Sabit disk ya da Hard disk kısaca HDD ya da Türkçesi ile sabit disk sürücüsü veri depolanması amacı ile kullanılan manyetik kayıt ortamlarıdır.
Kısa yazılışı HDD olan hard disk drive ürünleri, veri transferini ve depolanmasını sağlar. HDD'ler, ilk keşfedildiklerinde boyut olarak oldukça büyük üretilirken, günümüzde kompakt boyutlarda tasarlanır.
HDD ve SSD Arasındaki Fark
HDD diskler, veri depolama işlemi için dönen diskler kullanır. SSD diskler ise hareketli bir mekanizmaya sahip değildir. Bu nedenle SSD diskler USB bellek cihazlarına benzer. HDD ve SSD karşılaştırma söz konusu olduğunda SSD diskler, HDD disklere göre daha hızlıdır.
Birçok kişi “1 TB harddisk ne demek?” sorusunun cevabını merak eder. 1 terabayt harddisk, 1000 GB kapasiteye sahip sabit diskler olarak öne çıkar. 1 TB laptop dahili harddisk alternatifleri dizüstü PC'ler için uygun kullanım özelliklerine sahiptir.
Harddisk, Türkçede "sabit disk" veya "sabit sürücü" olarak bildiğimiz bilgisayar bileşenleri içindeki en önemli şeylerden biridir. Harddisk veya kısa tabiriyle HDD bilgisayarda verileri saklamak veya taşımak için yıllardır kullanılan bir donanım birimidir.
İlgili 22 soru bulundu
HDD'ler hareketli yapıları nedeni ile ortalama 5 yıl gibi bir süre hayatta kalabilir. Bu sürenin sonunda sektör hataları gibi veri işlemede tutarsızlıklar ortaya çıkabilir. Öte yandan yeni nesil SSD sürücüler için ortalama 10 yıl gibi bir ömür biçilir.
SSD: SSD'ler, verilere hızlı erişim sağlar. Dosyaları anında açma, bilgisayarı hızlı bir şekilde başlatma ve uygulamalar arası geçişte avantaj sağlar. HDD: HDD'ler, daha yavaş dönme hızlarına sahip olduğu için daha yavaş okuma ve yazma hızlarına sahiptir. Bu, işlemci ve sistem performansını sınırlayabilir.
2 TB harddiskler genellikle 2 terabyte (2000 gigabyte) veri depolayabilir.
500 GB ve 1 TB Sabit Diskler
Bu kapasiteler, esasen standart bir PC kullanıcısı için yeterli sayılabilecek düzeyler. Eğer PC üzerinde AAA kalite oyun oynamıyorsanız, işiniz sadece belge hazırlamak, birkaç film depolamak ya da mobil cihazlarınızdan veri aktarımı yapmaksa bu iki kapasite sizler için yeterli gelmelidir.
HDD'ler GB başına fiyatı SSD'lerinkinden daha düşük olması nedeniyle bankalar, devlet kurumları ve veri merkezleri gibi büyük kuruluşlar tarafından hala kullanılmaktadır ve çok büyük miktardaki veriyle uğraşırken maliyet önemli bir etken haline gelir.
SSD'lerin amacı temelde HDD ile aynıdır: Dosyalarınızı uzun vadeli kullanım için saklamak. SSD'nin farkı ise "flaş bellek" denilen bir tür bellek birimi kullanmasıdır. RAM'e benzetebileceğimiz bu depolama birimi, RAM'in aksine elektrik kesildiğinde dahi veriyi tutmayı başarır.
HDD Olmazsa Ne Olur? Sistemde herhangi bir sabit disk yoksa bilgisayar çalışmaz çünkü işletim sistemi HDD üzerine kuruludur ayrıca sistem boot edilemez, kullanıcı depolama yapamaz ancak yeni nesil birçok dizüstü ve masaüstü bilgisayarda HDD artık yoktur.
SSD, Solid-State Drive'ın (Katı Hal Sürücü) kısaltmasıdır. SSD, sabit disk sürücülerde (HDD) bulunan plaklar ve diğer mekanik mekanizmalar yerine DRAM bellek yongaları veya NAND Flash kullanılarak üretilmektedir. Yardımcı oldu mu?
SSD (Solid State Disk), Türkçe'ye "Katı Hâl Sürücü" şeklinde çevrilmektedir. SSD'ler sabit disklerin yerini alan ve onlardan daha hızlı, kompakt ve güvenli veri depolama aygıtlarıdır. SSD, klasik hard disklerdeki bir motorun çalıştırdığı mekanik plakaların yerine tamamen bellek yongaları kullanır.
HDD disklerin dakikadaki devir sayısına RPM (Revolutions Per Minute) denmektedir. Sayı arttıkça hız konusu da artar. Yani 7200 en ideal sayıdır.
320 GB hard disk nedir, sorusuna 320 GB'lık hafıza alanı olan sabit disktir, yanıtı verilmektedir. Sabit diskin amacı bilgisayarınızın veya herhangi bir cihazınızın içinde tuttuğunuz verilerin depolayarak saklanmasını sağlayan bir donanımdır. Hard diskin kısaltması HDD şeklindedir.
Başlangıç düğmesini ve ardından Ayarlar öğesini seçin. Sistem > Depolama'yı seçin.
256GB Depolama Alanı Çok mu Fazla? Bu sizin ne tür bir kullanıcı olduğunuza bağlıdır. 128GB genellikle çoğu insan için yeterlidir, ancak birçok kişinin 256GB'ı tercih etmesinin nedeni biraz gönül rahatlığı elde etmektir.
Sadece belge, fotoğraf ve müzik dosyası saklayacaksanız 500 GB SSD sizin için yeterli olur.
En çok bilinen harddisk boyutları, 128, 256, 512 ve 1024 GB (gigabyte) olarak bilinmektedir. 1024 GB, 1 TB (terabyte) boyutuna karşılık gelmektedir.
En yüksek kapasiteye sahip SSD: Nimbus
Nimbus Data, şu anda dünyanın en yüksek kapasitesine sahip QLC flash SSD'sini tanıttı. ExaDrive NL, tam tamına bir SSD içerisinde 64 TB depolama alanını kullanıcıya sunuyor. Yüksek kapasitesi ile dikkat çeken bu SSD'nin boyutu da dikkatlerden kaçmıyor.
Yukarıda da belirtildiği gibi birimler arasında gidilecek sayı katı 1024'tür. Bu, 1024 GB'nin 1 TB olduğu anlamına gelir. Bu da 1 GB = 1024 MB = 1.048.576 KB = 1.073.741.824 B şeklindedir.
Modern bir SSD, ömrü boyunca ortalama olarak yaklaşık 700 TB veri yazana kadar hayatta kalacaktır. Tabii ki bu ortalama bir değer olduğunu için bazıları daha uzun süre, bazıları daha kısa süre dayanabilir. Dolayısıyla, mevcut SSD'nizin ne kadar veri yazdığınızı görebilirseniz, tahmini kalan ömrünü hesaplayabilirsiniz.
Bir bilgisayar çalışırken HDD ya da SSD fark etmez, depolama birimlerinden çok daha hızlı yanıt alıp verme gücüne sahip olduğu için verilerin bir kısmı depolama biriminden RAM'lere taşınır. RAM'lerin geçici bellek olmasının temel nedeni budur. Birçok veri yazılı silinir, yani veriler uzun süre saklanmaz.
Seagate markası tarafından lansmanı yapılan Mach.2 Exos 2X14 HDD adındaki yeni sürücü 524MB/s sürdürülebilir aktarım hızlarına ulaşarak yeni bir rekora imza atıyor ve en hızlı HDD modeli haline geliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri