Kışın yapraklarını döken, pennat yapraklı üvez ağacı özellikleri ile kolaylıkla tanınabilen bir ağaçtır. Meyveleri ise küre veya armut şeklinde sarı, kahverengi ya da kırmızı renktedir. Ülkemizde en yaygın olanı kuşüvezi olarak bilinir.
Sivas'ta da Koyulhisar, Suşehri taraflarında çıkar. Sivas halkının çok hoşuna giden ve Sivas'ta ayrı bir yeri olduğu için çok sevilen bir meyvedir. Kış meyvesi olduğu içinde Kasım, Aralık aylarında Sivas'ta bulunuyor. Antioksidan özelliği olan bir ürün.
Üvez ağacı özellikle yaprakları üzerinden sağlamış olduğu fayda ile ön plana çıkıyor. - Özellikle ishali kesmek için yaygın kullanılır. - İdrar söktürücü bir özelliği var. - Böbrekleri temizler.
Lif oranı yüksek oranda olduğundan öğünler arasında daha uzun süre tok kalmayı sağlar. Ayrıca kan şekerini dengede tutmaya yardımcı olması ejder meyvesinin faydaları arasında yer alır. Ejder meyvesindeki C vitamini ve karotenoidler, bağışıklık sisteminin güçlenmesine katkı sağlar.
Sorbus sözcüğü Latince "Sorbum" sözcüğünden gelir ve "meyve" anlamı taşır. Anadolu' da üvez ismi sadece Sorbus domestica türü için kullanılır. Diğer üvez türlerinin yaygın adı "geyicek elması, geyik elması, kuş elması ya da kuş armutu" şeklindedir.
İlgili 15 soru bulundu
Tansiyonu ve kan şekerini dengeleyebiliyor
Tansiyonu ve kan şekerini düşürücü bir etkide bulunuyor.
Şekere İyi Gelen Meyve ve Sebzeler
Şeftali glisemik indeksi ve yükü düşük olan bir meyvedir. Aynı şekilde portakal, çilek, erik, armut, çarkıfelek meyvesi, elma, guava meyvesi, avokado, kiraz gibi meyveler glisemik yük ve glisemik indeksi düşüktür. Böylece şeker hastalarının beslenmesi için en uygun meyvelerdir.
İtiraf edelim, taze meyvelerinden büyük miktarda alındığında, tadı acı ve ekşi gelebilir; ishal ve keyifsizlik gibi şikâyetlere yol açabilir, ancak zehirli değildir. Yabanî kuş üvezi fidanı, daha çok orman kenarlarında, 2.400 m yüksekliğe kadar olan kayalık fundalıklarda yetişir.
Anavatanı Avrupa ve Sibirya olan üvez ağacı; Kuzey Anadolu, Avrupa, Rusya, Kafkasya, Kırım, Kuzeybatı Afrika ve Lübnan bölgelerinde de yetişir. Üvez ağacı Türkiye'de Ağrı, Amasya, Artvin, Bursa, Çanakkale, Giresun, Kars, Kastamonu, Kayseri ve Trabzon illerinde bulunur.
Üvez denilen meyvesi, muşmula gibi olgunlaştığı zaman yenir. Türkiye'de 11 kadar üvez türü bulunur.
Ejder meyvesi, C vitamini bakımından zengin bir meyvelerdendir. Antioksidan özelliği göstererek vücudu hastalıklardan korur. İçinde kalsiyum oranı fazla olduğu için kemiklerin gelişiminde büyük rol oynar. Kalp ve damar hastalıklarına iyi gelir.
Ejder meyvesi, Meksika ve Orta Amerika'ya özgü tropikal bir meyvedir. Tadı kivi ve armut karışımı gibidir. Pitaya, pitahaya ve çilekli armut gibi birçok isimle anılır.
Ejder Meyvesinin Tadı Nasıldır? Ejderha meyvesi lezzet açısından hafif bir meyvedir. Taze ejderha meyvesinin tadı, kivi ile karıştırılmış armut lezzetini çağrıştırır. Diğer meyvelerle karıştırıldığında harika tadı olan lezzetli bir meyvedir.
Üvez meyvesi dalından koparıldığında sert olur ve bu şekilde yenilmeye çalışıldığında tadı çok kötüdür ve boğucudur. Meyve, kahverengi bir renk alana dek oda sıcaklığında bekletilerek marmelat kıvamına geldiğinde yenmelidir.
Üvez ağacı, gülgiller familyasına ait bir ağaç türüdür. Orta boya sahip olan üvez ağacının en sık karşılaşılan türü yamaç bölgelerde ve çalılık alanlarda yetişir.
Vez, dağıtmak, vermek, iletmek anlamına gelirken, tevzi etmek fiilinin ilk anlamı bir şeyi sahibine geri vermektir.
Arap alfabesinin on sekizinci harfinin adı. Arap alfabesinin onsekizinci ve Osmanlı alfabesinin yirmibirinci harfi olup, ebced hesabında yetmiş sayısına tekabül eder.
Tevzi Etmek Kelimesinin TDK Sözlük Anlamı
Kısacası hukuk mahkemeleri üzerinden, gerekli olan durumların iletilmesi ya da dağıtım ile paylaşılması şekilde ele alınır. Günlük yaşamda kullanılmaması ile beraber hukuk nezdinde daha çok öne çıkan bir sözcüktür.
Üvez meyvesi dalından koparıldığı gibi çiğ olarak yenilebilecek bir meyve değildir. Çiğ yendiği taktirde kremamsı yapısından dolayı boğulma tehlikesine sebep olabilir, mide bulantısı, ağrı ve kusmalara yol açabilir. Ayrıca kronik hastalığı olanlar doktorlarına danışmadan bu meyveyi kesinlikle tüketmemelidir.
Yapılan araştırmalarda üvez meyve kurusunun kaynatılıp içildiğinde ya da yenildiğinde yapraklarının kabız yapıcı etkisi bilindiğini anlatan Prof. Dr. Gerçekçioğlu, ''Taze meyvesi de bol tüketilirse müshil etkisi gösterebilir.
Üvez meyvesinin daha hızlı olgunlaşması için bu meyvenin arasına bir adet bütün elma konularak erken olgunlaşması sağlanabilir. Çiğ olarak çok miktarda tüketiminden kaçınılmalı ve mutlaka pişirilerek tüketilmelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri