Kandaki HCG değeri hızla düşer ve belirli bir seviyenin altına düştüğünde düşük gerçekleşir. Kimyasal gebelikte dışarıdan bir müdahaleye gerek duyulmaz. Fakat dış gebelikte hekim tarafından müdahale edilmesi gerekir. Çünkü sağlıklı şekilde gelişen embriyo rahim dışında büyümeye başlar.
Bazı kişiler düşük Beta HCG seviyelerine sahip olmasına rağmen sorunsuz bir gebelik geçirebilir. Ancak yine de Beta HCG seviyelerinin düşük olması düşük, dış gebelik, anne karnında ölüm gibi farklı sağlık problemlerini akla getirmelidir.
Gebeliğin söz konusu olmadığı bireylerde hormon seviyesinin 0 veya 0'a çok yakın olması beklenir. Gebelik şüphesi bulunan kişilerde ise Beta HCG hormonu düşüklüğünün nedenleri arasında dış gebelik, hamilelik haftasının yanlış hesaplanmış olması, beklenmeyen düşükler gibi pek çok durum yer alabilir.
Düşük yapan kişide Beta HCG değeri düşer, dış gebelikte yükselir veya aynı kalır. Normal gebelikte ise yükselir ve 1500 mIU/ml değerinin üzerine çıkan değerde vajinal ultrasonografide gebelik kesesi rahim içinde izlenir.
Beta-hCG'nin düşük veya düşüyor olması kötü gebelik akibeti bulgusudur. Seri ultrason ve kan testleri gerekir bazen tanıyı netleştirmek için.
İlgili 34 soru bulundu
Gebe kaldıktan yaklaşık 8 ila 11 gün sonra kanda düşük HCG seviyeleri tespit edilebilir. HCG seviyeleri, ilk üç aylık dönemin sonuna doğru en yüksek seviyededir, ardından hamileliğin geri kalanında kademeli olarak düşer.
Kimyasal gebelik sırasında beta hcg değerleri hızla düşer. Kimyasal gebelikler kendi kendine bitebilir. Ancak dış gebelik nedeniyle oluşan dış gebelik durumlarında mutlaka uzman bir doktorun devreye girmesi gerekir.
Anne karnındaki bebeğin düştüğü nasıl anlaşılır sorusunun kesin yanıtı ultrason muayenesidir. Bir diğer tespit yöntemi ise kanda gebelik testi (Beta HCG hormonu testi) yapılmasıdır. Fakat ultrasonografi daha kesin ve duyarlıdır.
Doktor ise öncelikle ultrason taraması yapıp kesin düşük teşhisi için de kan tahlili isteyebilir. Kan testi yapılarak Beta HCG hormonu seviyesinin ölçülmesini isteyebilir. Beta HCG hormonu seviyesi, hamilelik başlangıcı ile yükselmeye başlayıp 9-12 haftalar arasında düşüşe geçebilir.
Fizyolojik koşullarda, gebe kalan bir kadında beta-hCG değeri döllenmeden 11 gün sonra ilk kez kanda yükselmeye başlar. Bu olaydan sonra her 24 ila 48 saatte bir kandaki beta-hCG değeri ikiye katlanarak artmaya devam eder.
Döllenmeden 8-10 gün sonra kanda 5 in üstünde bir değere ulaşılır. Adet gecikmesi olduğu gün 25 ıU/ ml değerine ulaşmıştır. Sağlıklı gebelikte iki günde bir iki katına ulaşarak kan seviyesi yükselir.9. Gebelik haftasına kadar yükselişini çok hızlı sürdürür.
Kürtaj sonrası BETA HCG ne zaman sıfırlanır? Kürtajdan sonra kanda bhcg değerinin sıfırlanması 15 ile 20 gün zaman alabilir. Kürtaj işleminden sonra genital bölge temizliği Enfeksiyonlardan korunmak amacıyla önden arkaya yapılmalıdır. Kürtaj işleminden sonra kanama lekelenme olduğu sürece hijyenik ped kullanılmalıdır.
Kanda B hCG hormonu son adet tarihine göre 3. haftalık gebelikte pozitifleşmeye başlar. 4 haftalık gebelikte B hCG değeri belirgin şekilde artar. Gebeliğin 3. haftasında 5-50 mlU/mL, 4. haftasında 5-426 ml/MI aralığında 5. haftasında ise 18-7.340 mlU/Ml aralığında gözlenir.
Özellikle 4-5 haftalık çok erken gebeliklerde rahim içindeki doku hacmi az olduğundan rahim kasılmaları ile gebelik materyali tam olarak dışarı atılabilir. Bu durum vajinal ultrasonla tespit edilebilir ve rahim içinde gebeliğe ait bir materyal kalmadığından çoğu kez bir müdahaleye gerek kalmaz.
Heyecanlı anne adayları, artık hamilelikte 4. haftaya ulaşmaları ile birlikte gebelik testi yapabilir. 4 haftalık hamilelik genellikle hem idrarda gebelik testinde hem de kan testinde tespit edilebilir. 4 haftalık gebelikte Beta-HCG hormonu belirgin şekilde artar ve 5-426 mIU/ml aralığına ulaşır.
Düşük çeşitleri nelerdir? Düşük, oluş şekli, nedeni, isteğe bağlı olup olmaması gibi çok farklı gruplara ayrılabilir. Öncelikle isteğe bağlı düşüklerden bahsedecek olursak; 10 hafta altı gebelik sonlandırılması: Ülkemizde kürtaj için yasal sınır 10 haftadır.
Düşük yapmanın en yaygın belirtisi vajinal kanamadır. Kanamanın şekli hafif lekelenme veya kahverengimsi akıntıdan yoğun kanamaya ve parlak kırmızı kan veya pıhtılara kadar değişebilir. Kanama aralıklı olarak birkaç gün sürebilir.
Kimyasal gebelikler embriyo rahim içine tutunmadan önceki dönemde sonlanır ve genellikle gebeliğin fark edilmeden bitmesiyle sonuçlanır. Kimyasal gebelikte döllenme gerçekleşir ve Bu nedenle hamilelik testi pozitif çıkabilir. Fakat embriyo rahimde tutunamadığı için kendiliğinden düşer.
3. hafta itibariyle döllenmiş olan yumurtanın rahim içine yerleşmesi gerçekleşir. 40 hafta sonra dünyaya gelecek bebeğinizi meydana getiren ilk hücre (zigot) meydana gelir. Döllenme evresinden sonra zigot hızla bölünerek çoğalmaya başlar ve bu hücre topluluğu fallop tüplerinden aşağıya rahme doğru harekete geçer.
Boş Gebelik oluşumuna rağmen hamilelik testi yapıldığında pozitif çıkıyor olması normal bir durumdur. Bunun sebebi hamilelik hormonu olan Beta-HCG hormonunun vücutta salgılanmasından kaynaklanır. Ancak zaman içerisinde bu hormonun salgılanmasında azalma görülür.
Kimyasal gebelik genellikle adet gecikmesi ile anlaşılır ve yapılan gebelik testleri pozitif çıkar ancak test sonuçları birkaç hafta sonra negatif olur.
Kanda B hCG hormonu son adet tarihine göre 3. haftalık gebelikte pozitifleşmeye başlar. 4 haftalık gebelikte B hCG değeri belirgin şekilde artar. Gebeliğin 3. haftasında 5-50 mlU/mL, 4. haftasında 5-426 ml/MI aralığında 5. haftasında ise 18-7.340 mlU/Ml aralığında gözlenir.
Bu yüzden hamilelikten kesin olarak söz edilebilmesi için gebelik kesesinin ultrasonografik cihazlarda net bir şekilde görülmesi beklenir. Beta HCG hormonunun 1000 – 3000 IU/mL seviyesine ulaştığı dönemde gebelik kesesinin ultrason cihazlarında net bir şekilde görülmesi gerekir.
Böyle bir durumda erken müdahale gerekebilir. Beta HCG 3500-5000 civarında gebelik yaklaşık 4 haftalıktır. Bebeğin kalp atışları yaklaşık 6 hafta civarında duyulmaya başlar.
Sağlıklı bir gebelikte kesenin içerisinde bir kabartı şeklinde embriyo gözükür. Gebelik kesesinin bulunup bebeğin görülmemesi ise boş gebelik olarak adlandırılır. Hamileliğin ilk haftalarında embriyonun gelişimi durabilmektedir ve bu durumda gebelik kesesinin içerisinde embriyo görüntülenemez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri