Kişinin MCV değeri ile RBC (kırmızı kan hücresi) değerinin çarpılması sonucunda elde edilen değerin 10'a bölünmesiyle hesaplanan değer Hct olarak isimlendirilir.
Düşük hematokrit seviyesi, insan sağlığı için tehlikeli olabilir. Bu durumun birden fazla belirtisi vardır. Düşük hematokrit seviyesinin belirtileri şunlar olabilir: Yorgunluk ve halsizlik.
HCT (Hematokrit) düşüklüğü nedir? HCT düşüklüğüne, yani kan dolaşımında yeterli miktarda kırmızı kan hücresi bulunmaması durumuna anemi ya da kansızlık denilmektedir. Anemi vücuda ve vücuttaki hücrelere yetersiz oksijen taşınmasına neden olur.
Kan testinde RBC değerinin referans aralıkların üzerinde olması, eritrosit sayısında bir artış olduğunu gösterir. Bu durum eritrositoz olarak adlandırılır ve kanın normalden daha yoğun bir kıvamda olmasına neden olarak, normal dışı kan pıhtılaşması riskini beraberinde getirebilir.
HCT seviyelerinde yüksekliği neden olan hastalıklar arasında, kalp ve damar hastalıkları, kronik böbrek rahatsızlıkları, akciğerlerde yara izi ya da kalınlaşma gibi hastalık durumları yer alabilir. Ayrıca polisitemi vera gibi durumlara da neden olabilir.
İlgili 43 soru bulundu
Uzun süreli yaşanan yüksek HCT oranı, kanın damar içine pıhtılaşmasını, kalpte meydana gelen rahatsızlıkları ve felç riskini yükseltir. HCT yüksekliği görülen kişiler, demir içeren, kan yapan besin tüketimini azaltmalıdır.
Hematokrit kandaki kırmızı kan hücre hacmini ifade eder. Kadınlarda normal kabul edilen değer %35-45 arasında değişkenlik gösterirken erkeklerde bu rakam %39-50 arasındadır.
Kanda eritrosit değerleri ise erkeklerde 4.7–6.1 milyon hücre/mikrolitre, kadınlarda 4.2–5.4 milyon hücre/mikrolitre, yenidoğanlarda 4.8 - 7.2 milyon hücre/mikrolitre, çocuklarda 4.6 - 4.8 milyon hücre/mikrolitre dışındaysa bir sorun olabilir.
Multipl myelom: Beyaz kan hücrelerinde meydana gelen bir kanser türü olan myeloma, RBC değerine de etki ederek düşürür. Tüm bunlara ek olarak; mineral ve vitamin eksiklikleri( Demir, B12, B6, bakır, folat) , gebelik, kan transfüzyonu, yetersiz beslenme, kemoterapötik kullanımı da RBC değerini düşürür.
Rcb düşüklüğünün tedavisi rcb yüksekliği nedir
Gerekli demir,b12,b6,folik asit, bakır, a vitamini içeren yiyecekler ve içecekler tüketimine ağırlık gösterilmesi gereken önemli bir yoldur. Bu besinleri aldığınız takdirde kan yükselişinizin arttığını da göreceksiniz.
Hematokrit Yüksek Olduğunda Nasıl Düşürülür? HCT yüksekliği tespit edildiyse normal seviyeye indirmek için et, ıspanak, yeşil yapraklı sebzeler, balık gibi besinler günlük menünüze eklenmelidir.
Yüksek hemoglobin değeri, polisitemi belirtisi olabilir. Polisitemi, vücudun çok fazla alyuvar üretmesinde ve bu yüzden de kanın akışkanlığının normalden çok kalın olmasına sebep olur. Bu da pıhtı atması, kalp krizi veya felce sebebiyet verebilir.
Yapılan kan testlerinde, alyuvar da denilen kırmızı kan hücrelerinin normal değerlerin üstünde saptanmasına kan fazlalığı (polistemi) denir. Bu değerlerin kadınlar için Hemoglobin >16 g/dl veya Hemotokrit >48 % olması, erkekler için Hemoglobin >16,5 g/dl veya Hemotokrit >%48,5 olmasıdır.
HCT (hematokrit) değer aralıkları ne olmalı? Hematokrit değer aralıkları, kadın ve erkek cinsiyete göre farklılık gösterir. Erkekler için özellikle yetişkin yaş popülasyonunda bu değer kabaca 38-48 arası normalken, kadınlarda normal değerler 35-45 aralığı olarak ifade edilebilir.
En çok görülen hemoglobin düşüklüğü nedeni demir eksikliği anemisidir. Bu tür anemi, kişinin vücudunda yeterince demir olmadığında ve ihtiyaç duyduğu hemoglobini üretemediğinde ortaya çıkar. Anemiye genellikle kan kaybı neden olur; ancak anemi demir emiliminin zayıflığından da kaynaklanabilir.
Bu kriterler erişkin erkeklerde 13 g/dL, kadınlarda 12 g/dL nin altı kabul edilir. 6 ay ile 6 yaş arası çocuklarda 11 g/dL nin, 6-14 yaşlarda 12 g/dL nin altı anemidir. Tanım olarak düşük miktarda demire bağlı olarak kanın kırmızı hücrelerindeki azalmadır. Kansızlığın en sık görülen şekli budur.
Anormal şekilde RBC yıkımı, RBC üretiminin engellenmesi, kanama gibi nedenlere bağlı olarak gelişen eritrosit düşüklüğü varlığında, kalp ritim düzensizliği, uyku problemi, nefes darlığı, göğüs ağrısı, baş ağrısı, baş dönmesi, bacaklarda kramp ve çabuk yorulma gibi pek çok farklı belirti ortaya çıkabilir.
RBC düşüklüğüne yol açan hastalıklar; anemi çeşitleri (demir eksikliği anemisi, aplazisi, pansitopeni, radyoterapi, kemoterapi), kemik iliği yetmezliği, kan kanseri (lösemi), tiroid bozuklukları, böbrek rahatsızlıkları, epilepsi nöbetleri, meydana gelen iç ya da dış kanama, yetersiz beslenme, mineral ve vitamin ...
Bazı durumlarda RBC düşüklüğünün sebebi kemik iliği yetmezliği olabilmektedir. Hamilelik, karaciğer hastalıkları, böbrek hastalıkları, tiroid bozuklukları, epilepsi nöbetleri, oluşan iç veya dış kanama, sindirim sistemi hastalıkları gibi birçok durum RBC düşüklüğüne neden olabilmektedir.
Eritrosit Sayısı Normalde Kaç Olmalıdır? Sağlıklı bir kişide yapılan tam kan sayımında eritrosit sayısı kanda 1 mm3 başına erkeklerde 4,3 – 5,9 milyon, kadınlarda 3,5 – 5,5 milyon olarak hesaplanır. Bu fark kemik ve kas kütlesi, hormon dengesi ve adet döngüsü gibi farklılıklardan ileri gelir.
Wbc hemogram ve wbc kan değeri aynı anlama gelir. Vücutta beyaz kan hücre sayısının ölçülmesi için hemogram (tam kan sayımı) adı verilen bir kan tahlili uygulanabilir. Yapılan kan tahlili sonucunda wbc değer aralığının mikrolitre başına 4000-11000 hücre arasında bulunması normal olarak kabul edilir.
Laboratuvar tetkikleri için 10 – 12 saatlik açlık sonrası sabah kan veriniz. Tetkik için hastanemize gelmeden önce ağır ve zorlayıcı egzersiz yapmayınız; kan vermeden önce yarım saat kadar dinlenmiş olunuz. Gece saat 21:00'den sonra su hariç hiçbir şey yemeyiniz ve içmeyiniz.
Kişinin kanındaki enfeksiyon ve iltihaplanmayı ölçmeye yarayan CRP değeri özellikle 20 ve daha yüksek mg / l çıktığında kanser hastalığından şüphelenilir. Ancak tek başına bu değer kanser tanısı için yeterli değildir. Kanser hastalığının kesin teşhisi için doktor patolojik testler ve ekstra tahliller isteyebilir.
Aşırı kan yapımı ve kanın akışkanlığının bozulması nedeniyle baş ağrısı, baş dönmesi, başta dolgunluk hissi, kulak çınlaması ve göğüs (kalp) ağrısı görülebilir. Hastalarda özellikle sıcak banyodan sonra kaşıntı oluşur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri