BALIN KRİSTALİZASYONU (ŞEKERLENMESİ) DOĞAL BİR FİZİKSEL OLAYDIR.
Kristalleşme, balın içindeki doğal maddelerden dolayı meydana gelir. Balın şekerlenmesi fiziksel ve kimyasal bir süreçtir.
Reçelin şekerlenmesi fiziksel bir değişimdir çünkü maddenin yapısında herhangi bir değişim meydana gelmez.
Meyvedeki nemle birlikte ısıyı serbest bırakan kimyasal bir reaksiyon meydana gelir ve olgunlaşma sürecini hızlandıran asetilen gazı üretilir.
Pillerde elektrik akımının iletilmesini sağlayan yükler kimyasal tepkime sonucu oluşur yani elektrik enerjisi kimyasal enerjiden üretilir.
İlgili 27 soru bulundu
Çaya limon sıkılması fiziksel mi kimyasal mı birçok kişi tarafından araştırılan bilgilerden biridir. Çaya limon sıkıldığında çayın rengi değişir ve bunun sonucunda da çayın kimyasında bir değişiklik olur. Çay bir daha eski sade çay haline döndürülemediği için çaya limon sıkılması durumu kimyasal bir değişim örneğidir.
Yani bir maddenin yanma, mayalanma, ekşime, küflenme, çürüme, paslanma, kokma gibi olaylara maruz kalması kimyasal değişim ile açıklanmaktadır. Limonun küflenmesi de kimyasal bir olay olarak ifade edilmektedir.
Çoğu kişi Ekstraksiyonun ne olduğunu bilmez. Fakat neredeyse hayatımızın her alanın kullanılan bir kimyasal süreçtir. Örneğin; çay demlemek.
Yapraklarında maruz kaldıkları ısı değişiminden dolayı renklerinde ve dokularında birtakım değişiklikler oluşmaktadır. Bu değişiklikler yaprağın yapısında kalıcı değişikliğe neden olduğu için yaprağın kimyasal bir değişime maruz kaldığı belirtilmektedir.
Yumurtanın kırılması ile maddenin şekli ve görüntüsü değişmektedir. Ancak yapısında herhangi bir değişiklik olmamaktadır. Kırılan yumurtanın pişirilmesi olayı ise iç yapısını değiştirdiği için kimyasal değişim olarak ifade edilmektedir.
Yoğurttan ayran yapıldığı zaman maddenin özelliklerinde bir değişim meydana gelmemektedir. Yoğurttan ayran yapılması durumunda sadece dış görünüşte bir değişim olmaktadır. Bu nedenle yoğurttan ayran yapılması fiziksel bir değişim olarak adlandırılmaktadır.
“Örneğin erime, donma, buharlaşma, kaynama, yoğuşma ve çözünme gibi olaylar fizikseldir” (Kıngır, 2016, 90).
Ekmeğin küflenmesi ile çürümesi olayı kimyasal değişime örnektir. Çünkü kimyasal değişimde maddelerin iç yapısı değişir ve özelliklerini kaybederler. Bundan dolayı ekmek küflendiği zaman iç yapısı değişir ve geri gelmez.
Doğal balın şekerlenme denilen yarı katı hale geçmesi son derece normaldir. Doğal ortamı olan kovandan çıkan bal kovanda bulunan koruyucu madde ve ideal şartlardan uzaklaşmış olmaktadır. Bu durum ise balın daha katı bir kıvam alarak kristal şeker görünümünü almasını sağlamaktadır.
Balda içerisinde fruktoz, glikoz, sakkaroz, maltoz, izamaltoz, erloz, kestoz, melezitz, rafinoz dahil 15 şeker tespit edilmiştir. Bal içerisinde bulunan maltoz ve sakkaroz (glikoz ve fruktozdan) disakkarittir.
parçalanması, yağların safra sıvısı ile yağ damlacıklarına dönüşmesi fiziksel sindirimle gerçekleşir.
Karamelizasyon, çok karmaşık olabilen kimyasal reaksiyonlardan oluşur ve bu reaksiyonların bazıları henüz tam olarak anlaşılamamıştır. Yüzlerce kimyasal üretiyor! bileşendir. Sıcaklığın eklenmesiyle şekere, sükroza az miktarda su eklenir ve sukroz iki basit şekere, glukoza ve fruktoza ayrılır.
Yanma, çürüme, paslanma, bileşik yapma gibi özellikler kimyasal özelliklerdir.
Kimyasal olaylarda maddenin yapı taşı değişirken, fiziksel olaylarda sadece görünüm ve şekil değişir. Ayrıca bütün yırtılma olayları fizikseldir. (kimyasal değişim maddenin kimliğini tamamen değiştirir kağıdın yanması bir tepkime değildir, kimyasal değişimdir.)
Renk değişimi olduğu için fiziksel bir olaydır (ö47,ö92). Maddenin sadece dış görünüşünde değişiklik olduğu için fiziksel bir olaydır (ö18,ö21,ö27,ö45,ö52, ö67, ö69, ö77,ö102). Elmanın içindeki asitler giderek, elma kararmaya başlar (ö11,ö17,ö32,ö87,ö44, ö48, ö64,ö72,ö79,ö95).
Etten kıyma yapılması fiziksel bir değişimdir.
Sütün peynire değişimi de yeniden eski haline yani süt haline gelemeyeceği için kimyasal değişimdir. Aynı şekilde yoğurt ve tereyağı da kimyasal bir değişimdir. Fiziksel değişim değildir. Sütten peynir, yoğurt ve tereyağı yapılması kimyasal değişimdir.
Sü- tün, yoğurt hali- ne dönüşmesi bazı kimyasal olayların gerçekleşmesiyle olur. Kimyasal olayları, süte yoğurt mayası katılmasıy- la birlikte başlar. Mayanın çalışması ile süt şekeri Laktoz, Laktik aside dönüşerek yoğurdun kendine özgü hafif ekşimesi tadını meydana getirir.
Betonun donması tamamen kimyasal bir değişim olarak ön plana çıkar. Bunun temel nedeni ise çimento ile suyun birbirine karışımı ile beraber açığa çıkan durumdur. Çünkü beton dolması gerçekleştikten sonra, bir daha çimento ve su eski haline dönüş yapamaz.
Kurban etinin kokması, etin içerdiği proteinlerin ve diğer bileşenlerin yüksek ısıya maruz kalması sonucunda meydana gelir. Etin pişirilmesi veya kaynatılması sırasında, içerdiği proteinler, yağlar, su ve diğer moleküller yapılarını değiştirir ve kimyasal reaksiyonlara girer.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri