Eğer kullandığınız hard disk modelinden ses gelmeye başladıysa, bir problem olduğundan emin olabilirsiniz. Ancak hard diskten ses gelmesinin ayrımını doğru yapmak gerekir. Veri aktarımı esnasında çok düşük düzeyli bir ses gelmesi normal kabul edilir. Şiddetli ses gelmesi durumunda problem mevcut olduğu düşünülmelidir.
Çoğumuzun günlük hayatta kullandığımız taşınabilir harici depolama sürücüleri kullanımdan dolayı veya zaman içersinde çalışmama gibi sorunlara neden olabilmektedir. Genel olarak harddisk fiziksel sorunu var ise tık tık, bip bip, sürtme sesi, hiç ses yok gibi sorunlara neden olabilmektedir.
Hard diske güç verdiğimizde okuyucu kafa plater yüzeyine gidip gelir ve plater üzerindeki verileri okuyarak hard disk hazır hale gelir. Okuyucu kafalar bozulduğunda plater yüzeyindeki verileri okuyamadığı için okuyucu kafalar sürekli plater yüzeyine gidip gelir. Bu durumda da hard diskten tık tık diye ses gelir.
Katı Hal Sürücüsü (SSD) bulunan bazı taşınabilir sistemlerde, sistem boştayken veya hafif yük altındayken duyulabilir bir cızırtı sesi oluşabilir. Bu normal bir davranıştır.
Laptop'a Ssd Takılır Mı? Evet Laptop bilgisayarımız yavaş çalışıyorsa eski tip hdd sürücüsünü sökerek yerine SSD disk takabilirsiniz. Bu işlem teknik bilgi gerektirmekte olup yanlışlıkla anakarta zarar verebilirsiniz.
İlgili 34 soru bulundu
SSD'nin yanmasının tek bir sebebi olamaz. Örnek vermek gerekirse; yanlış veya tam takılmamış bir SSD hiç ummadığınız bir anda çalışmayı durdurabilir veya yanabilir. Bunun yanı sıra anakarta sızan bir sıvı ile SSD'nin yanmasına sebep olabilir.
Taşınabilir harici veya normal harddisklerde yere düşme veya elektriksel sorun, hdd sürekli çalışmasından dolayı tık tık bip bip şeklinde ses geliyorsa diskinizde kafa vurma sorunu var demektir.
Ses normaldir ve bilgisayarın akustik teknik özellikleri dahilindedir. Parçaların değiştirilmesi vızıldama sesini durdurmaz. Ancak vızıldama sesi rahatsız edici olduğunda bilgisayarın C3 durumuna geçmesini önleyerek gürültüyü en aza indiren bir geçici çözüm vardır.
HDD diskleri yuvarlaktır. Yani dış kenarında saklanan verilere, merkeze yakın olan verilere göre daha hızlı erişilir. Bir SSD sürücüde, sürücünün tüm alanlarına aynı hızda erişildiğinden verinin sürücünün hangi alanında saklanıyor olması fark etmez.
SSD: SSD'ler, verilere hızlı erişim sağlar. Dosyaları anında açma, bilgisayarı hızlı bir şekilde başlatma ve uygulamalar arası geçişte avantaj sağlar. HDD: HDD'ler, daha yavaş dönme hızlarına sahip olduğu için daha yavaş okuma ve yazma hızlarına sahiptir. Bu, işlemci ve sistem performansını sınırlayabilir.
Hard disk plaka ve okuyucu ucu zarar gören hdd tamiri yapılamamaktadır. Hasarlı harddiskten sadece veri kurtarma işlemi yapılmaktadır. Tamir ile çalıştırılan hdd plak ve iç hasarlarından dolayı kısa zaman içersin de tekrar bozulacağından dolayı onarımı yapılmamaktadır.
Bilgisayar kasasındaki gevşek bir vida, fanlardaki aşırı tozlanma, arızalı sabit sürücü ve güç kaynağı sorunları, bilgisayardan ses gelmesine neden olabilir.
Bir bilgisayar fanı uzun bir süre boyunca yüksek sesle döndüğünde, fan ile ilgili bir sorun olabilir ya da bilgisayar aşırı ısınıyor olabilir. Güç ayarlarını yapın, fan havalandırma deliklerini temizleyin, şüpheli işlemleri kontrol edin ve ardından iç sıcaklığı azaltmaya yardımcı olmak için BIOS'u güncelleyin.
"Bobin vınlaması", bir elektrik akımı elektromanyetik bobinlerden geçtiğinde üretilen işitilebilir gürültüyü ifade eder.
Sabit disklerin kalitesine bağlı olarak değişmekle beraber, normal ömürleri 10 yıl ile 12 yıl arasında olmaktadır.
İster SSD olsun ister HDD, sabit diskler sık arıza yaşayan parçaların başında geliyor. HDD'ler hareketli yapıları nedeni ile hassastır ancak SSD'ler de elektrik akımı ile çalıştıklarından aşırı sıcaklarda problem yaşayabilir. HDD'ler hareketli yapıları nedeni ile ortalama 5 yıl gibi bir süre hayatta kalabilir.
Hard Disk Kullanım Süresi
Söz konusu kullanım süresi markya ve modele göre değişmekle birlikte, genel olarak 3-4 yıl ile yani yaklaşık 1100-1400 gün ile sınırlıdır. Bin günden daha uzun süreyle kullanılan hard disklere dikkat etmek gerekir çünkü bunların her an arızalanma olasılığı artmaktadır.
Özel bilgilerin depolandığı, yerine göre yedeklendiği sabit diskler, harici hard diskler herhangi bir gün içerisinde bu sayılan ihtimallerden biri başınıza gelerek bozulabilir. Böyle durumlarda özel dosya, fotoğraf, video ya da iş hayatınıza dair dosyalarda kayıplar yaşayabilirsiniz.
Hafif bir deformasyon bile bir sabit disk tablasını bozabilmekte ve okuma / yazma parçalarının yapısal bozulmasına sebep olabilmektedir. Yangın ve yüksek ısıya maruz kalmış hard disklerden sorunun boyutuna göre veriler kurtarılabilir.
SSD'lerin zamanla bozulmasının tek bir nedeni olmamakla birlikte, en yaygın nedenini açıklamış bulunuyoruz. Fakat, belirttiğimiz üzere, SSD'ler farklı sebeplerden dolayı da işlevini yitirebilir.
HDD cihazlar ses ve ısınma konusunda SDD cihazlara göre daha çok sese ve ısınmaya sahiptir. Bunun sebebi HDD diskler içinde hareketli bir mekanizmanın var olmasıdır. SDD diskler ise USB gibi hareketsiz ve sabittir. Bundan kaynaklı HDD diskler daima daha çok ses çıkarır ve daha çok ısınır.
SSD'ler verileri elektronik olarak 'hücrelerde' depolarlar, bu da veri erişimini dönen bir HDD'ye göre daha hızlı hale getirir. Genellikle SSD'ler, taşınabilirlik ve kazara düşme açısından HDD'lerden daha dayanıklı olabilirler.
Bazı durumlarda kaydetme esnasında hata mesajları ile karşılaşırsınız. Yine aynı şekilde kullanım sırasında uygulamaların kilitlenmesi, dosya taşıma hataları ve büyük dosyalara erişim soruları çoğunlukla bozuk sektörleri işaret eder. Buna bağlı olarak aynı zamanda bozuk sektörler, SSD bozulmalarının da habercisidir.
Kopyalama veya dosya taşıma indirme işlemlerinizde de cızırtı sesi artıyorsa SSD'den kaynaklıdır. Aşırı yüklerde SSD her ne kakadar katı hal sürücüsü olsada ses yapabiliyorlar zaman ile. Bir diğer seçenek fanların rpm arttıkca coil whine oluyor olabilir boşta bunu anlamak pek olası değil.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri