêr" denilmesi daha uygundur. Kasım ayıdır.
19. yüzyıla kadar daha çok Hicri takvime göre düzenlenmiş Arabi aylar kullanılıyordu: Muharrem, Safer, Rebiülevvel, Rebiülahır, Cemazielevvel, Cemaziyelahır, Recep, Şaban, Ramazan, Şevval, Zilkade ve Zilhicce.
Ocak ayı 1.(birinci) aydır. Şubat ayı kaçıncı ay ? Şubat ayı 2.(ikinci) aydır.
Bir yıl Muharrem, Safer, Rebiülevvel, Rebiülahir, Cemaziyelevvel, Cemaziyelahir, Recep, Şaban, Ramazan, Şevval, Zilkade ve Zilhicce adı verilen aylardan oluşur.
365 gün, 5 saat, 46 dakika ve 46 saniye olan bir güneş yılı, takvimde 365 gün sürer ve güneş yılına göre her yıldan 6 saat artar. Artan bu saatler de her dört yılda, bir gün eder ve böylelikle 4 yılda bir gün sayısı 366 güne çıkar. Ortaya çıkan bu fazladan bir gün de şubat ayına eklenir.
Aralık, Gregoryen takvime göre yılın 12. ve son ayı olup 31 gün çeker.
Ocak ayı Gregoryen ve Jülyen takvimlerinde yılın ilk ayıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri