Troposfer, Dünya'da nerede olduğunuza bağlı olarak 8 ile 14 kilometre arasında bir kalınlığa sahiptir. Kuzey ve Güney Kutbu'nda en incedir. Bu katmanda soluduğumuz hava ve gökyüzündeki bulutlar bulunur. Bu en alt katmanda hava en yoğundur.
Bulut, serbest bir hava kütlesinde toplanmış, gözle görülebilir su damlacıkları, buz kristalleri veya her ikisinin karışımından oluşan yapıdır. Bulutlar yer seviyesinden yüksekte bulunur. Yer seviyesinde oluşan sığ bulut katmanları ise sis olarak adlandırılır.
Yer yüzeyini etkileyen ve atmosferde oluşan bütün hava olayları troposfer tabakasında meydana gelmekte, bazen stratosferin alt kısımlarında da bu tür olaylar oluşabilmektedir.
Troposfer, atmosferin yere temas eden en alt katıdır. Bu katmanda yerden yükseldikçe sıcaklık düşer. Gazların en yoğun olduğu kattır. Kalınlığı kutuplarda 6, ekvatorda 16 km. civarındadır ve mevsimlere göre değişiklik gösterir.
İlgili 32 soru bulundu
Stratosfer, troposferdan başlayarak 50 km yüksekliğe kadar uzanır. İçerdiği ozon (O3) molekülleri Güneş'ten gelen morötesi ışınları soğurarak bu katmanın ısınmasına yol açar.
Stratosfer; atmosferde 11-12 km. den 50 km'ye kadar sıcaklık enverziyonunun bulunduğu seviyedir. Bu seviyede sıcak hava soğuk hava üzerinde uzanır, burada biraz hava akımı vardır, dolayısıyla stratosfer, az karışımlı bir bölge olarak tanımlanır.
Ekzosfer, atmosferin tabakalarından biridir. Termosferin sona erdiği termopoz düzeyinin üstünde kalan atmosfer bölümüdür. Çok seyrek hidrojen ve helyum atomlarından oluşur, giderek seyrelip gezegenler arası ortamla birleşir. Atmosferin son katıdır.
İyonosfer, atmosferin elektromanyetik dalgaları yansıtacak miktarda iyonların ve serbest elektronların bulunduğu 70 km ile 400 km lik kısmı. Termosferi tamamen kapsarken, mezosfer ve ekzosferin bir kısmını kapsar.
Termosfer, Atmosferin bir tabakasıdır. Yunanca termos: sıcaklık ve sferes: küre kelimelerinden müteşekkildir. Termosfer, Dünya atmosferinde doğrudan mezosferin üzerinde ve ekzosferin altındaki tabakadır.
Troposfer; rüzgâr, kar, yağmur, dolu bulut ve sis gibi hava olaylarının gerçekleştiği katmandır. Ekvatorda yaklaşık 16 Km, Kutuplarda yaklaşık 9 Km olan bu katmanın ortalama kalınlığı 12 Km'dir. Atmosferi oluşturan gazların yüzde 75'i yer çekiminin etkisiyle bu katmanda toplanmıştır.
Kutup ışıkları (aurora) atmosferin termosfer katmanında oluşur. Güneş'ten gelen zararlı ışınlar atmosferin Troposfer tabakasında tutulur. İklim, atmosferde oluşan kısa süreli hava olaylarını tanımlar. Termosfer en sıcak katmandır.
Hava yuvarında yer alan ve kalınlığı yaklaşık 11-13 kilometre olan atmosfer katmanı troposfer olarak bilinmektedir. Birçok değişik özelliği ile ön plana çıkıyor. - Kalınlığı ortalama 13 kilometre kadardır.
Hava, basıncının daha düşük olduğu yüksek seviyelere, yükseldikçe yoğunluğu azalır (hava molekülleri birbirlerinden uzaklaşır) ve bulut oluşur.
Havadaki çok küçük katı ve sıvı parçacıkların (Yoğunlaşma çekirdekleri olarak isimlendirilir.) üzerine tutunan su buharı molekülleri, bulutun toplam yoğunluğunu düşürür. Böylece su damlacıkları ve buz kristallerinden oluşan bulutun havada bir yumak gibi bir arada kalmasını sağlar.
Bulutların hareketi rüzgarın hızına bağlıdır. Rüzgar havadaki bir miktar bulutu sürükler bu yüzden hareket ettiklerini, hareket ederken şekillerinin değiştiğini görürüz.
"Mezo" orta anlamına gelir ve bu tüm gazların karıştığı en yüksek katmandır. Mezosfer 35 kilometre kalınlığındadır. Hava incedir, bu yüzden mezosferde nefes alamazsınız. Ancak bu katmanda, termosferde olduğundan daha fazla gaz vardır.
Kabuk, manto, çekirdek, litosfer, astenosfer, mezosfer, dış çekirdek, iç çekirdek.
Termosfer: Termosfer, 85 kilometreden başlayarak uzayın yakınına kadar uzanır. Bu katmanda sıcaklık hızla artar çünkü güneşten gelen yüksek enerjili ışınlar burada emilir. İnsan yapımı uydular bu katmanda yer alır ve bu nedenle radyo dalgalarını iletmek için termosfer önemlidir.
İyonosfer, güneş kaynaklı ışınımlar nedeni ile iyonize olmuş gazlardan oluşan atmosferin en dış katmanıdır. İyonlaşma nedeni ile iyonosfer elektromanyetik dalgaların yayılımı açısından önemlidir.
Diğer katmanlara göre çok daha kalın bir hava kütlesi olan termosfer özellikleri neler diyenler, bu tabakanın ayrıca çok yüksek sıcaklığa sahip olduğunu öğrenmelidir. Termosfer neyden oluşur sorusuna yanıt arayanlar, büyük ölçüde nitrojen ve oksijen gibi gazlardan meydana gelir.
Atmosferin yeryüzüne yakın katmanlarının yüzde 78'i azot, yüzde 21'i de oksijenden oluşur. Yüzde 1'i ise su buharı, argon, karbondioksit, neon, helyum, metan, kripton, hidrojen, ozon ve ksenon elementlerinden oluşur.
Bu gazların yanı sıra atmosferde bulunan tüm su buharı bu katmanda yer alır. Troposfer katmanı dünyadan yansıyan ışınlar ile beraber ısındığından dolayı yeryüzünde uzun vadede iklimlerin oluşmasını sağlar. Meteorolojik tüm hava olayları troposfer tabakası sayesinde gerçekleşir.
Atmosferdeki ozonun %90'ı, Stratosferin üst kısmında yer yüzeyinden 15-50 km arasında bulunur. Bu aralıkta bulunan toplam ozonun oluşturduğu gaz tabakasına Ozon Tabakası denir. Ozon tabakası, Güneş'ten gelen UV-B ve UV-C gibi zararlı ışınlarını tutarak Dünyanın yüzeyine ulaşmasını önler.
Ozon bütün yıl boyunca ekvator kuşağı üzerindeki stratosfer tabakasında üretilmekte, hava hareketleri ile buradan kutuplara doğru taşınmaktadır. Ozonun en çok bulunduğu stratosfer tabakasının alt kısımları ise tropopoz yüksekliği ile belirlenebilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri